written by:
photos by:
November 1, 2010
Originally published in Live/Work
as
Flower Box

This flower shop, art gallery, and home for two looks like the simplest of cubes. Fitting it all into 1,115 square feet, however, prompted Japanese architect Makoto Tanijiri to think outside the box.

Modern box house in Nagoya, Japan
Yurika Ninomiya says good morning to busy central Nagoya from her third-floor bedroom while husband Takuya opens up the shop and gallery that they run below.
Photo by 
1 / 11
Living room with custom-designed steel-and-paulownia dining table
Architect Makoto Tanijiri’s firm custom-designed most of the furniture in the building, including the steel-and-paulownia dining table.
Photo by 
2 / 11
Outdoor Folded western wall by driveway
The western wall, folded like a paper screen to provide strength, adds another jolt of visual interest.
Photo by 
3 / 11
Takuya and Yurika Ninomiya on their bedroom balcony
Without a garden of their own, Takuya and Yurika enjoy the verdant view of the schoolyard cherry trees next door from their bedroom balcony.
Photo by 
4 / 11
Modern box house in Nagoya, Japan
The structure is an elegant riff on the boxy apartments and school that surround it.
Photo by 
5 / 11
Kitchen with custom-made paulownia cabinets and balcony view
Custom-made paulownia cabinets and a roomy balcony keep the compact second-floor living-dining-kitchen area from feeling cramped or cluttered.
Photo by 
6 / 11
White steel spiral staircase
A steel spiral staircase efficiently links all three floors. With no interior doors, Yurika can keep an ear on the shop from upstairs while maintaining the privacy of her home with the help of the vertical distance.
Photo by 
7 / 11
Bedroom view of cherry trees
The bedroom has a view of the cherry trees.
Photo by 
8 / 11
White bathroom and laundry room with mirrored closet
The bedroom and bath share a glass wall.
Photo by 
9 / 11
Outdoor view of teahouse and gallery space
Grown-up visitors have to hunch down to enter the teahouse and additional gallery space behind the building, but kids from the neighboring elementary school are able to slip right in to check out the art.
Photo by 
10 / 11
Isamu Noguchi Akari 1AS lamp
The teahouse is lit by Isamu Noguchi’s classic mid-century Akari 1AS lamp.
Photo by 
11 / 11
Modern box house in Nagoya, Japan
Yurika Ninomiya says good morning to busy central Nagoya from her third-floor bedroom while husband Takuya opens up the shop and gallery that they run below.
Project 
Ninomiya Residence
Architect 

Takuya and Yurika Ninomiya always dreamed of opening a gallery together. As art lovers, the couple had hoped that if they were lucky, they’d be able to do so after Takuya retired from his job at a printing company and Yurika from hers as a flower designer. But when the Ninomiyas decided to buy their first home, they realized this was their chance. If they commissioned a building incorporating three spaces—a gallery, flower shop, and residence—into one, they’d be able to finance their fantasy.

So in 2005, they purchased a plot of land in a residential district not far from downtown Nagoya, Japan, and began searching for an architect. They wanted a modest-size building that was interesting in its own right. Talks with a string of firms in the area, however, left them disappointed, and after a year of searching, they still hadn’t found anyone with an innovative approach for combining the three spaces in a single building.

By contrast, Makoto Tanijiri was the embodiment of the avant-garde architect the couple was looking for. In 2000, at age 26, he launched his own firm, Suppose Design Office, and soon his work was popping up in trendy magazines. One of the houses he designed resembles an abstract glass-and-steel geode and another looks like a black pyramid with a skylight at the top. The Ninomiyas were intrigued. They felt a bit intimidated about contacting someone from the glossy world of their coffee-table magazines, but by the summer of 2006 they were desperate enough to try calling his office in Hiroshima.

Outdoor view of teahouse and gallery space
Grown-up visitors have to hunch down to enter the teahouse and additional gallery space behind the building, but kids from the neighboring elementary school are able to slip right in to check out the art.

To their surprise, Tanijiri arrived a few days later to look at the property and talk about ideas over drinks. He was ready with a proposal a few months after that. In the time between, the couple waited eagerly. “We were expecting something really out there,” says Takuya, a tall, genial man with a master’s degree in modern art history.

“He brought in this big model, and he set it down and said, ‘This is what I’ve got,’” Yurika recalls. (Tanijiri tends to present clients with one fully developed idea at a time.) “It was just this simple square box. I said, ‘Huh?’”

Exactly, Tanijiri replied.

The concept was what he called “a new kind of normal”: a structure that appeared ordinary on first glance but that would reveal its uniqueness the more time one spent in it. Tanijiri didn’t want to design something strange for the sake of strangeness. Instead, much like Jasper Morrison and Naoto Fukasawa, the design duo behind the renowned Super Normal exhibition, he was trying to find the core of good design within a ubiquitous form.

Rather than dividing flower shop and gallery, private space and public, the structure would elide those distinctions. The couple went for it, and the house was completed in December 2007. While calling it “normal” may be a bit of a stretch (for the most part, Nagoya’s architecture is so drab that even a well-made box stands out), Takuya and Yurika agree the 1,115-square-foot concrete structure (with a footprint of just 480 square feet) otherwise lives up to Tanijiri’s original concept.

The building is composed of three nearly square rooms stacked on top of each other. In front, cars whiz past on a busy six-lane thoroughfare; behind, a lush row of cherry trees stands between the property and an elementary school playground. The design responds gracefully to the urban setting. A windowless white facade shields the top two floors from street noise, while sliding glass doors comprising the front and back walls of the ground floor give a glimpse of the schoolyard to passersby.

Living room with custom-designed steel-and-paulownia dining table
Architect Makoto Tanijiri’s firm custom-designed most of the furniture in the building, including the steel-and-paulownia dining table.

 “The clients wanted the flower shop and gallery on the first floor, and I thought it would be interesting to create a sense that the flowers were being displayed outside,” Tanijiri explained. “I came up with the idea of a tunnel-like structure, where the green of the playground would be captured on the street side.” The concept was a clever update of classical Japanese garden design, where “borrowed scenery” such as nearby mountains and forests have been incorporated into landscapes for centuries.

There was just one problem with the plan: A house with solid ten-foot-tall windows making up the front and back walls would be structurally weak. One possible solution was to thicken the sidewalls, but Tanijiri wanted something different. Consulting with Kenji Nawa, his preferred structural engineer, Tanijiri decided to add strength by bending the western wall like a folding screen. The indented form also lent a sense of depth to the relatively small rooms, and Tanijiri repeated the same angular folds, this time horizontally, on the first- and second-floor ceilings. He then ran electric wiring and plumbing lines along the triangular pockets that were created, neatly combining form with function.

Inside, Tanijiri kept the plan as open as possible, combining the flower shop and gallery into a single room. The choice was one based on philosophy more than aesthetics: “If you handle flowers and art in the same way, the flowers themselves begin to seem like art, and the art seems closer to everyday life.” The arrangement has encouraged Yurika, who runs the shop, to experiment with the interaction between the two mediums. She often creates flower arrangements to display in tandem with the artwork and says the gallery has influenced the way she thinks about flowers. “It inspires me much more than an unchanging setting would,” Yurika says.

Fitting both a flower shop and a gallery into just over 400 square feet, however, required an unusual layout. To keep the walls free for hanging art, Tanijiri housed both flower refrigerator and bathroom inside a large, black steel box in the center of the room. The outside of the box becomes a display surface, while the high ceilings and huge windows keep the bulky object from crowding the room. Tanijiri added additional gallery space directly behind the main building in a tiny teahouse constructed from bent one-third-inch-thick steel and lined with tatami (straw mats).

Outdoor Folded western wall by driveway
The western wall, folded like a paper screen to provide strength, adds another jolt of visual interest.

The structure looks like an avant-garde storage hutch with a door built for a hobbit, but inside it is remarkably cozy. One is tempted to sit in prolonged contemplation of the painting or two on display and the slice of tree branches visible through the long, high window. In fact, the gallery as a whole invites casual lingering. Kids often stop in to see the art on their way home from school and other visitors tend to stay and chat, too. “It feels like they’re hanging out in our home,” Yurika says.

That sense of overlap between private and public comes in part from Takuya and Yurika’s genuinely warm personalities, but it’s also built into the design. The Ninomiyas enter their home via the shop, because there is neither a separate door to the residence nor a formal entryway—particularly unusual omissions in Japan, where even the tiniest apartments include an entry area for exchanging greetings and removing shoes. The building also has no interior doors. Instead, a white spiral staircase in a corner of the shop disappears into a round hole in the ceiling, emerges in the second-floor living room, and then continues to the third-floor bedroom. “The distance creates the privacy,” Tanijiri says. And it’s true: Sitting upstairs at the custom-made wood- and-steel dining table, designed by the architect, the shop feels comfortably far away. 

Design twists like these are subtle—a hole in the ceiling here, a folded wall and a bit of borrowed scenery there—but they have changed the way the Ninomiyas live and work. Flowers, art, and daily life have indeed blended together. “Since building this house, we’ve gotten to meet all sorts of people,” says Takuya, who spends his weekends drifting between residence and gallery. Both he and Yurika are glad Tanijiri surprised them with a design that integrates rather than shocks. “We might have gotten tired of some crazy-looking building,” Yurika says with a faintly wistful smile. “This really fits our lifestyle, and it doesn’t overwhelm the art. I think Tanijiri betrayed us in the best possible way.”

Takuya and Yurika Ninomiya on their bedroom balcony
Without a garden of their own, Takuya and Yurika enjoy the verdant view of the schoolyard cherry trees next door from their bedroom balcony.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016