written by:
photos by:
May 14, 2010
Originally published in Megacities

For photographer Reinaldo Cóser and his family of four, the best way to deal with the sometimes-draining throb of massive São Paulo was to simply rise above.

The Cóser family lives in Jardim Europa, an unlikely neighborhood of winding, tree-lined streets and single-family homes in the heart of São Paulo.

The Cóser family lives in Jardim Europa, an unlikely neighborhood of winding, tree-lined streets and single-family homes in the heart of São Paulo.

Photo by 
1 / 11
From the garden deck, Sophia Cóser talks to sister Helena and mother Piti through a wide, low-slung window typical of architect Marcio Kogan.

From the garden deck, Sophia Cóser talks to sister Helena and mother Piti through a wide, low-slung window typical of architect Marcio Kogan.

Photo by 
2 / 11
Reinaldo checks out progress in the small garden that sits behind the main living area.

Reinaldo checks out progress in the small garden that sits behind the main living area.

Photo by 
3 / 11
Four custom-built sliding doors divide indoor and outdoor spaces.

Four custom-built sliding doors divide indoor and outdoor spaces.

Photo by 
4 / 11
In the media room, the saturated colors of the Paper chair by Piero Lissoni for Cappellini and the Twiggy floor lamp by Foscarini contrast with the wide-screen view of the back garden.

In the media room, the saturated colors of the Paper chair by Piero Lissoni for Cappellini and the Twiggy floor lamp by Foscarini contrast with the wide-screen view of the back garden.

Photo by 
5 / 11
An inner wall divides the main gate from the inner garden, enhancing privacy and creating narrative suspense as you enter.

An inner wall divides the main gate from the inner garden, enhancing privacy and creating narrative suspense as you enter.

Photo by 
6 / 11
By keeping the front and back gardens at the same elevation as the living area, Kogan created one giant living space. A large overhang means that even on a rainy day, the Cósers can live practically without walls. The dining area is defined by a classic O

By keeping the front and back gardens at the same elevation as the living area, Kogan created one giant living space. A large overhang means that even on a rainy day, the Cósers can live practically without walls. The dining area is defined by a classic Oval dining table by Eero Saarinen for Knoll. Brazilian master designer Sergio Rodrigues did the matching pair of armchairs in the living room.

Photo by 
7 / 11
Sophia supervises her sister Helena as she cleans the surface of the small pool, whose rich emerald tiles echo the luxuriant greens of the garden’s tropical plantings.

Sophia supervises her sister Helena as she cleans the surface of the small pool, whose rich emerald tiles echo the luxuriant greens of the garden’s tropical plantings.

Photo by 
8 / 11
Kogan designed a number of the built-in furnishings, including the headboard and cupboard in the master bedroom.The cupboard is deliberately reminiscent of a mid-century stereo speaker. The vintage lounge chairs are by Percival Lafer.

Kogan designed a number of the built-in furnishings, including the headboard and cupboard in the master bedroom.The cupboard is deliberately reminiscent of a mid-century stereo speaker. The vintage lounge chairs are by Percival Lafer.

Photo by 
9 / 11
Kogan also designed almost all of the furnishings in Sophia’s bedroom.

Kogan also designed almost all of the furnishings in Sophia’s bedroom.

Photo by 
10 / 11
The family makes ample use of the rooftop deck, which sits just off the master bedroom. Piti and Helena share a Hee lounge chair by Hay.

The family makes ample use of the rooftop deck, which sits just off the master bedroom. Piti and Helena share a Hee lounge chair by Hay.

Photo by 
11 / 11
The Cóser family lives in Jardim Europa, an unlikely neighborhood of winding, tree-lined streets and single-family homes in the heart of São Paulo.

The Cóser family lives in Jardim Europa, an unlikely neighborhood of winding, tree-lined streets and single-family homes in the heart of São Paulo.

Project 
Chimney House
Architect 

On São Paulo, Reinaldo and Piti Cóser are of a single mind. They love it. They would live nowhere else. But that powerful attraction is not based on looks. Vast swathes of the city are regrettably ugly, Reinaldo tells me. “Very ugly,” Piti agrees.

But for this couple of aesthetes, who run a successful commercial photography studio, looks aren’t the worst of it. That honor goes to São Paulo’s combination of semi-urban sprawl and torturous traffic. The simplest tasks—going to work, buying groceries, dining with friends—can involve soul-killing commutes through “every kind of pollution you can imagine,” as Piti puts it: air, noise, visual, and others she shivers to remember.

Yet from the Cósers’ living room, all these problems seem little more than an urban planner’s bad dream. Past an invisible curtain of glass, two teal-bellied birds tussle over rights to a branch, and behind us, in the wake of a daily afternoon downpour, we can practically feel the vines creeping up the walls of the back garden. It’s hard to believe we’re just a couple hundred yards from Avenida  Brigadeiro Faria Lima, the traffic-choked artery that serves as 21st-century São Paulo’s Main Street.

By keeping the front and back gardens at the same elevation as the living area, Kogan created one giant living space. A large overhang means that even on a rainy day, the Cósers can live practically without walls. The dining area is defined by a classic O

By keeping the front and back gardens at the same elevation as the living area, Kogan created one giant living space. A large overhang means that even on a rainy day, the Cósers can live practically without walls. The dining area is defined by a classic Oval dining table by Eero Saarinen for Knoll. Brazilian master designer Sergio Rodrigues did the matching pair of armchairs in the living room.

For all its problems, the Cósers can’t imagine forsaking São Paulo. They derogate the metropolitan area of some 20 million people, then in the same breath rhapsodize about its restaurants, shops, and burgeoning arts scene. Nowhere else in Brazil, says Reinaldo, could offer a photographer such boundless professional and creative opportunities. How, then, have the Cósers made peace with their underplanned megalopolis? By smuggling a portion of the countryside calm into the city’s chaotic heart.

“This house has actually changed the rhythm of our lives,” Reinaldo says. “We eat at home more. We go to bed earlier. We wake up earlier. We sleep more.”

The Cósers’ daughters have adapted to the new rhythms too, though each in her own way. Seven-year-old Helena prizes the freedom to “run and scream” in the garden without incurring the wrath of parents or neighbors. By contrast, ten-year-old Sophia, an avid reader, can now carve out hours-long stretches with her books—a luxury that eluded her amid the hubbub of the smallish two-bedroom apartment her family used to share. “Plus, our house is so pretty,” Sophia adds. “Sometimes I like to just look at it for a long time.”

As happy as the Cósers find themselves, such a house was never part of their plans. They wouldn’t even let themselves dream of this much. They just knew, upon the birth of their second daughter, that they needed a bigger home that could provide a domestic escape from São Paulo. “We wanted a place where we could just shut the door and travel,” Reinaldo says. In addition to a bit more space, the couple shared another desire: a garden. They explained their apartment-cum-garden idea to their friend Marcio Kogan, one of Brazil’s top contemporary architects and prinicipal at Studio MK27. “Don’t you mean a house?” he asked, with his usual combination of percipience and bracing simplicity.

Reinaldo checks out progress in the small garden that sits behind the main living area.

Reinaldo checks out progress in the small garden that sits behind the main living area.

In 2002 the Cósers found a 6,500-square-foot lot in Jardim Europa, a privileged neighborhood of tree-lined streets and single-family homes—many of manorial proportions. The price was far below market, but the property still came at a high cost. It was saddled with tax liens and probate disputes, the kiss of death in a country with an achingly slow judicial system. In the end, it took four years to own the land free and clear. Yet their determination had netted the Cósers several hundred more square feet than their budget allowed—just about the size of what would come to be that coveted garden.

In 2006, when they were finally ready to build, the Cósers turned again to Kogan. Known for his work for São Paulo’s superrich, Kogan relished the challenge of a more modest budget. To keep costs low, the architect eschewed marble and ebony in favor of raw concrete, unfinished gesso, and cumaru (a cheap local wood also known as Brazilian teak). All three inexpensive, low-maintenance materials bring a rich tactility to the home’s surface. They also mean big savings on upkeep in a city with heavy pollution, blistering sun, and fierce tropical downpours.

But the genius of the Cósers’ home lies not in low per-unit costs. Rather, it’s the way Kogan has infused the space with a generosity that transcends any tape measure. Before becoming an architect, Kogan was a filmmaker. On the set, he learned how to create highly emotional effects in ways audiences don’t even notice. It’s an approach he’s smuggled into his architecture. “Marcio has managed to give us more house than we ever imagined,” Piti says.

Take the Cósers’ living room. On the one hand, it acts as a divider between the front garden and the back. But the three elements also form a single, vast-seeming space. Two walls of floor-to-ceiling glass help, but there are also the subtler cues for which Kogan is renowned. Gardens, deck, and living-room floor are all at the same elevation, for example, which unconsciously reinforces one’s sense of the space as a single entity.

Four custom-built sliding doors divide indoor and outdoor spaces.

Four custom-built sliding doors divide indoor and outdoor spaces.

Inside the house, Kogan added small gaps, indentations, and other daubs of negative space almost everywhere two planes or different materials meet. Concrete walls seem to hover ethereally, as if a slight push could yield even vaster spaces beyond.

Finally, the house consists of two long, low-slung horizontal blocks set at right angles. This rectilinear form is one Kogan has returned to throughout his career. It endows his spaces with a sense of overabundance, as though the resident is, as he puts it, “looking at the world through a wide-screen lens.”

While the Cósers craved refuge from São Paulo, they refused to build a solipsistic fortress like so many of their neighbors. The central location urges them to walk more to their favorite restaurants, a shady playground, and even the girls’ school.

For reasons of both security and privacy, a ten-foot wall encloses their property. But they never feel marooned inside. If you follow what Kogan calls the home’s “narrative” to its conclusion, you wind your way through garden and living room, then upstairs, past the bedrooms and onto a rooftop deck. From here, the city you thought you’d left far behind is once again arrayed before you—suddenly beautiful, and almost close enough to touch.
 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016