Southern Greens

written by:
photos by:
September 24, 2010
Originally published in Ten Years Of Dwell

A change of Baton Rouge, Louisiana, neighborhood for Rick and Susan Moreland meant a chance to create a thoroughly modern house that owes its sleek, sustainable form to its vernacular roots.

Read Full Article
  • 
  The patio and the rest of the house are equally open to the outdoors.  Courtesy of Joao Canziani.
    The patio and the rest of the house are equally open to the outdoors. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  Rick and Susan Moreland survey the front yard from a terrace that’s more of an elevated front porch.  Courtesy of Joao Canziani.
    Rick and Susan Moreland survey the front yard from a terrace that’s more of an elevated front porch. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  Catovic Hughes’s design for the Morelands is all about embracing the outdoors. Rick spends as much time on the patio as he can. The undulation of the aluminum cladding makes a regular, rhythmic backdrop for the yards-high bamboo he lovingly tends.  Courtesy of Joao Canziani.
    Catovic Hughes’s design for the Morelands is all about embracing the outdoors. Rick spends as much time on the patio as he can. The undulation of the aluminum cladding makes a regular, rhythmic backdrop for the yards-high bamboo he lovingly tends. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  The street is highly visible from the kitchen, a large space where two cooks can easily work around one another.  Courtesy of Joao Canziani.
    The street is highly visible from the kitchen, a large space where two cooks can easily work around one another. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  The living room is glazed on both sides and where Rick says he gets most of his work done.  Courtesy of Joao Canziani.
    The living room is glazed on both sides and where Rick says he gets most of his work done. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  Susan relaxes on an Ikea sofa. The yellow accent wall and high ceilings enhance the lightness of the room.  Courtesy of Joao Canziani.
    Susan relaxes on an Ikea sofa. The yellow accent wall and high ceilings enhance the lightness of the room. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  The guest room has one of the most enviable views of the pecan tree as well as the shed out back. Susan tends the ground cover. The Lunna swivel chair is from Ikea.  Courtesy of Joao Canziani.
    The guest room has one of the most enviable views of the pecan tree as well as the shed out back. Susan tends the ground cover. The Lunna swivel chair is from Ikea. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  “Most things we have didn’t come from the old house. I don’t think we’re very sentimental people,” Susan says—kept the rest of the interior on budget.  Courtesy of Joao Canziani.
    “Most things we have didn’t come from the old house. I don’t think we’re very sentimental people,” Susan says—kept the rest of the interior on budget. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  Another vital element that helped keep costs down is the landscaping: Rick and Susan did it themselves.  Courtesy of Joao Canziani.
    Another vital element that helped keep costs down is the landscaping: Rick and Susan did it themselves. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  Bamboo dominates the rest of the yard, where Rick planted three different kinds: golden, variegated, and moso.  Courtesy of Joao Canziani.
    Bamboo dominates the rest of the yard, where Rick planted three different kinds: golden, variegated, and moso. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  Rick reads in the office upstairs.  Courtesy of Joao Canziani.
    Rick reads in the office upstairs. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  Susan enjoys the protected terrace just outside the glass doors.  Courtesy of Joao Canziani.
    Susan enjoys the protected terrace just outside the glass doors. Courtesy of Joao Canziani.
  • 
  Though much of the outdoor life of the house is within the confines of the yard, the design has a porousness that allows a perpetual, if mediated, interaction with the neighbors and the street.  Courtesy of Joao Canziani.
    Though much of the outdoor life of the house is within the confines of the yard, the design has a porousness that allows a perpetual, if mediated, interaction with the neighbors and the street. Courtesy of Joao Canziani.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...