written by:
photos by:
January 19, 2012
Originally published in Inspired Renovation

This family of cost-conscious Hamburgers (freshly back in Germany after years abroad) converted a kitschy turn-of-the-century villa into a high-design home.

Minimal modernist home renovation in Germany

A family of cost-conscious Hamburgers converted a kitschy turn-of-the-century villa into a high-design home with a strict budget in place. To unite the quaint masonry of the original villa with the squat, ugly add-on built flush against it, the architects decided to paint the old-fashioned facade graphite gray and then covered the box next door in plain, light-colored larch. Photo by Mark Seelen.

Photo by 
1 / 10
Modern spacious dining room with concrete flooring

An LC4 lounge by Le Corbusier for Cassina keeps company with a trio of large planters and a surfboard in the space between the kitchen and the dining room.

Photo by 
2 / 10
minimal modernist home renovation in Germany
High Contrast

The question of the facade was a big one: How to unite the house, with its quaint old villa, and the squat, square, ugly minimart add-on built flush against it? Instead of trying to minimize the discrepancy, the architects emphasized it. They kept the old-fashioned facade intact and painted it graphite gray using RAL color 7024, made by Brillux, and then covered the “box” next door in plain, light-colored larch. brillux.com

Photo by 
3 / 10
neutral colored dining room with concrete walls and floors
Idée Concrète

To get a concrete look for the floors throughout the house, the team first considered Pandomo flooring, a slick treat-ment that would be even more expensive than a standard finish. Instead, says Winterhalder, they experimented with raw materials. “I’d call the suppliers and say, ‘Do you have something grayer?’ They thought I was crazy.” In the end, instead of a concrete look, the couple went with actual concrete—at a fifth of the price. pandomo.de

Photo by 
4 / 10
Library room with a minimal muted color palette
Three’s Company

Inspired by the minimal color scheme of a hotel they stayed at in Bali, Winterhalder and Ehlers decided to limit their palette to three colors: anthracite black, concrete gray, and a light larch wood. The first move was to paint the backyard wall gray. Next up for a coat of dark paint was the villa’s old-fashioned wooden staircase, which the couple didn’t like but didn’t have the budget to replace. The consistency works to unite the different styles found in the house. “Somehow,” says Winterhalder, “it all fits.”

Photo by 
5 / 10
Peter Janke inspired garden landscaping
Glass Houses

Though the original plans called for a frameless wall of glass in the back, it turned out that it would eat up most of the budget. Instead, they installed three wood-framed windows made by Fecon. fecon.de

Cut and Plant

For the landscaping, the couple literally took a page out of somebody else’s book. Winterhalder says their garden was lifted from page 38 of Peter Janke’s Kleine Gärten (Small Gardens), published by Becker Joest Volk Verlag. bjvv.de

Photo by 
6 / 10
Disposable unit area by kitchen
Bring In the Trash

With an eye for the industrial, Winterhalder built the garbage area in the kitchen around two standard-issue plastic trash cans common in German cities. One is orange; the other, green. These in turn inspired her to start adding color accents around the house.

Photo by 
7 / 10
Red locker storage with hanging E27 pendant lamps
Happy Accent

Now that the interior’s palette is firmly in place, Winterhalder has slowly been adding splashes of color. E27 pendant lamps from Muuto in the kitchen and guest room have red cords; one wall in the guest room is also red, with matching red locker storage. The inside of the front door is painted bright green. “For me, they’re kids’ colors,” she says. “I just love them.” muuto.com

Photo by 
8 / 10
Modern children's room with cute wall decals
Sticker Shock

Though colorful dashes here and there certainly enliven the sober interior, little adds a dose of whimsy like the wall decals found in the kids‘ rooms. The owl over Jonne‘s shoulder is available from Raumgerecht and the branch leaves are from the Dutch company Inke. raumgerecht.de, inke.nl

Photo by 
9 / 10
Square-shaped area guest bedroom home office
Boxy Rebellion

“I like simple shapes, and for a house,” says Winterhalder, “a box is very good.” The two downstairs bathrooms are located in freestanding larch-covered cubes; the kitchen island is resoundingly rectilinear; and a square-shaped area in the guest bedroom serves as a home office, where Winterhalder designs UV-blocking children’s beach wear for her label, Beach Heroes.

Measure Twice

When determining the height of the concrete blocks that form the outer wall of the kitchen island, the couple took a hands-on approach. “We measured our coffeemaker and a bottle of oil, and that’s how much higher we made the concrete blocks than the counter,”Winterhalder says. The blocks themselves were made to measure by a concrete supplier.

Photo by 
10 / 10
Minimal modernist home renovation in Germany

A family of cost-conscious Hamburgers converted a kitschy turn-of-the-century villa into a high-design home with a strict budget in place. To unite the quaint masonry of the original villa with the squat, ugly add-on built flush against it, the architects decided to paint the old-fashioned facade graphite gray and then covered the box next door in plain, light-colored larch. Photo by Mark Seelen.

Project 
Black Villa

When Hinnerk Ehlers and Katja Winterhalder moved their family to Hamburg, Germany, after seven years abroad in Canada, they knew what they wanted: a supercool, minimal, modernist house. Ehlers and Winterhalder were after lots of light, lots of functionality, and something durable enough for the kids to run around in. Ideally, they'd also get a chance to implement some of the ideas for better everyday living they’d aggregated over the years. Integrating state-of-the-art energy efficiency was nonnegotiable. Everything they found, however, was too old-fashioned, and it was all too expensive. So the couple—he works for a large frozen-foods company; she was a creative in an ad agency—went back to take a second look at a tiny 1907 villa in a great location they had dismissed the first time around.

Modern spacious dining room with concrete flooring

An LC4 lounge by Le Corbusier for Cassina keeps company with a trio of large planters and a surfboard in the space between the kitchen and the dining room.

Their initial reaction was understandable. In the 1960s, the two-story, 1,070-square-foot villa with pea-green faux masonry had been all but swallowed by an L-shaped addition that once served as a minimart. The whole thing—2,200 square feet between the two structures—had since been carved into three separate living units. Only two rooms were inhabitable; the rest were filled to the brim with electronics parts and junk. “It was the black sheep of the block,” says Winterhalder. But the price was right, and an S-Bahn transit station, a school, and a bakery were each a minute’s walk away. So, even though the family couldn’t do anything to change the odd layout without giving up space under new zoning ordinances, they decided to take a chance.

With just a few months to go on their temporary housing’s lease, Ehlers and Winterhalder had to get to work. For assistance, they drew on the know-how of Berlin-based architect Frank Drewes, of the firm Drewes+Strenge Arkitekten, whose father designed the modernist house Winterhalder grew up in.

Library room with a minimal muted color palette
Three’s Company

Inspired by the minimal color scheme of a hotel they stayed at in Bali, Winterhalder and Ehlers decided to limit their palette to three colors: anthracite black, concrete gray, and a light larch wood. The first move was to paint the backyard wall gray. Next up for a coat of dark paint was the villa’s old-fashioned wooden staircase, which the couple didn’t like but didn’t have the budget to replace. The consistency works to unite the different styles found in the house. “Somehow,” says Winterhalder, “it all fits.”

While Drewes’s high-end, high-drama, high-design work fit right in with the cool Asian flats pictured in Winterhalder’s inspiration scrapbook, one issue remained. “We told Frank, ‘We have a small budget and no time,’” says Ehlers. “He said, ‘That’s a problem.’” They had spent two-thirds of what they could afford on the property, and the remaining third had to cover all the major renovations, repairs, and energy-savings measures required, leaving almost nothing for stylistic flourishes. Instead, the cool had to be built in from the beginning, along with the new walls and wiring.

With the help of Volker Schmidt—a laid-back, experimentally minded local who served as the construction architect—20 debris boxes to haul away junk, and lots of hours clocked on the Internet looking for the right raw materials, the team made it happen. A mere six months after signing the purchase papers, Ehlers, Winterhalder, and their two kids, Jonne and Oona, moved into a truly modernist miracle.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Rare green AD65 radio from Ecko.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016
gable game austin texas cantilevered home facade windows upper level car port
For Dwell's annual issue dedicated to indoor/outdoor living. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
June 18, 2016
Modern prefab lakeside home in Bloomingdale, New Jersey
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
June 18, 2016
Rectangular bento glass table with compartments.
These top-notch projects by design students earned a spot on our honor roll.
June 18, 2016
bozley all
Jory Brigham picks up his family’s trade and takes it in unexpected directions.
June 17, 2016
ph133407
The outlandish Belgian fashion designer, a member of the iconic Antwerp Six, creates a quirky pattern-filled capsule collection for the Swedish mega-retailer—with a high-tech twist.
June 17, 2016