written by:
photos by:
January 17, 2009
Originally published in All Together Now
Set atop a 1908 warehouse in the Courtenay Precinct of Wellington, New Zealand, the three apartments by Architecture Workshop glow like lanterns at dusk, signaling a new day for this once-seedy neighborhood.
A view of the exterior illustrates how the apartments function as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other.
A view of the exterior illustrates how the apartments function as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other.
Photo by 
1 / 10
Over the Bieringas’ kitchen sink, a sliver of a window provides a peek at the newly created Waitangi Park on the revitalized Wellington Harbor.
Over the Bieringas’ kitchen sink, a sliver of a window provides a peek at the newly created Waitangi Park on the revitalized Wellington Harbor.
Photo by 
2 / 10
A floating steel staircase ties the living area and loft together. Variegated steel tubes provide graphic punch while maintaining the apartment’s airy and open feeling.
A floating steel staircase ties the living area and loft together. Variegated steel tubes provide graphic punch while maintaining the apartment’s airy and open feeling.
Photo by 
3 / 10
Jan Bieringa (seated, left) hangs out with her son, Kris Bieringa (standing), Tony Hiles, Judith Fyfe, and Fyfe’s granddaughter, Phoebe Pottinger. Surrounded on three sides by glass walls, the dining room is the perfect spot to soak up the stunning views
Jan Bieringa (seated, left) hangs out with her son, Kris Bieringa (standing), Tony Hiles, Judith Fyfe, and Fyfe’s granddaughter, Phoebe Pottinger. Surrounded on three sides by glass walls, the dining room is the perfect spot to soak up the stunning views of Wellington Harbor and the hilly eastern suburbs.
Photo by 
4 / 10
A view of the building’s third-floor offices, formerly the Bieringas’ loft. The floors date from the building’s days as a clothing factory. “When we first moved in, I spent hours on my hands and knees pulling out carpet nails and sewing needles from the w
A view of the building’s third-floor offices, formerly the Bieringas’ loft. The floors date from the building’s days as a clothing factory. “When we first moved in, I spent hours on my hands and knees pulling out carpet nails and sewing needles from the wooden floorboards,” Luit says. Now the space houses the Bieringas’ offices, plus those of other creative industries.
Photo by 
5 / 10
Jan and Luit Bieringa sold their suburban house and took over a 3,000-square-foot space on the third floor of an Edwardian warehouse in Wellington, New Zealand.
Jan and Luit Bieringa sold their suburban house and took over a 3,000-square-foot space on the third floor of an Edwardian warehouse in Wellington, New Zealand.
Photo by 
6 / 10
All three apartments, as well as Hiles and Fyfe’s deck, open onto this open-air corridor, allowing for casual interactions between the residents.
All three apartments, as well as Hiles and Fyfe’s deck, open onto this open-air corridor, allowing for casual interactions between the residents.
Photo by 
7 / 10
A side view of the Bieringas’ apartment reveals its jigsaw puzzle–like composition, and its contrast with its historic base.
A side view of the Bieringas’ apartment reveals its jigsaw puzzle–like composition, and its contrast with its historic base.
Photo by 
8 / 10
A densely packed built-in unit divides the kitchen area from the living room, and provides streamlined storage for appliances and kitchenware. The Bieringas are avid collectors of New Zealand art; the painting to the left is by Peter Robinson, and the man
A densely packed built-in unit divides the kitchen area from the living room, and provides streamlined storage for appliances and kitchenware. The Bieringas are avid collectors of New Zealand art; the painting to the left is by Peter Robinson, and the many photographs peppering the apartment are by important Kiwi artists Luit has championed over the years.
Photo by 
9 / 10
A table in the corner of the kitchen, scattered with a collection of shells, chopsticks, and vintage ceramic photo-developing tanks, seems to jut out over the bustling street.
A table in the corner of the kitchen, scattered with a collection of shells, chopsticks, and vintage ceramic photo-developing tanks, seems to jut out over the bustling street.
Photo by 
10 / 10
A view of the exterior illustrates how the apartments function as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other.
A view of the exterior illustrates how the apartments function as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other.
Project 
282 Wakefield Street
Architect 

Approaching downtown Wellington, New Zealand, from the airport, you curve around the city’s glittering bay and land in Courtenay Precinct, a stylish neighborhood chockablock with boutiques, bars, and sidewalk cafés. It’s hard to believe that just a decade ago this was one of the city’s least appealing areas, its prime landmarks a sketchy bus depot, a belching incinerator where the city burned its trash, and a commercial port where cargo ships docked to unload their wares. Warehouse-lined streets erupted at daybreak as produce markets took over the neighborhood, leaving squashed tomatoes and cabbage leaves in their wake. “It was really quite scungy,” reflects Jan Bieringa, who with her husband, Luit, bought one of the area’s rundown mercantile buildings in 1996. The Edwardian warehouse on the corner of Blair and Wakefield streets is a few blocks from the water. “At the time, this was a very neglected part of Wellington. Not many people were moving into the inner city. But we thought it was fantastic.”

Dedicating themselves to their new neighborhood and determined to take an active role in its transformation, Jan and Luit sold their suburban house and took over the building’s raw, 3,000-square-foot third-floor space (“Hard to heat, but great for playing soccer with the dog,” Luit says). They lived and worked in this open-plan space for four years as they gradually strengthened and renovated the building, renting out the other floors to creative, like-minded professionals and shop owners. (Luit is a freelance curator and the former director of the National Art Gallery of New Zealand; Jan works in film and new media.) “The idea was to develop a creative community within the building, and to avoid transient tenants like nightclub or restaurant owners,” explains Luit. “We wanted to get people on the streets during the day, to help make it a vibrant neighborhood.”

Jan Bieringa (seated, left) hangs out with her son, Kris Bieringa (standing), Tony Hiles, Judith Fyfe, and Fyfe’s granddaughter, Phoebe Pottinger. Surrounded on three sides by glass walls, the dining room is the perfect spot to soak up the stunning views
Jan Bieringa (seated, left) hangs out with her son, Kris Bieringa (standing), Tony Hiles, Judith Fyfe, and Fyfe’s granddaughter, Phoebe Pottinger. Surrounded on three sides by glass walls, the dining room is the perfect spot to soak up the stunning views of Wellington Harbor and the hilly eastern suburbs.

After four years, Luit began itching for a new project, not to mention a more permanent-feeling residence. He hired his architect friend James Fenton, director of the local firm Architecture Workshop, to design a rooftop home. It took just a glance around the neighborhood, where neighbors had begun expanding their own buildings skyward, for the pair to come up with some definite conclusions about what they didn’t want. “People around us were generally just extruding what was below, creating a fourth floor by repeating the base,” says Fenton. “But that destroys a building’s proportions, turning it into something stretched out and unfortunate-looking.” The better approach, Fenton believed, was to juxtapose what was already there with something entirely new, yet respectful of the original structure. So after a few napkin-sketch starts, the pair came up with a design that contrasts the muscular bulk of the existing building while at the same time echoing its structural lines: a trio of glass-walled, three-story apartments. As Fenton explains, “We decided to play with mass—to crown the heavyweight base with a lightweight top. The building was a strong frame with unusually large windows. So we took the size of the windows to an extreme, and made the apartments almost all glass.” Taking a minimalist approach suited Luit just fine: “Jan and I are dreadful gatherers of art and books—the last thing we needed was a space cluttered with details and materials.”

In order to secure a construction loan from their bank, the Bieringas had to pre-sell one of the apartments off the plans. They approached their longtime friends Tony Hiles and Judith Fyfe and found willing and eager partners—on the condition of a few design tweaks: namely, the nixing of a Jean Nouvel–inspired barrel vault that was to arch over the three units (“It would have blocked the view,” Hiles explains. “I live visually—I didn’t want a wooden hairnet in my way”) and the ability to design their own kitchen. Both parties anticipated the risk inherent in working so closely with good friends. Hiles confesses: “Right away, our concern was: We love them now, but how will we feel about them every bloody day—how will that work?” But to their delight, they’ve found themselves very compatible neighbors. It helps that they’re all self-employed and independent people, Hiles explains. “We respect each others’ need for time and space. We get together for dinner once a week, but we don’t live in each others’ pockets. I thoroughly enjoy living next to someone I can bump into, and then the very next minute we’re having tea.”

The design of the apartments inherently promotes this sense of community (ditto the fact that both the Bieringas work one flight down, in open-plan offices carved out of their former loft apartment and shared, as envisioned, with other creative industries). The three apartments’ sunflower-yellow front doors open onto an outdoor corridor that parallels the sidewalk 40 feet below, encouraging casual encounters between the residents (the third apartment was purchased, postconstruction, by Catherine and Murray Heyrick). One of Hiles and Fyfe’s three decks hangs over this entranceway, allowing them to pop their heads over the railing to say hello if they’re feeling social, or to duck away if they’re seeking solitude.

A side view of the Bieringas’ apartment reveals its jigsaw puzzle–like composition, and its contrast with its historic base.
A side view of the Bieringas’ apartment reveals its jigsaw puzzle–like composition, and its contrast with its historic base.

Inside the individual apartments, this public-private interface continues, with privacy decreasing up a vertical gradient. The top floors are the most transparent, reading as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other, offering eye-popping views of the surrounding hills and cityscape as well as unexpected glimpses back into the apartments. Tying it all together is an open central stair, which allows sounds and light to travel throughout the three floors.

Yet even the most compatible partners and neighbors need some alone time—a challenge in a space with so few walls and so many windows. “Glass is a material you have to be careful using,” Fenton says, acknowledging that a sense of comfort is just as important as architectural gestures when it comes to designing people’s houses. “You can’t mess with people’s comfort zones too much when you’re dealing with the place where they spend all their time, because the last thing you want them to feel is on edge. You have to stimulate without wearing them out.” To that end, he devoted the more cellular lower level to the three small bedrooms, tucking them behind the original building’s parapets to give the residents a feeling of security. On the top floor of each apartment is a lofted, nestlike room that Hiles calls the “blob-out room,” which he says his grandkids love for the same reasons adults do: “You can hide out up there, but you’re not totally separate from what’s going on in the rest of the apartment.”

Still, there’s not much hiding to be done in an apartment their neighbors refer to as “the fishbowl.” When they’re asked the inevitable question—how do they feel about being on display to whoever passes on the street below—all six residents declare themselves unfazed. “All they get if they look up—and they rarely ever think to—is one goldfish, maybe two,” says Luit. “But when we look down, we see hundreds—the whole of humanity in all its grotesqueness and delightfulness.”

In fact, these days when they look down, there’s a lot more to see than passersby. The burgeoning neighborhood is rife with new investment and promise. Teenagers swarm a skateboard park on the revitalized waterfront, and cranes hover over a luxury high-rise under construction on an adjacent lot. Locals stroll down a harborfront boardwalk, past a grassy lawn speckled with picnickers. It’s a thrilling bird’s-eye view—and even more so for those tenacious residents who have witnessed its evolution.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

A renovated brick house with metal standing-seam roof in Arlington, Virginia
With a new skeleton, a brick house on the outskirts of Washington, D.C., gets an eco-friendly upgrade—without losing its local charm.
May 05, 2016
simpler times australian vacation home vertical wood cladding
Robust materials and a flexible floor plan help the owners of an Australian vacation home reap maximum rewards.
May 05, 2016
sweet virginia vacation smart home facade granite stucco mahogany siding
This vacation home fosters connectivity in every sense of the word.
May 05, 2016
monkey see monkey do japan living dining room custom kitchen island stove vent eames chairs
And views of the wildlife aren't bad either.
May 05, 2016
Martis Camp 141 in Truckee California
Martis Camp 141 celebrates it mountainous surroundings with local materials.
May 05, 2016
havart 170
Updating standard pieces, designer Gaëtan Havart turns a misused space into a vibrant kitchen.
May 04, 2016
tech support stillwater dwellings prefab exterior napa
In Napa, a custom menu of apps helps a frequent traveler keep track of security—and his garden—from afar.
May 04, 2016
home for good renovation montreal family rear facade steel cladding footbridge garden
This family opens up an old structure and imagines a long-term house.
May 04, 2016
BKLYN DESIGNS 2016 location
From panel discussions to virtual reality demonstrations and more, this weekend will bring out the designer in everyone during BKLYN DESIGNS at the Brooklyn Expo Center in Greenpoint from May 6-8, 2016. Here are just a few activities and installations to check out.
May 04, 2016
cbill timmerman photography jarson residence l7c4109 0
After a successful kick-off program in San Diego, we’re now making our way to Scottsdale, Arizona for the second stop on our Dwell Home Tours series. As the only desert locale on our agenda, we’re giving visitors the chance to explore exquisite modern residences that are fully immersed in the city’s arid landscape.
May 04, 2016
Modern winery in Central California
An updated California winery captures a prestigious architecture award.
May 03, 2016
back to the garden rhode island cottage small space facade landscaping
Outside Providence, Rhode Island, a little retreat takes up no more space than a standard two-car garage.
May 03, 2016
White staircase with skylight and under-stair storage
With clever storage and a retractable skylight, a London apartment feels larger than its 576 square feet.
May 03, 2016
Off-the-grid prefab in pristine Tasmanian landscape by Misho+Associates.
In Tasmania, an eco-conscious architect builds a vacation home that can stand up to an untamed island.
May 03, 2016
30degree pendants by wrong.london
The Danish design brand never disappoints.
May 02, 2016
practical magic brooklyn renocation kitchen caesarstone countertop stainless steel ikea cabinetes green vola faucet
A creative couple flips the script on their family home, a former workman’s cottage on the northern edge of Brooklyn.
May 02, 2016
history lesson kansas city outdoor backyard facade porch saarinen round table emeco navy chairs
An architect pushes the vernacular architecture of Missouri into the modern realm.
May 02, 2016
mission possible san francisco renovation facade exterior french doors cedar
A dilapidated lot in San Francisco gets a second chance.
May 02, 2016
Eames Demetrios of Kcymaerxthaere
The Eames scion and "geographer-at-large" traverses the globe on behalf of Kcymaerxthaere, a network of markers and monuments that tells fictional tales about real-life communities.
May 02, 2016
marcel breuer architect letter office kansas city snower house
See a glimpse into the office of a master architect.
May 01, 2016
Santa Monica living room with an Yves Klein coffee table
Dwell editor-in-chief Amanda Dameron talks us through Dwell's May 2016 issue.
May 01, 2016
house that sottsass built maui hawaii memphis group home renovation ettore facade colored volumes
In Maui, of all places.
May 01, 2016
two of a kind padua italy matching family homes facade green roof doors color
For Dwell's annual issue dedicated to dream homes , we visited homes from Haiti to Italy. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
April 30, 2016
houseofweek
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 30, 2016
W House living room
Our best reader reactions this week.
April 29, 2016
Vineyard house illuminated at night
Rammed-earth construction fuses this Portuguese house to the environment.
April 29, 2016
vintage Scandinavian furniture Kathryn Tyler
In southwest England, interior designer Kathryn Tyler built her home around her ever-expanding furniture collection.
April 29, 2016
steel facade home Seattle
On the sandy shores of Fauntleroy Cove in Seattle, renowned firm Olson Kundig Architects crafts a subtle home with striking steel accents.
April 29, 2016
seperate piece renovated guesthouse eames storage unit cork floor tiles living room
An architect and an interior designer put the tools to the test for this impressive renovation.
April 29, 2016
Ceramics by WrenLab
Manhattan doesn’t get to have all the fun during NYCxDesign. Brooklyn is set for the return of BKLYN DESIGNS at the Brooklyn Expo Center in Greenpoint from May 6-8, 2016. Here are just a few exhibitors we are excited to see this year.
April 29, 2016