Modern Lilong House Renovation in Shanghai

written by:
photos by:
October 1, 2013
Originally published in City Living
as
Shanghai Surprise
Seeking a stronger connection with his adopted city, Edoardo Allegranti revamps a lilong house in China’s bustling municipality.
Read Full Article
  • 
  The interior consists of five different levels, all linked by a steel-and-wood staircase. Carbone sourced the chandelier from a local shop.

    The interior consists of five different levels, all linked by a steel-and-wood staircase. Carbone sourced the chandelier from a local shop.

  • 
  Together with architect Nunzia Carbone, Italian expat Edoardo Allegranti renovated a traditional 1930s brick row house on a residential alleyway in central Shanghai.

    Together with architect Nunzia Carbone, Italian expat Edoardo Allegranti renovated a traditional 1930s brick row house on a residential alleyway in central Shanghai.

  • 
  Carbone preserved many of the home’s original bones while replacing the roof and plumbing and shoring up the structure. The interior spaces, too, mix new and old. Allegranti found many of the furnishings and fixtures in nearby markets, including the antique doors used in his bathroom and closet.

    Carbone preserved many of the home’s original bones while replacing the roof and plumbing and shoring up the structure. The interior spaces, too, mix new and old. Allegranti found many of the furnishings and fixtures in nearby markets, including the antique doors used in his bathroom and closet.

  • 
  The words li (neighborhood) and long (lane) refer to an urban housing form that melds features of traditional southern Chinese courtyard dwellings with those of British row houses.

    The words li (neighborhood) and long (lane) refer to an urban housing form that melds features of traditional southern Chinese courtyard dwellings with those of British row houses.

  • 
  “I felt very excited at the prospect of working with such fantastic materials and making them fit contemporary needs.”—Architect Nunzia Carbone

    “I felt very excited at the prospect of working with such fantastic materials and making them fit contemporary needs.”—Architect Nunzia Carbone

  • 
  The dining room features vintage chairs.  The table and kitchen cabinets are custom pieces by Carbone; the chandelier came from a local shop.

    The dining room features vintage chairs.  The table and kitchen cabinets are custom pieces by Carbone; the chandelier came from a local shop.

  • 
   Carbone custom-designed the silk-covered closets along the stairwell and hung a yellow silk curtain to screen the bedroom level from light and noise.

     Carbone custom-designed the silk-covered closets along the stairwell and hung a yellow silk curtain to screen the bedroom level from light and noise.

  • 
  A Progetto Oggetto lamp by Marcel Wanders occupies a corner in the bedroom.

    A Progetto Oggetto lamp by Marcel Wanders occupies a corner in the bedroom.

  • 
  A yellow glass panel divides the shower from the toilet and the bidet.

    A yellow glass panel divides the shower from the toilet and the bidet.

  • 
  All of the floorboards in the house, as well as the wooden panels encasing the bathtub in the main bathroom, are made of antique door frames.

    All of the floorboards in the house, as well as the wooden panels encasing the bathtub in the main bathroom, are made of antique door frames.

  • 
  “I love to play with Chinese symbols, with lights and surprises,” says Carbone.

    “I love to play with Chinese symbols, with lights and surprises,” says Carbone.

Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...