written by:
photos by:
November 10, 2009
Originally published in Back to Basics
as
Greener Pasture

Like a little chapel on the prairie, architect Jean-Baptiste Barache’s simply elegant retreat in the tiny Normandy town of Auvillier is a modern play on centuries-old forms and technology.

“I didn’t want the kind of manicured garden that would mean I’d have to come out on weekends and mow the lawn,” says Jean-Baptiste Barache of the country home he built, mostly by himself, over a year and a half.

Photo by 
1 / 11
modern A-frame France

The result: a house that looks like it’s just been dropped into a field, casual, with nary a path leading up to it and a front door that can barely be detected on the red-cedar-shingled facade.

Photo by 
2 / 11
Like the barns Barache scampered through as a child, the house divides its length between loftlike open spaces like the living room, which opens onto a small deck perfect for open-air lolling, and stacked-box nooks and crannies.

Like the barns Barache scampered through as a child, the house divides its length between loftlike open spaces like the living room, which opens onto a small deck perfect for open-air lolling, and stacked-box nooks and crannies.

Photo by 
3 / 11
Cubic bookshelves act as a dividing wall near the kitchen.

Cubic bookshelves act as a dividing wall near the kitchen.

Photo by 
4 / 11
On the other side of the bookshelves, a sliding door opens to reveal a hidden bathroom.

On the other side of the bookshelves, a sliding door opens to reveal a hidden bathroom.

Photo by 
5 / 11
In his kitchen built on the cheap, Barache installed appliances donated by a few architectural Good Samaritans. “I don’t even remember where the sink is from,” he says. Two built-in sliding-door cabinets house the kitchen basics, and the custom-built dini

In his kitchen built on the cheap, Barache installed appliances donated by a few architectural Good Samaritans. “I don’t even remember where the sink is from,” he says. Two built-in sliding-door cabinets house the kitchen basics, and the custom-built dining set, a modern riff on the farmers’ table and benches, is large enough to welcome family and visitors dropping in for a meal.

Photo by 
6 / 11
In the third-floor bedroom, peekaboo windows offer a glimpse of the surrounding fields.

In the third-floor bedroom, peekaboo windows offer a glimpse of the surrounding fields.

Photo by 
7 / 11
The second floor houses three lits bretons, boxlike compartments where the curtains can be drawn to close sleepers off from the world. Inside, each has a built-in shelf 
for personal belongings and a favorite read.

The second floor houses three lits bretons, boxlike compartments where the curtains can be drawn to close sleepers off from the world. Inside, each has a built-in shelf for personal belongings and a favorite read.

Photo by 
8 / 11
A series of horizontal window panes on the rear facade serves as vanes for ventilation and adds a craftsmanlike design come nightfall, when the house is 
lit up by the flicker of candlelight and gas lamps.

A series of horizontal window panes on the rear facade serves as vanes for ventilation and adds a craftsmanlike design come nightfall, when the house is lit up by the flicker of candlelight and gas lamps.

Photo by 
9 / 11
The exposed-wood motif continues inside, where plywood walls, as well as Barache and his guests, keep things warm.

The exposed-wood motif continues inside, where plywood walls, as well as Barache and his guests, keep things warm.

Photo by 
10 / 11
The front door dissolves into the facade.

The front door dissolves into the facade.

Photo by 
11 / 11
barache residence house exterior rear

“I didn’t want the kind of manicured garden that would mean I’d have to come out on weekends and mow the lawn,” says Jean-Baptiste Barache of the country home he built, mostly by himself, over a year and a half.

Project 
Barache Residence

Damp Upper Normandy, a workingman’s land of ragged rains and rapeseed fields, is not the first place that comes to mind for an exercise in off-the-grid living. This isn’t the Normandy of well-heeled Parisian weekenders and American cineasts who flock to nearby seaside resorts, with their saltwater spas, annual film festival, and champagne brunches. It’s a farming land dotted by modest prefab commuter clusters, rusty grain silos, and cows of the white, tawny, and Rorschach varieties. The climate is intemperate; winters are long, summers fickle. But it is exactly what Jean-Baptiste Barache was looking for to undertake this experiment: to elaborate on an architecture seeking to integrate us with, not isolate us from, the elements.

“Constraints nourish a project,” he says. And if that’s the case, it’s been a feast for the architect, whose home forgoes electricity altogether.

modern A-frame France

The result: a house that looks like it’s just been dropped into a field, casual, with nary a path leading up to it and a front door that can barely be detected on the red-cedar-shingled facade.

“I had no need for a country house,” the architect remembers. “I felt the desire for countryside but no desire for private property.” The mere notion of land ownership disturbs Barache: “It upsets one’s tranquility,” he says. But the pull of a project to call his own was enough to bend those principles. It was 2005, and he was working on naval and floating architecture while secretly dreaming of dry land. So he quit his job and went to work for the only client he knew who would take on such a novice to build a house: himself. 

Barache bought a semi-enclosed, hoof-trodden field in Auvilliers, a mere stop sign of a village two hours northwest of Paris. With financing from his brother and his own savings, he paid a local barn builder to throw up a wooden frame. He collected lumber recycled from theater sets, red cedar shingles for the exteriors, and cheap veneer and particleboard for the rest. And then he rolled up his sleeves and got to work.  The result—18 months of DIY efforts and $105,000 later—is a house dropped onto the field. It would be a stretch to call the terrain undergroomed, as it looks like the herd only recently vacated the premises.

Like the barns Barache scampered through as a child, the house divides its length between loftlike open spaces like the living room, which opens onto a small deck perfect for open-air lolling, and stacked-box nooks and crannies.

Like the barns Barache scampered through as a child, the house divides its length between loftlike open spaces like the living room, which opens onto a small deck perfect for open-air lolling, and stacked-box nooks and crannies.

This aesthetic was carried over to the house, which is the antithesis of a manicured country home. If anything, the house’s debt is to the iconic forms of the French countryside. Its A-frame construction—a requirement imposed by the local architectural authority—is so steep it seems a visual quote of the chapels that anchor even the tiniest village. It recalls, too, the barns Barache played in during his childhood, when his parents, acting out the last of the countercultural post-1968 moment, moved to the rural southwest. “Those spots bring up a lot of emotion for me,” he says, “very large spaces, with very small niches carved out in them.”  

In Auvilliers that open space is translated inside by a voluminous living room that stretches 25 feet to the roof and across the width of the house, fronted by a glass facade that looks south onto a deck and the fields beyond. The nooks and crannies in the upstairs sleeping area are equally capacious; the whole room is one giant box of a space where lits bretons—cupboardlike beds that can be closed off with a curtain—line the walls. They exude an air of collective coziness, like children at a slumber party wrapped up after a day of communal play.

Cubic bookshelves act as a dividing wall near the kitchen.

Cubic bookshelves act as a dividing wall near the kitchen.

There’s even a kind of barnyard swing—a thick pulley rope that hangs from the ceiling, officially used for scampering up to the roof for repairs, but unofficially (and far more frequently) for allowing Barache’s nephew and niece, who visit the house often, to propel themselves across the room. It’s a compact place as a whole—just under 2,000 square feet for two floors and a sleeping loft near the
rafters—with equal doses of childhood nostalgia and grown-up philosophy. 

Going without electricity doesn’t mean forgoing power, but it does cast daily life in a much simpler mold. A gas canister fuels the simple stovetop in the kitchen; a homemade wood-burning stove diffuses heat through the house in a slow, steady burn. And come twilight, Barache and his wife, Mie, light the wicks on the oil lamps and watch the flames flicker. “I was very moved by Junichiro Tanizaki’s book In Praise of Shadows when I was designing this,” the architect admits. “I love the light of a flame creatingshadows. It’s a very Japanese notion, beauty that does not reveal itself.”

In his kitchen built on the cheap, Barache installed appliances donated by a few architectural Good Samaritans. “I don’t even remember where the sink is from,” he says. Two built-in sliding-door cabinets house the kitchen basics, and the custom-built dini

In his kitchen built on the cheap, Barache installed appliances donated by a few architectural Good Samaritans. “I don’t even remember where the sink is from,” he says. Two built-in sliding-door cabinets house the kitchen basics, and the custom-built dining set, a modern riff on the farmers’ table and benches, is large enough to welcome family and visitors dropping in for a meal.

Climatically open living makes the Auvilliers house open to extremes, not only of light and dark but also of hot and cold. The cleverly designed stove delivers heat from the kitchen up to the compact sleeping quarters through a clay brick chimney, but still the Normandy chill manages to seep in for much of the year. Even that, unpleasant as it may be, makes sense to Barache. “My memories of the countryside are of houses that are cold in winter, and in the summer, hot. It’s not unpleasant to actually experience the seasons.” 

It’s what Barache refers to as his own notion of bioclimatic architecture. Rather than building up (read: insulating) against the environment, he seeks to take stock of, and adapt to, its changes. “It seems that I make low-tech homes, a bit like old country houses. They just work on their own.” It’s a concept born in the barns, but encouraged, too, by trips to Japan, where Mie comes from, and where Barache discovered the old wooden houses with their delicate walls and spare interiors seemingly permeable to the elements. His first commissions for private homes have gone even further along those lines: One house in the often-inclement Burgundy region uses Japanese shoji screens for its exteriors; another has walls that rise like insect wings into the air, leaving rooms buffered by crosswinds.

The second floor houses three lits bretons, boxlike compartments where the curtains can be drawn to close sleepers off from the world. Inside, each has a built-in shelf 
for personal belongings and a favorite read.

The second floor houses three lits bretons, boxlike compartments where the curtains can be drawn to close sleepers off from the world. Inside, each has a built-in shelf for personal belongings and a favorite read.

But despite his happiness with the house, Barache feels like a victim of a mistaken identity. Off-the-grid living has its own coterie of followers, from hard-core environmentalists to conspiracy-theorist energy-independence types. “I think there’s been a bit of a misunderstanding,” he says. “People think I’m an environmentalist, but this is not an ecological approach. It’s not a dogma; it’s an experiment.” 

There’s not much the couple misses about electricity in Auvilliers, though the area does lack other things they need—good Japanese food and the honk and grind of their urban Parisian beat. They have no desire to leave city life permanently, no landed-
gentry fantasies. But with the surprise that has come of owning property and actually enjoying it, the duo are finding themselves increasingly drawn to its repose. The biggest concession Barache now plans to make is to the needs of his laptop computer. A solar-powered battery will extend his stays at the house and permit him to do a bit of work now and again. But more importantly there will be more time to contemplate the play of light and shadow, the stirrings of a land free from the hum of electricity.

To see more images of the project, please visit the slideshow.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

San Francisco dining room with chandelier and Eames shell chairs
Brooklyn-based RBW's work—from diminutive sconces to large floor lamps—shape these five interiors.
February 09, 2016
Glass-fronted converted garage in Washington
These garages go behind parking cars and storing your drum sets.
February 09, 2016
Modern Texas home office with sliding walls, behr black chalkboard paint, concrete walls, and white oak flooring
From appropriated nooks to glass-encased rooms, each of these modern offices works a unique angle.
February 09, 2016
picnic-style table in renovated San Francisco house
From chandeliers to pendants, these designs make the dining room the most entertaining space in the house.
February 09, 2016
Midcentury house in Portland with iron colored facade and gold front door
From preserved masterworks to carefully updated time capsules, these homes have one thing in common (other than a healthy appreciation for everything Eames): the conviction that the '40s, '50s, and '60s were the most outstanding moments in American architecture.
February 09, 2016
Modern living room with furniture designed by Ludovica + Roberto Palomba
These oases by the sea, many done up in white, make stunning escapes.
February 08, 2016
A Philippe Starck standing lamp and an Eames chaise longue bracket the living room; two Lawrence Weiner prints hang behind a pair of Warren Platner chairs and a table purchased from a River Oaks estate sale; at far left of the room, a partial wall of new
Texas might have a big reputation, but these homes show the variety of shapes and sizes in the Lone Star State.
February 08, 2016
Montigo gas-burning fireplace in spacious living room.
Built atop the foundation of a flood-damaged home, this 3,000-square-foot Maryland home features vibrant furniture placed in front of stunning views of a nearby estuary.
February 08, 2016
Studio addition in Seattle
An architect couple sets out to transform a run-down property.
February 08, 2016
West Elm coffee table, custom Joybird sofa, and matching Jens Risom chairs in living room of Westchester renovation by Khanna Shultz.
Every Monday, @dwell and @designmilk invite fans and experts on Twitter to weigh in on trending topics in design.
February 08, 2016
modern lycabettus penthouse apartment living room vertical oak slats
For the modernists among us, these spare spaces are a dream come true.
February 08, 2016
The square fountain at the courtyard's center is a modern rendition of a very traditional feature in many Middle Eastern homes.
From a large gathering space for family or a tranquil sanctuary, these seven designs feature some very different takes on the ancient idea of a courtyard.
February 08, 2016
stdaluminum 021
Since windows and doors are such important aspects of your home, it’s always a good idea to take the time to evaluate how they fit within the lifestyle you want. Whether you’re in the middle of constructing a new home, or you’re considering replacing your current setup, there are multiple elements to consider when it comes time to make the final decisions. Milgard® Windows & Doors understands how vital these choices are to the well-being of your home and has developed ways to turn the process into a journey that can be just as enjoyable as it is fulfilling. Not sure where to start? We gathered some helpful insights from their team of experts to help us better understand what goes into the process of bringing your vision to life.
February 08, 2016
modern fire resistant green boulder loewen windows south facade triple planed low-e glass
These houses in Broncos Country prove modern design is alive in the Rocky Mountains.
February 08, 2016
french evolution paris daniel rozensztroch living area eames la chaise butterfly chair moroccan berber rug
A tastemaker brings his distinct vision to an industrial loft with a centuries-old pedigree.
February 07, 2016
senses touch products
The haptic impact can’t be underplayed. The tactility of a material—its temperature, its texture­—can make the difference between pleasure and discontent.
February 07, 2016
senses taste products
Ambience is a key ingredient to any meal—materials, textures, and mood all impart a certain flavor.
February 07, 2016
senses smell products
The nose knows: Though fleeting and immaterial, scent is the lifeblood of Proustian memories, both evoking and imprinting visceral associations.
February 06, 2016
design icon josef frank villa beer vienna
Josef Frank: Against Design, which runs through April 2016 at Vienna’s Austrian Museum of Applied Arts/Contemporary Art, is a comprehensive study of the prolific architect, designer, and author.
February 06, 2016
senses sound products
From an alarm to a symphony, audio frequencies hold the power to elicit an emotional call-and-response.
February 06, 2016
Italian Apline home with double-height walls on one facade.
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
February 05, 2016
A built-in sofa with Design Tex upholstery marks the boundary between the two-level addition and the bungalow. Leading up to the master bedroom, a perforated metal staircase, lit from above, casts a Sigmar Polke–like shadow grid on the concrete floor.
From a minimalist Walter Gropius design to a curving sculptural stair, these six stairways run the gamut.
February 05, 2016
distant structure lakeside prefab norway facade stones green roof
Dwell has traveled all over the world, from Tasmania to Indonesia, to report on modern houses.
February 05, 2016
modern lycabettus penthouse apartment master bedroom atrium
Get ready for a weekend of rest with these sleepy, little cocoons.
February 05, 2016
lamp show 99 cent plus gallery 0
At Brooklyn's 99¢ Plus gallery, 30 artists and designers re-imagine the lamp in an illuminating light show.
February 04, 2016
Hidden storage stairwell with raw brass hardware
Having ample space to stow items is a daily struggle—peep these modern homes for some ideas on maximizing your square footage.
February 04, 2016
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus living room Patricia Urquiola sofa
Whether it's along a coast in Australia or the French Alps, wood provides a natural touch in these interiors.
February 04, 2016
Glass and steel sculpture in Printemps store of Paris.
In the Paris' venerable Printemps department store, two Toronto-based firms were tasked with enlivening a new atrium and creating a unique experience for visitors. YabuPushelberg, partnering with UUfie, designed this stunning steel "sail" embedded with vibrant dichroic glass.
February 04, 2016
Monochromatic Master Bedroom in Copenhagen Townhouse
Whether it's to maximize limited light or create a soothing interior, these five projects go white in a big way.
February 04, 2016
EQ3 Assembly quilt by Kenneth LaVallee
The new Assembly collection from EQ3 celebrates up-and-coming figures in Canadian design. Discover this newly appointed class, which debuted at Toronto's Interior Design Show, here.
February 03, 2016