written by:
photos by:
November 10, 2009
Originally published in Back to Basics
as
Greener Pasture

Like a little chapel on the prairie, architect Jean-Baptiste Barache’s simply elegant retreat in the tiny Normandy town of Auvillier is a modern play on centuries-old forms and technology.

“I didn’t want the kind of manicured garden that would mean I’d have to come out on weekends and mow the lawn,” says Jean-Baptiste Barache of the country home he built, mostly by himself, over a year and a half.

Photo by 
1 / 11
modern A-frame France

The result: a house that looks like it’s just been dropped into a field, casual, with nary a path leading up to it and a front door that can barely be detected on the red-cedar-shingled facade.

Photo by 
2 / 11
Like the barns Barache scampered through as a child, the house divides its length between loftlike open spaces like the living room, which opens onto a small deck perfect for open-air lolling, and stacked-box nooks and crannies.

Like the barns Barache scampered through as a child, the house divides its length between loftlike open spaces like the living room, which opens onto a small deck perfect for open-air lolling, and stacked-box nooks and crannies.

Photo by 
3 / 11
Cubic bookshelves act as a dividing wall near the kitchen.

Cubic bookshelves act as a dividing wall near the kitchen.

Photo by 
4 / 11
On the other side of the bookshelves, a sliding door opens to reveal a hidden bathroom.

On the other side of the bookshelves, a sliding door opens to reveal a hidden bathroom.

Photo by 
5 / 11
In his kitchen built on the cheap, Barache installed appliances donated by a few architectural Good Samaritans. “I don’t even remember where the sink is from,” he says. Two built-in sliding-door cabinets house the kitchen basics, and the custom-built dini

In his kitchen built on the cheap, Barache installed appliances donated by a few architectural Good Samaritans. “I don’t even remember where the sink is from,” he says. Two built-in sliding-door cabinets house the kitchen basics, and the custom-built dining set, a modern riff on the farmers’ table and benches, is large enough to welcome family and visitors dropping in for a meal.

Photo by 
6 / 11
In the third-floor bedroom, peekaboo windows offer a glimpse of the surrounding fields.

In the third-floor bedroom, peekaboo windows offer a glimpse of the surrounding fields.

Photo by 
7 / 11
The second floor houses three lits bretons, boxlike compartments where the curtains can be drawn to close sleepers off from the world. Inside, each has a built-in shelf 
for personal belongings and a favorite read.

The second floor houses three lits bretons, boxlike compartments where the curtains can be drawn to close sleepers off from the world. Inside, each has a built-in shelf for personal belongings and a favorite read.

Photo by 
8 / 11
A series of horizontal window panes on the rear facade serves as vanes for ventilation and adds a craftsmanlike design come nightfall, when the house is 
lit up by the flicker of candlelight and gas lamps.

A series of horizontal window panes on the rear facade serves as vanes for ventilation and adds a craftsmanlike design come nightfall, when the house is lit up by the flicker of candlelight and gas lamps.

Photo by 
9 / 11
The exposed-wood motif continues inside, where plywood walls, as well as Barache and his guests, keep things warm.

The exposed-wood motif continues inside, where plywood walls, as well as Barache and his guests, keep things warm.

Photo by 
10 / 11
The front door dissolves into the facade.

The front door dissolves into the facade.

Photo by 
11 / 11
barache residence house exterior rear

“I didn’t want the kind of manicured garden that would mean I’d have to come out on weekends and mow the lawn,” says Jean-Baptiste Barache of the country home he built, mostly by himself, over a year and a half.

Project 
Barache Residence

Damp Upper Normandy, a workingman’s land of ragged rains and rapeseed fields, is not the first place that comes to mind for an exercise in off-the-grid living. This isn’t the Normandy of well-heeled Parisian weekenders and American cineasts who flock to nearby seaside resorts, with their saltwater spas, annual film festival, and champagne brunches. It’s a farming land dotted by modest prefab commuter clusters, rusty grain silos, and cows of the white, tawny, and Rorschach varieties. The climate is intemperate; winters are long, summers fickle. But it is exactly what Jean-Baptiste Barache was looking for to undertake this experiment: to elaborate on an architecture seeking to integrate us with, not isolate us from, the elements.

“Constraints nourish a project,” he says. And if that’s the case, it’s been a feast for the architect, whose home forgoes electricity altogether.

modern A-frame France

The result: a house that looks like it’s just been dropped into a field, casual, with nary a path leading up to it and a front door that can barely be detected on the red-cedar-shingled facade.

“I had no need for a country house,” the architect remembers. “I felt the desire for countryside but no desire for private property.” The mere notion of land ownership disturbs Barache: “It upsets one’s tranquility,” he says. But the pull of a project to call his own was enough to bend those principles. It was 2005, and he was working on naval and floating architecture while secretly dreaming of dry land. So he quit his job and went to work for the only client he knew who would take on such a novice to build a house: himself. 

Barache bought a semi-enclosed, hoof-trodden field in Auvilliers, a mere stop sign of a village two hours northwest of Paris. With financing from his brother and his own savings, he paid a local barn builder to throw up a wooden frame. He collected lumber recycled from theater sets, red cedar shingles for the exteriors, and cheap veneer and particleboard for the rest. And then he rolled up his sleeves and got to work.  The result—18 months of DIY efforts and $105,000 later—is a house dropped onto the field. It would be a stretch to call the terrain undergroomed, as it looks like the herd only recently vacated the premises.

Like the barns Barache scampered through as a child, the house divides its length between loftlike open spaces like the living room, which opens onto a small deck perfect for open-air lolling, and stacked-box nooks and crannies.

Like the barns Barache scampered through as a child, the house divides its length between loftlike open spaces like the living room, which opens onto a small deck perfect for open-air lolling, and stacked-box nooks and crannies.

This aesthetic was carried over to the house, which is the antithesis of a manicured country home. If anything, the house’s debt is to the iconic forms of the French countryside. Its A-frame construction—a requirement imposed by the local architectural authority—is so steep it seems a visual quote of the chapels that anchor even the tiniest village. It recalls, too, the barns Barache played in during his childhood, when his parents, acting out the last of the countercultural post-1968 moment, moved to the rural southwest. “Those spots bring up a lot of emotion for me,” he says, “very large spaces, with very small niches carved out in them.”  

In Auvilliers that open space is translated inside by a voluminous living room that stretches 25 feet to the roof and across the width of the house, fronted by a glass facade that looks south onto a deck and the fields beyond. The nooks and crannies in the upstairs sleeping area are equally capacious; the whole room is one giant box of a space where lits bretons—cupboardlike beds that can be closed off with a curtain—line the walls. They exude an air of collective coziness, like children at a slumber party wrapped up after a day of communal play.

Cubic bookshelves act as a dividing wall near the kitchen.

Cubic bookshelves act as a dividing wall near the kitchen.

There’s even a kind of barnyard swing—a thick pulley rope that hangs from the ceiling, officially used for scampering up to the roof for repairs, but unofficially (and far more frequently) for allowing Barache’s nephew and niece, who visit the house often, to propel themselves across the room. It’s a compact place as a whole—just under 2,000 square feet for two floors and a sleeping loft near the
rafters—with equal doses of childhood nostalgia and grown-up philosophy. 

Going without electricity doesn’t mean forgoing power, but it does cast daily life in a much simpler mold. A gas canister fuels the simple stovetop in the kitchen; a homemade wood-burning stove diffuses heat through the house in a slow, steady burn. And come twilight, Barache and his wife, Mie, light the wicks on the oil lamps and watch the flames flicker. “I was very moved by Junichiro Tanizaki’s book In Praise of Shadows when I was designing this,” the architect admits. “I love the light of a flame creatingshadows. It’s a very Japanese notion, beauty that does not reveal itself.”

In his kitchen built on the cheap, Barache installed appliances donated by a few architectural Good Samaritans. “I don’t even remember where the sink is from,” he says. Two built-in sliding-door cabinets house the kitchen basics, and the custom-built dini

In his kitchen built on the cheap, Barache installed appliances donated by a few architectural Good Samaritans. “I don’t even remember where the sink is from,” he says. Two built-in sliding-door cabinets house the kitchen basics, and the custom-built dining set, a modern riff on the farmers’ table and benches, is large enough to welcome family and visitors dropping in for a meal.

Climatically open living makes the Auvilliers house open to extremes, not only of light and dark but also of hot and cold. The cleverly designed stove delivers heat from the kitchen up to the compact sleeping quarters through a clay brick chimney, but still the Normandy chill manages to seep in for much of the year. Even that, unpleasant as it may be, makes sense to Barache. “My memories of the countryside are of houses that are cold in winter, and in the summer, hot. It’s not unpleasant to actually experience the seasons.” 

It’s what Barache refers to as his own notion of bioclimatic architecture. Rather than building up (read: insulating) against the environment, he seeks to take stock of, and adapt to, its changes. “It seems that I make low-tech homes, a bit like old country houses. They just work on their own.” It’s a concept born in the barns, but encouraged, too, by trips to Japan, where Mie comes from, and where Barache discovered the old wooden houses with their delicate walls and spare interiors seemingly permeable to the elements. His first commissions for private homes have gone even further along those lines: One house in the often-inclement Burgundy region uses Japanese shoji screens for its exteriors; another has walls that rise like insect wings into the air, leaving rooms buffered by crosswinds.

The second floor houses three lits bretons, boxlike compartments where the curtains can be drawn to close sleepers off from the world. Inside, each has a built-in shelf 
for personal belongings and a favorite read.

The second floor houses three lits bretons, boxlike compartments where the curtains can be drawn to close sleepers off from the world. Inside, each has a built-in shelf for personal belongings and a favorite read.

But despite his happiness with the house, Barache feels like a victim of a mistaken identity. Off-the-grid living has its own coterie of followers, from hard-core environmentalists to conspiracy-theorist energy-independence types. “I think there’s been a bit of a misunderstanding,” he says. “People think I’m an environmentalist, but this is not an ecological approach. It’s not a dogma; it’s an experiment.” 

There’s not much the couple misses about electricity in Auvilliers, though the area does lack other things they need—good Japanese food and the honk and grind of their urban Parisian beat. They have no desire to leave city life permanently, no landed-
gentry fantasies. But with the surprise that has come of owning property and actually enjoying it, the duo are finding themselves increasingly drawn to its repose. The biggest concession Barache now plans to make is to the needs of his laptop computer. A solar-powered battery will extend his stays at the house and permit him to do a bit of work now and again. But more importantly there will be more time to contemplate the play of light and shadow, the stirrings of a land free from the hum of electricity.

To see more images of the project, please visit the slideshow.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016