Advertising
Advertising

You are here

Southern Greens

Read Article

A change of Baton Rouge, Louisiana, neighborhood for Rick and Susan Moreland meant a chance to create a thoroughly modern house that owes its sleek, sustainable form to its vernacular roots.

  • 
  The patio and the rest of the house are equally open to the outdoors.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    The patio and the rest of the house are equally open to the outdoors.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  Rick and Susan Moreland survey the front yard from a terrace that’s more of an elevated front porch.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    Rick and Susan Moreland survey the front yard from a terrace that’s more of an elevated front porch.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  Catovic Hughes’s design for the Morelands is all about embracing the outdoors. Rick spends as much time on the patio as he can. The undulation of the aluminum cladding makes a regular, rhythmic backdrop for the yards-high bamboo he lovingly tends.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    Catovic Hughes’s design for the Morelands is all about embracing the outdoors. Rick spends as much time on the patio as he can. The undulation of the aluminum cladding makes a regular, rhythmic backdrop for the yards-high bamboo he lovingly tends.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  The street is highly visible from the kitchen, a large space where two cooks can easily work around one another.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    The street is highly visible from the kitchen, a large space where two cooks can easily work around one another.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  The living room is glazed on both sides and where Rick says he gets most of his work done.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    The living room is glazed on both sides and where Rick says he gets most of his work done.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  Susan relaxes on an Ikea sofa. The yellow accent wall and high ceilings enhance the lightness of the room.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    Susan relaxes on an Ikea sofa. The yellow accent wall and high ceilings enhance the lightness of the room.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  The guest room has one of the most enviable views of the pecan tree as well as the shed out back. Susan tends the ground cover. The Lunna swivel chair is from Ikea.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    The guest room has one of the most enviable views of the pecan tree as well as the shed out back. Susan tends the ground cover. The Lunna swivel chair is from Ikea.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  “Most things we have didn’t come from the old house. I don’t think we’re very sentimental people,” Susan says—kept the rest of the interior on budget.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    “Most things we have didn’t come from the old house. I don’t think we’re very sentimental people,” Susan says—kept the rest of the interior on budget.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  Another vital element that helped keep costs down is the landscaping: Rick and Susan did it themselves.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    Another vital element that helped keep costs down is the landscaping: Rick and Susan did it themselves.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  Bamboo dominates the rest of the yard, where Rick planted three different kinds: golden, variegated, and moso.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    Bamboo dominates the rest of the yard, where Rick planted three different kinds: golden, variegated, and moso.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  Rick reads in the office upstairs.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    Rick reads in the office upstairs.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  Susan enjoys the protected terrace just outside the glass doors.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    Susan enjoys the protected terrace just outside the glass doors.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

  • 
  Though much of the outdoor life of the house is within the confines of the yard, the design has a porousness that allows a perpetual, if mediated, interaction with the neighbors and the street.  Photo by: João CanzianiCourtesy of: Joao Canziani
    Though much of the outdoor life of the house is within the confines of the yard, the design has a porousness that allows a perpetual, if mediated, interaction with the neighbors and the street.

    Photo by: João Canziani

    Courtesy of: Joao Canziani

@current / @total

More

Add comment

Log in or register to post comments
Advertising