Advertising
Advertising

You are here

Split the Difference

Read Article

When the plan to add a second story to a century-old Montreal house crumbled due to a weak foundation, architect Marc-André Plasse eked out another 500 square feet with a clever multilevel addition on one side.

  • 
  A series of levels gives the house a sense of separation between the main rooms.  Photo by: Alexi HobbsCourtesy of: Alexi Hobbs
    A series of levels gives the house a sense of separation between the main rooms.

    Photo by: Alexi Hobbs

    Courtesy of: Alexi Hobbs

  • 
  The architect designed the kitchen cabinetry, and used wood left over from the demo of the house’s exterior wall for the dining table. A piece by Nicolas Grenier hangs above a cabinet the residents found at a garage sale.  Photo by: Alexi Hobbs
    The architect designed the kitchen cabinetry, and used wood left over from the demo of the house’s exterior wall for the dining table. A piece by Nicolas Grenier hangs above a cabinet the residents found at a garage sale.

    Photo by: Alexi Hobbs

  • 
  Nicolas Gervais designed the pendant lights above the kitchen island, which was designed by Plasse and built by woodworker Stéphane Bilodeau.  Photo by: Alexi Hobbs
    Nicolas Gervais designed the pendant lights above the kitchen island, which was designed by Plasse and built by woodworker Stéphane Bilodeau.

    Photo by: Alexi Hobbs

  • 
  Tiles from Ramacieri-Soligo brighten the bathroom, off the hall.  Photo by: Alexi Hobbs
    Tiles from Ramacieri-Soligo brighten the bathroom, off the hall.

    Photo by: Alexi Hobbs

  • 
  The kitchen overlooks the sunken living room, beneath the master bedroom.  Photo by: Alexi Hobbs
    The kitchen overlooks the sunken living room, beneath the master bedroom.

    Photo by: Alexi Hobbs

  • 
  Raymond takes a break on the master bedroom’s interior balcony, which is cantilevered over the dining area.  Photo by: Alexi Hobbs
    Raymond takes a break on the master bedroom’s interior balcony, which is cantilevered over the dining area.

    Photo by: Alexi Hobbs

  • 
  Near the entrance is the front room, or music room, their daughter’s current favorite play area. “Every space needed to be used efficiently,” Parisien notes of the home’s remodel.  Photo by: Alexi Hobbs
    Near the entrance is the front room, or music room, their daughter’s current favorite play area. “Every space needed to be used efficiently,” Parisien notes of the home’s remodel.

    Photo by: Alexi Hobbs

  • 
  As shown on the model, the architect traded the brick on the rear facade for steel, wood, and an Alumilex door leading to the family’s new backyard; he retained the brick at the entrance.  Photo by: Alexi Hobbs
    As shown on the model, the architect traded the brick on the rear facade for steel, wood, and an Alumilex door leading to the family’s new backyard; he retained the brick at the entrance.

    Photo by: Alexi Hobbs

  • 
  “Three things were clear when we started working with the architect: One, we had a limited budget; two, we had to plan for a kid; and three, every space had to be planned for—we didn’t want extra space we didn’t need.”—Francis Parisien  Photo by: Alexi Hobbs
    “Three things were clear when we started working with the architect: One, we had a limited budget; two, we had to plan for a kid; and three, every space had to be planned for—we didn’t want extra space we didn’t need.”—Francis Parisien

    Photo by: Alexi Hobbs

  • 
  The entrance.Don't miss a word of Dwell! Download our  FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!   Photo by: Alexi Hobbs
    The entrance.

    Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

    Photo by: Alexi Hobbs

@current / @total

More

Add comment

Log in or register to post comments
Advertising