Orchard Jam

photos by:
May 13, 2009

The McKenzie residence sits within the grid of a commercial apple orchard, its roof and upper parts floating above the trees to echo the surrounding hills. Although its steel cladding is suggestive of a barn, inside it is anything but.

Read Full Article
  • 
  Music is central to Andrew McKenzie’s living arrangements. With guitars hanging on his Gaboon plywood walls, he always has an instrument at hand.  Photo by: Patrick Reynolds
    Music is central to Andrew McKenzie’s living arrangements. With guitars hanging on his Gaboon plywood walls, he always has an instrument at hand.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  The kitchen is small but utilizes all available space—even allowing room for a hat or two.  Photo by: Patrick Reynolds
    The kitchen is small but utilizes all available space—even allowing room for a hat or two.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  The living area features glass doors to ensure it is bathed in light, warmth, and pastoral outlooks.  Photo by: Patrick Reynolds
    The living area features glass doors to ensure it is bathed in light, warmth, and pastoral outlooks.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  The living area gains further sun from a skylight in the high pyramid-shaped roof.  Photo by: Patrick Reynolds
    The living area gains further sun from a skylight in the high pyramid-shaped roof.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  New trees have been planted along the orchard grid to provide privacy.  Photo by: Patrick Reynolds
    New trees have been planted along the orchard grid to provide privacy.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  The corridor by the staircase leads to the kitchen and offers storage space.  Photo by: Patrick Reynolds
    The corridor by the staircase leads to the kitchen and offers storage space.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  McKenzie composes at his dining table, which, like many furnishings in the house, came from a secondhand store. The living area flows into an outside courtyard, whose slats parallel those inside, making it feel like an extension of the main house.  Photo by: Patrick Reynolds
    McKenzie composes at his dining table, which, like many furnishings in the house, came from a secondhand store. The living area flows into an outside courtyard, whose slats parallel those inside, making it feel like an extension of the main house.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  The study is narrow but illuminated by a window, louvered like others in the house to help regulate heat.  Photo by: Patrick Reynolds
    The study is narrow but illuminated by a window, louvered like others in the house to help regulate heat.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  The Gaboon-plywood walls flow through into the bathroom without a door to get in the way.  Photo by: Patrick Reynolds
    The Gaboon-plywood walls flow through into the bathroom without a door to get in the way.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  The mezzanine bedroom sits beneath the off-center apex of the pyramid roof, with a view over the orchard, one of McKenzie’s few stipulations for the home’s design.  Photo by: Patrick Reynolds
    The mezzanine bedroom sits beneath the off-center apex of the pyramid roof, with a view over the orchard, one of McKenzie’s few stipulations for the home’s design.

    Photo by: Patrick Reynolds

  • 
  McKenzie and neighbor James McNeill play in the living area.  Photo by: Patrick Reynolds
    McKenzie and neighbor James McNeill play in the living area.

    Photo by: Patrick Reynolds

@current / @total

Read Full Article

Join the Discussion

Loading comments...