Advertising
Advertising

You are here

A Modern House in the Forest Designed for Aging In Place

Read Article
An architect creates a long-term home for his parents around a glass enclosure built to celebrate the greenery of its Northwestern site.
  • 
  “Because you have this incredible proximity and connection to the outside, you have a higher aesthetic awareness.”—Andrew Heid, architect  Photo by: Iwan Baan
    “Because you have this incredible proximity and connection to the outside, you have a higher aesthetic awareness.”—Andrew Heid, architect

    Photo by: Iwan Baan

  • 
  The Heids incorporated mostly native plants into the courtyard, which Andrew designed as an ovoid decagon. The George Nelson Platform bench is from Design Within Reach. Solarban low-e glass improves insulation. The layout, says Andrew, is meant to “bring people together.”  Photo by: Iwan Baan
    The Heids incorporated mostly native plants into the courtyard, which Andrew designed as an ovoid decagon. The George Nelson Platform bench is from Design Within Reach. Solarban low-e glass improves insulation. The layout, says Andrew, is meant to “bring people together.”

    Photo by: Iwan Baan

  • 
  In the master bedroom, stepped windows framed by Douglas fir mullions rest on low concrete walls that are flush with the easy-to-maintain, hand-troweled concrete floor. The platform bed is from Scan Design and the rattan chair is from Ikea.  Photo by: Iwan Baan
    In the master bedroom, stepped windows framed by Douglas fir mullions rest on low concrete walls that are flush with the easy-to-maintain, hand-troweled concrete floor. The platform bed is from Scan Design and the rattan chair is from Ikea.

    Photo by: Iwan Baan

  • 
  The couple brought most of the house’s furnishings from their previous home, including the living room’s hand-knotted South Persian Gabbeh that belonged to Philip Heid, Ted’s father. Philip put in the pond, beyond, when he bought the property.  Photo by: Iwan Baan
    The couple brought most of the house’s furnishings from their previous home, including the living room’s hand-knotted South Persian Gabbeh that belonged to Philip Heid, Ted’s father. Philip put in the pond, beyond, when he bought the property.

    Photo by: Iwan Baan

  • 
  Among the few new pieces the couple acquired for the house is a blue Bantam sofa from Design Within Reach, which complements the Westnofa Siesta chairs by Ingmar Relling in the living room. The kitchen includes a Jenn-Air refrigerator and a Bosch oven.  Photo by: Iwan Baan
    Among the few new pieces the couple acquired for the house is a blue Bantam sofa from Design Within Reach, which complements the Westnofa Siesta chairs by Ingmar Relling in the living room. The kitchen includes a Jenn-Air refrigerator and a Bosch oven.

    Photo by: Iwan Baan

  • 
  “There are a lot of well-loved, well-used pieces that were destined for this house,” Andrea says of the couple’s furniture collection. They placed a solid alder Homestead table from Whittier Wood Furniture in the office, which also overlooks the pond.  Photo by: Iwan Baan
    “There are a lot of well-loved, well-used pieces that were destined for this house,” Andrea says of the couple’s furniture collection. They placed a solid alder Homestead table from Whittier Wood Furniture in the office, which also overlooks the pond.

    Photo by: Iwan Baan

  • 
  The driveway leads down a gentle slope to the garage, which is partially tucked into the earth, covered by a green roof, and fronted by a ramp leading to the entrance. Alexander Prideaux of Aurora Landscape helped integrate the house with the site.  Photo by: Iwan Baan
    The driveway leads down a gentle slope to the garage, which is partially tucked into the earth, covered by a green roof, and fronted by a ramp leading to the entrance. Alexander Prideaux of Aurora Landscape helped integrate the house with the site.

    Photo by: Iwan Baan

  • 
  Surrounded by a canopy of trees, the house is bordered by a deep overhang that matches the width of the concrete terrace. “What I like is that the decks and the courtyard are visually part of the house, but they’re outdoor spaces,” says Ted. Heid worked with Curtis Bosworth and John Weed of WBS Construction on the project.  Photo by: Iwan Baan
    Surrounded by a canopy of trees, the house is bordered by a deep overhang that matches the width of the concrete terrace. “What I like is that the decks and the courtyard are visually part of the house, but they’re outdoor spaces,” says Ted. Heid worked with Curtis Bosworth and John Weed of WBS Construction on the project.

    Photo by: Iwan Baan

  • 
  The site plan.  “They wanted a house that could be shared with family and friends for extended periods of time, and that downsized and deaccessioned their life.” —Andrew Heid, architect  Photo by: Iwan Baan
    The site plan. “They wanted a house that could be shared with family and friends for extended periods of time, and that downsized and deaccessioned their life.” —Andrew Heid, architect

    Photo by: Iwan Baan

@current / @total

More

Add comment

Log in or register to post comments
Advertising