Advertising
Advertising

You are here

A Modern Energy-Efficient House in Los Altos

Read Article
Calling upon midcentury modern archetypes, Curt Cline of Modern House Architects designed a residence in Los Altos, California, built with Passive House principles in mind.
  • 
  Located in Los Altos, California, Curt Cline's modern house seeks to respect the neighborhood fabric. By keeping the abode low-slung, using a few simple geometries, and the leaving the facade spare, Cline helped the structure blend in with the 1940s and 1950s structures around it. The materials—board-formed concrete and cedar slats—instill a contemporary California aesthetic.

    Located in Los Altos, California, Curt Cline's modern house seeks to respect the neighborhood fabric. By keeping the abode low-slung, using a few simple geometries, and the leaving the facade spare, Cline helped the structure blend in with the 1940s and 1950s structures around it. The materials—board-formed concrete and cedar slats—instill a contemporary California aesthetic.

  • 
  Cline incorporated a number of green features into the design including a super-insulated envelope, ultra-efficient heat pump, and skylights for natural daylighting. "It approaches standards," he says. Pavers lead to the front door.

    Cline incorporated a number of green features into the design including a super-insulated envelope, ultra-efficient heat pump, and skylights for natural daylighting. "It approaches standards," he says. Pavers lead to the front door.

  • 
  Floor-to-ceiling glass walls help the house connect to the landscape and also offer a material contrast to the oak floors and concrete.

    Floor-to-ceiling glass walls help the house connect to the landscape and also offer a material contrast to the oak floors and concrete.

  • 
  A frosted-glass partition separates the living spaces.

    A frosted-glass partition separates the living spaces.

  • 
  The interior finishes mirror the exterior.

    The interior finishes mirror the exterior.

  • 
  A natural daylight shines down the partition, imparting an ethereal glow.

    A natural daylight shines down the partition, imparting an ethereal glow.

  • 
  Here's the rear of the residence.

    Here's the rear of the residence.

@current / @total

More

Add comment

Log in or register to post comments
Advertising