written by:
January 17, 2012

Boston's venerable Isabella Stewart Gardner Museum—founded in 1903 by a lady art patron and obsessive collector of antiquities—has been one of the city's crown cultural jewels for the past century, so taking on a contemporary expansion that would double it in size was no easy feat. Lucky for the Gardner, Italian architect Renzo Piano was up for the task, adding on a new wing of four floating volumes clad in verdigris-hued copper. The building, connected to the existing "palace" by a transparent walkway, houses a variety of programming venues (cafe, greenhouse, artist apartments, concert hall, education center, and gallery space) meant not to expand attendance numbers, but the sensory experience of existing visitors. 

Exterior view of the new Evans Way Park entrance of the new wing of the Isabella Stewart Gardner Museum. Outdoor art installation “Ailanthus” by
Stefano Arienti (right).
Exterior view of the new Evans Way Park entrance of the new wing of the Isabella Stewart Gardner Museum. Outdoor art installation “Ailanthus” by Stefano Arienti (right).
Courtesy of 
Nic Lehoux / Renzo Piano Building Workshop
1 / 17
Evening exterior view of the new Evans Way Park entrance of the Renzo Piano-designed wing of the Gardner Museum, which houses a 2,500-square-foot greenhouse.
Evening exterior view of the new Evans Way Park entrance of the Renzo Piano-designed wing of the Gardner Museum, which houses a 2,500-square-foot greenhouse.
Courtesy of 
Nic Lehoux / Renzo Piano Building Workshop
2 / 17
From the outside peering in at the new Special Exhibition
Gallery in the Piano wing. The Living Room visitor
orientation space sits below.
From the outside peering in at the new Special Exhibition Gallery in the Piano wing. The Living Room visitor orientation space sits below.
Courtesy of 
Nic Lehoux / Renzo Piano Building Workshop
3 / 17
A view of the central grand staircase in the new wing. The historic palace building is visible through the windows in the rear.
A view of the central grand staircase in the new wing. The historic palace building is visible through the windows in the rear.
Courtesy of 
Nic Lehoux / Renzo Piano Building Workshop
4 / 17
A cross-section view of the staircase, showing the pleated green facade beyond the windows.
A cross-section view of the staircase, showing the pleated green facade beyond the windows.
Courtesy of 
Nic Lehoux / Renzo Piano Building Workshop
5 / 17
View from a balcony of Calderwood Hall in the new wing: the acoustics in the space were engineered by Yasuhisa Toyota, who has worked on Frank Gehry's Disney concert in L.A., among many others. His first meeting with Renzo Piano was, architecturally speak
View from a balcony of Calderwood Hall in the new wing: the acoustics in the space were engineered by Yasuhisa Toyota, who has worked on Frank Gehry's Disney concert in L.A., among many others. His first meeting with Renzo Piano was, architecturally speaking, "love at first sight."
Courtesy of 
Nic Lehoux / Renzo Piano Building Workshop
6 / 17
Section view of the technologically advanced Caldwell Hall, designed by Renzo Piano with the acoustical expertise of Yasuhisa Toyota.
Section view of the technologically advanced Caldwell Hall, designed by Renzo Piano with the acoustical expertise of Yasuhisa Toyota.
Courtesy of 
Renzo Piano Building Workshop
7 / 17
The Living Room designed by Renzo Piano
A view of the new Living Room visitor orientation space on the ground floor of the Gardner's new wing. Furniture selected by Renzo Piano Workshop, including the vibrant red seating. Not pictured: a guest book commissioned from artist Stefano Arienti, who also created the installation piece hanging on the entry facade.
Courtesy of 
Nic Lehoux / Renzo Piano Building Workshop
Originally appeared in 10 Minute Interview: Renzo Piano
8 / 17
Renzo Piano designed even the smallest detail, like the electronic placards posted throughout the new wing. They are pictured here in the entrance hall, a transparent portal to the building behind.
Renzo Piano designed even the smallest detail, like the electronic placards posted throughout the new wing. They are pictured here in the entrance hall, a transparent portal to the building behind.
Courtesy of 
Kelsey Keith
9 / 17
Lighting detail in the Claire and John Bertolucci Education Studio, an art-making space currently featuring work by artist-in-residence Cesare Pietroiusti.
Lighting detail in the Claire and John Bertolucci Education Studio, an art-making space currently featuring work by artist-in-residence Cesare Pietroiusti.
Courtesy of 
Kelsey Keith
10 / 17
Gardner's contemporary curator Pieranna Cavalchini in front of artist Victoria Morton's first US solo show, as seen in the new exhibition gallery. The gallery's ceilings can be modified between 12, 24, and 36 feet in height!
Gardner's contemporary curator Pieranna Cavalchini in front of artist Victoria Morton's first US solo show, as seen in the new exhibition gallery. The gallery's ceilings can be modified between 12, 24, and 36 feet in height!
Courtesy of 
Kelsey Keith
11 / 17
Renzo Piano's sketch of his vision for the transparent connector between the historical palace and the contemporary wing of the Gardner museum.
Renzo Piano's sketch of his vision for the transparent connector between the historical palace and the contemporary wing of the Gardner museum.
Courtesy of 
Renzo Piano Building Workshop
12 / 17
The red, felt-covered seats designed by Piano in the Caldwell Auditorium are incredibly straight-backed and surprisingly comfortable.
The red, felt-covered seats designed by Piano in the Caldwell Auditorium are incredibly straight-backed and surprisingly comfortable.
Courtesy of 
Kelsey Keith
13 / 17
Connecting the original Willard T. Sears building to the Renzo Piano addition is a glassy vertebrae, which Piano describes as a "conversation," not to close to the subject and not too far away.
Connecting the original Willard T. Sears building to the Renzo Piano addition is a glassy vertebrae, which Piano describes as a "conversation," not to close to the subject and not too far away.
Courtesy of 
Kelsey Keith
14 / 17
The underside of the vertically-oriented Caldwell Auditorium, built like a high-tech black box theatre.
The underside of the vertically-oriented Caldwell Auditorium, built like a high-tech black box theatre.
Courtesy of 
Kelsey Keith
15 / 17
In the Living Room orientation space, it's not a sound installation you're hearing: it's real, live birds. (Apparently they have their own staff member as a caretaker.)
In the Living Room orientation space, it's not a sound installation you're hearing: it's real, live birds. (Apparently they have their own staff member as a caretaker.)
Courtesy of 
Kelsey Keith
16 / 17
A view of the old palace, looking out from the stairwell in the new wing and across the glass ground-floor walkway.
A view of the old palace, looking out from the stairwell in the new wing and across the glass ground-floor walkway.
Courtesy of 
Kelsey Keith
17 / 17
Exterior view of the new Evans Way Park entrance of the new wing of the Isabella Stewart Gardner Museum. Outdoor art installation “Ailanthus” by
Stefano Arienti (right).
Exterior view of the new Evans Way Park entrance of the new wing of the Isabella Stewart Gardner Museum. Outdoor art installation “Ailanthus” by Stefano Arienti (right).
Architect 

For more Renzo Piano in Boston, see how the project developed at the building's very own blog.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016