Somewhere Under the Tuscan Sun

written by:
photos by:
July 2, 2009
Originally published in Make It New!
Read Full Article
  • 
  This 1930s farmhouse on the coast of Tuscany is sited on a podere, land claimed from the low-lying salt marshes by the Fascist government in the early decades of the 20th century. The Dutch technique of “podering” the landscape refers to the process of creating a grid of levees and then draining the squares, which leaves a gridded farmscape with low, even ridges dividing it.
    This 1930s farmhouse on the coast of Tuscany is sited on a podere, land claimed from the low-lying salt marshes by the Fascist government in the early decades of the 20th century. The Dutch technique of “podering” the landscape refers to the process of creating a grid of levees and then draining the squares, which leaves a gridded farmscape with low, even ridges dividing it.
  • 
  Clemente and her partners used the geometry of the podere as their guide for the house’s design, creating a glazed living room that is cleaved in half by a line (a hallway at one point, a wall in another) that connects visually and spatially with one of these old levees in the landscape. With Podere 43, the architects successfully emphasized and made visible the topography of the Tuscan landscape in the building itself.
    Clemente and her partners used the geometry of the podere as their guide for the house’s design, creating a glazed living room that is cleaved in half by a line (a hallway at one point, a wall in another) that connects visually and spatially with one of these old levees in the landscape. With Podere 43, the architects successfully emphasized and made visible the topography of the Tuscan landscape in the building itself.
  • 
  An old grain silo in the backyard was transformed into a Turkish bath with mosaic tiles and a translucent ceiling, and the front yard was leveled to accommodate a grove of olive trees and space for morning yoga.
    An old grain silo in the backyard was transformed into a Turkish bath with mosaic tiles and a translucent ceiling, and the front yard was leveled to accommodate a grove of olive trees and space for morning yoga.
  • 
  Podere 43 allows for an endless array of leisure activities like ping-pong.
    Podere 43 allows for an endless array of leisure activities like ping-pong.
  • 
  The ever-important Italian kitchen pours out through glass walls into the living room and onto the porch. A group of benches allows guests to hang out, drink wine, and pester the chef, while stainless-steel basins on rollers underneath give hungry kids easy access to snacks. Stainless-steel-and-glass shelving by the architects provides open storage for plates and glassware.
    The ever-important Italian kitchen pours out through glass walls into the living room and onto the porch. A group of benches allows guests to hang out, drink wine, and pester the chef, while stainless-steel basins on rollers underneath give hungry kids easy access to snacks. Stainless-steel-and-glass shelving by the architects provides open storage for plates and glassware.
  • 
  Though it’s inside, this light-filled room allows for a nearly alfresco dining experience. 
The Fucsia pendant lamps are by Achille Castiglioni. The couch in the living area is by Antonio Citterio.
    Though it’s inside, this light-filled room allows for a nearly alfresco dining experience. The Fucsia pendant lamps are by Achille Castiglioni. The couch in the living area is by Antonio Citterio.
  • 
  Labics took their design cues from the original structure’s history and function: The form of the industrial-looking double chimney, for example, was derived from an old stack placed on an adjacent farm. For the water feature, at right, a moat-like trench surrounding the house was dug to reduce humidity in the foundation.
    Labics took their design cues from the original structure’s history and function: The form of the industrial-looking double chimney, for example, was derived from an old stack placed on an adjacent farm. For the water feature, at right, a moat-like trench surrounding the house was dug to reduce humidity in the foundation.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...