written by:
photos by:
February 22, 2012
Originally published in Less Is Modern

When the plan to add a second story to a century-old Montreal house crumbled due to a weak foundation, architect Marc-André Plasse eked out another 500 square feet with a clever multilevel addition on one side.

main rooms separated by levels
A series of levels gives the house a sense of separation between the main rooms.
Photo by 
1 / 10
Minimalist dining area kitchen with colorful wall art
The architect designed the kitchen cabinetry, and used wood left over from the demo of the house’s exterior wall for the dining table. A piece by Nicolas Grenier hangs above a cabinet the residents found at a garage sale.
Photo by 
2 / 10
kitchen island with Nicolas Gervais pendant lamps
Nicolas Gervais designed the pendant lights above the kitchen island, which was designed by Plasse and built by woodworker Stéphane Bilodeau.
Photo by 
3 / 10
Ramacieri-Soligo tiles in bathroom
Tiles from Ramacieri-Soligo brighten the bathroom, off the hall.
Photo by 
4 / 10
Modern kitchen overlooking living room
The kitchen overlooks the sunken living room, beneath the master bedroom.
Photo by 
5 / 10
master bedroom interior balcony cube
Raymond takes a break on the master bedroom’s interior balcony, which is cantilevered over the dining area.
Photo by 
6 / 10
Music room play area dark wood shelves
Near the entrance is the front room, or music room, their daughter’s current favorite play area. “Every space needed to be used efficiently,” Parisien notes of the home’s remodel.
Photo by 
7 / 10
Miniature model of the Parisien / Raymond Residence
As shown on the model, the architect traded the brick on the rear facade for steel, wood, and an Alumilex door leading to the family’s new backyard; he retained the brick at the entrance.
Photo by 
8 / 10
Backyard garden workspace with Alumilex door
“Three things were clear when we started working with the architect: One, we had a limited budget; two, we had to plan for a kid; and three, every space had to be planned for—we didn’t want extra space we didn’t need.”—Francis Parisien
Photo by 
9 / 10
Black and white facade brick entrance
The entrance.

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

Photo by 
10 / 10
main rooms separated by levels
A series of levels gives the house a sense of separation between the main rooms.
Project 
Parisien / Raymond Residence
Architect 

After spending a year in their “new” house—a century-old, 800-square-foot two-bedroom in Montreal’s small but bustling Rosemont neighborhood—Francis Parisien, a marketing director, and Yannick Raymond, an early childhood educator, scraped together enough cash to hire an architect to add a second story and remedy some of the home’s ill-advised 1980s additions. They found Marc-André Plasse, a partner at the firm Naturehumaine, after reading about his work in the local paper, and brought him a tight budget of $175,000. When the initial site analysis determined that the tired foundation simply could not support the extra weight above, Plasse, fueled by the couple’s enthusiasm and determination, conceptualized a way of going out, rather than up.

Minimalist dining area kitchen with colorful wall art
The architect designed the kitchen cabinetry, and used wood left over from the demo of the house’s exterior wall for the dining table. A piece by Nicolas Grenier hangs above a cabinet the residents found at a garage sale.
Meanwhile, Parisien and Raymond’s need for a remodel was growing rapidly: Foster parents to a little girl, the couple hoped to carve out just enough space to give her a solid comfort zone. The house’s previous owner, an elderly woman, had raised five children in the home, so they knew it was doable. But they desperately needed to modernize the layout. “There was no storage, and the backyard was completely paved—the lady used to wash it every week,” says Parisien. “Half of the basement was filled with soil…we still can’t figure that one out.”

For Plasse, the spatial breakthrough came when he found three feet of usable attic space and then discovered that they could build down to ground level and another four feet into the ground. (A thick layer of bedrock made deeper digging impossible.)

“We were left working between the roof up top and the rocks below,” Plasse explains. “We compressed all the new spaces together within those upper and lower limits and began playing with the levels and volumes.”

master bedroom interior balcony cube
Raymond takes a break on the master bedroom’s interior balcony, which is cantilevered over the dining area.
Plasse’s team gutted the house then tore off its rear wall. There, they built an addition that increases the footprint by just 375 square feet but yields 508 square feet of living space distributed over three levels. From the kitchen in the existing space, three steps lead into the new double-height dining room, its 14-and-a-half-foot ceiling made possible by the extra space at the roofline and a drop down from the original raised foundation to ground level. Another set of treads leads from the dining room into the sunken living room; its ceiling is the floor of the 133-square-foot master bedroom suspended above and accessed through the walk-in closet.

“Our daughter has quickly adapted to our house,” notes Parisien. “She has her own spots—the front room is full of her toys. When we get home, she points out that it’s her house.”

Fit and Finish

Road Tested
To keep costs down, Plasse specified Zig-Zag by Prolam Floors for the kitchen countertop. Typically used as the flooring in transport trucks, the pre-laminated, one-and-three-eighths-inch-thick wood can handle much more than the errant paring knife. Plus, “It’s much cheaper than having your cabinetmaker glue the pieces together, and it comes in lengths up to 40 feet,” Plasse says. The result is a bit rougher than that of a craftsman’s hand but adds another interesting texture to the home’s material palette.
prolamfloors.com

Backyard garden workspace with Alumilex door
“Three things were clear when we started working with the architect: One, we had a limited budget; two, we had to plan for a kid; and three, every space had to be planned for—we didn’t want extra space we didn’t need.”—Francis Parisien
Great Reveal
During the interior demo-lition, the contractors discovered wood beams in the ceiling, which Plasse, Parisien, and Raymond unanimously agreed to leave in place. “We wanted to express something about Quebec and its tradition of wood houses,” Plasse says. “We liked the idea of keeping that flavor and not making the house too refined.” They painted the beams white to create the illusion of a larger space.

Look-Alike
Parisien and Raymond requested concrete floors, but when they priced out beyond the couple’s budget, Plasse proposed a trick he’d used before: installing half-inch-thick smooth fiber-cement panels instead of poured concrete. The contractors at Les Constructions JJL attached the Finex panels to the subfloor with stainless steel screws, finished them with a sealer by Sika, and piped a line of water-resistant exterior caulking between each one to allow for subtle expansion and contraction due to humidity.
gofinex.com
usa.sika.com

Ramacieri-Soligo tiles in bathroom
Tiles from Ramacieri-Soligo brighten the bathroom, off the hall.
Back to Life
In the early 1900s, when this house was completed, Montreal builders stacked large pieces of wood atop each other to construct a home, a technique derived from log house construction. While demolishing the rear wall to allow for the addition, Plasse and the team uncovered a wall of 3-by-12-inch hemlock boards. Cabinetmaker Stéphane Bilodeau gave the timber a new life in the form of the table and bench that now grace the dining room.
stephanebilodeau.net

Go Natural
“A bathroom without a window is sad,” Plasse says. Parisien and Raymond’s lacked access to natural light, so the team replaced a section of the wall between the bathroom and kitchen with a large sheet of translucent acrylic. The three-eighths-inch-thick material by Deglas draws in light while maintaining necessary privacy.
deglasamericas.com

On the Slide
By limiting the addition’s footprint, Plasse reserved space for Parisien and Raymond’s three backyard requests: a garden, a parking spot, and an outdoor barbecuing and dining area. The large sliding glass door at the end of the dining room opens onto a finished deck, which extends the living area outside. Plasse selected less expensive windows so the couple could splurge on the Alumilex sliding door.
alumilex.com

Miniature model of the Parisien / Raymond Residence
As shown on the model, the architect traded the brick on the rear facade for steel, wood, and an Alumilex door leading to the family’s new backyard; he retained the brick at the entrance.
Double Duty
“Everyone thinks they need one space for each function,” Plasse says. “We try to mix programs together to come up with simpler solutions that take up less space.” In the kitchen, the 16-foot-long island serves as a food prep station, office, bar, and breakfast nook. The sunken living room holds the promise of one day transforming into a third bedroom. The front room, which currently acts as part music room and part play space for the couple’s daughter, could become a living room if needed.

Reading Light

Though the ample glass on the rear facade creates a visual connection to the outdoors, Plasse knew its north-facing orientation would fail to adequately illuminate the double-height addition. To compensate, he installed a skylight over the dining room. Its clever placement allows light to fall directly onto the indoor balcony that extends off the master bedroom, creating a perfectly lit reading nook.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Modern prefab summer home in Madeline Island, Wisconsin
Prefab construction simplified the building process of this northern Wisconsin summer home, where all materials required ferrying across Lake Superior.
May 30, 2016
This unrealized plan reimagined the city’s downtown and included a large green area next to the capitol building and paths to bring people to the Delaware River
In her new book, Wild by Design, Margie Ruddick shows us how to get closer to nature.
May 30, 2016
young guns 2016 emerging talent joa herrenknecht berlin cstudio joa herrenknecht berlin loftsw livingr02 studiojoaherrenknecht 2015
Size doesn't intimidate this ambitious designer.
May 30, 2016
modern fjallbacka sweden pine boxes vacation facade
Architect Gert Wingårdh creates a passionately outfitted vacation home for two midcentury furniture dealers on the western coast of Sweden.
May 29, 2016
young guns 2016 emerging talent driaan claassen cape town south africa ccourtesy of driaan claasen dualpage82
Driaan Claassen combines a variety of materials and a love of history to create distinct objects.
May 29, 2016
energy star dirk wynants extremis poperinge beligium sustainable farmhouse facade
The owner of an outdoor furniture company updates a 19th-century farmhouse.
May 29, 2016
Modern small sustainable weekend home with flat roof
Two linked 1,000-square-foot pavilions are greater than a sum of their parts.
May 28, 2016
inside out los angeles home barbara bestor hollywood outdoor facade charcoal paint pool
Architect Barbara Bestor transforms a Hollywood Hills home by opening up its interior to the site’s dramatic backyard topography.
May 28, 2016
right of laneway vancouver garden sliding glass western window systems door outdoor
A Vancouver garden blossoms alongside fresh development.
May 28, 2016
20160229 dgd highhouse 1777 1024x683
A toddler, a pup, and their parents fit onto a 16.5-foot-wide plot in an inner suburb of Melbourne.
May 27, 2016
rec
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 27, 2016
capitol gains seattle multifamily living dining room wassily chair chaise le corbusier cb2
Two Seattle architects design and build a dynamic multifamily structure on a formerly vacant lot.
May 27, 2016
modern beach house thatch roof living dining bar cart
By eliminating walls and incorporating a series of interior gardens, architect José Roberto Paredes creates an eclectic and inspired El Salvador beach house.
May 27, 2016
7
A two-story Eichler in San Francisco gets a freshening up.
May 27, 2016
Bathyard renovation in Madrid, Spain
In Madrid, Spain, Husos Architects renovate a turn-of-the-20th-century apartment for a client with dual passions: her houseplants and a nice, long bath.
May 26, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
May 26, 2016
starting over sturgeon bay facade tongue and groove new growth cypress  0
After a devastating fire, architect David Salmela designs a house to replace a beloved lakeside retreat in Wisconsin.
May 26, 2016
Modern home with brick base and cedar rain screen on top level
An architect reimagines an outdated brick garage by designing a graceful new family home atop its foundation.
May 26, 2016
sardenya lr 7
A renovation brings light and order to a Spanish flat, maintaining its standout ceilings.
May 25, 2016
pow 5 25 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 25, 2016
young guns 2016 emerging talent thom fougere winnipeg canada cthom fougere studio thom fougere saddle chair 2
Designer Thom Fougere plays with scale and typology to create playful furniture.
May 25, 2016
prs my16 0067 v001 1
In the worlds of architecture and design, we’re always looking for the best ways of supporting sustainable building practices. This awareness doesn’t have to stop at our driveways but rather, it can extend to the cars we choose to take us to the places we go each day. With Toyota’s 2016 Prius, the daily task of getting from point A to point B can now be experienced with a new level of efficiency, safety, and style.
May 25, 2016
mountfordarchitects western australia
On a narrow site in Western Australia, Mountford Architects makes the most of a tight spot—with an eye to the future.
May 25, 2016
San Francisco living room with Wassily chairs
Materials and furniture transformed the layout of this San Francisco house, without the need for dramatic structural intervention.
May 24, 2016
shiver me timbers tallow wood kitchen
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
May 24, 2016
in the balance small space massachusetts cantilevered cabin glass facade
When nature laid down a boulder of a design challenge in the Massachusetts mountains, an architect’s solution elevated the project to new heights.
May 24, 2016
Wooden Walkways
A home in Ontario, Canada, demonstrates how factory-built housing can be as site sensitive as traditional construction.
May 24, 2016
15 icff 5
From Corian furniture to immersive installations, here are some of our favorite designs we saw at the 2016 shows.
May 24, 2016
gpphoto44
A home and community celebrate natural remove in unison.
May 24, 2016
With our annual issue devoted to the outdoors on newsstands, we did a lap of Instagram for some extra inspiration.
May 23, 2016