written by:
photos by:
June 1, 2009
Originally published in Modern Across America

In Salt Lake City, a place not renowned for progressive architecture, Brent Jespersen built a luminous canyon retreat—using his architect father and a famed Utah modernist as his guides.

The Jespersen residence sits in virtual isolation atop Emigration Canyon. With its oversize sliding glass doors, flat roof, and meticulous attention to geometric principles, the recently completed home creates a haven in the mountain wilderness.
The Jespersen residence sits in virtual isolation atop Emigration Canyon. With its oversize sliding glass doors, flat roof, and meticulous attention to geometric principles, the recently completed home creates a haven in the mountain wilderness.
Photo by 
1 / 9
The backyard features a cedar deck that extends into a field of rolling wildflowers and local fauna.
The backyard features a cedar deck that extends into a field of rolling wildflowers and local fauna.
Photo by 
2 / 9
The living room utilizes Eames lounges and a B&B Italia sofa to create a spare but comfortable environment. Sliding glass doors provide ample ventilation.
The living room utilizes Eames lounges and a B&B Italia sofa to create a spare but comfortable environment. Sliding glass doors provide ample ventilation.
Photo by 
3 / 9
Cassina cab chairs and curvilinear vases from Vietnam create a sense of calm, and provide a warm contrast to the strong clean lines of the interior.
Cassina cab chairs and curvilinear vases from Vietnam create a sense of calm, and provide a warm contrast to the strong clean lines of the interior.
Photo by 
4 / 9
Berlin Jespersen, 8, daintily rocks the family drum kit, which Brent is also learning to play.
Berlin Jespersen, 8, daintily rocks the family drum kit, which Brent is also learning to play.
Photo by 
5 / 9
Jill prepares breakfast in the custom kitchen, which features a Roman travertine-topped work island.
Jill prepares breakfast in the custom kitchen, which features a Roman travertine-topped work island.
Photo by 
6 / 9
The landscaping appears to be based on the mullet principle: business in the front, as seen here (manicured grid lawn, with native vegetation sprouting in careful symmetry), party in the back (sunflowers and wild mountain grass growing in harmonious chaos
The landscaping appears to be based on the mullet principle: business in the front, as seen here (manicured grid lawn, with native vegetation sprouting in careful symmetry), party in the back (sunflowers and wild mountain grass growing in harmonious chaos).
Photo by 
7 / 9
The main living room, separated by a freestanding wall, continues into an open study. The bookshelves, close to ten feet tall, are home to numerous architectural books, philosophy texts, and the literary work of Ayn Rand. Recessed speakers emanate music t
The main living room, separated by a freestanding wall, continues into an open study. The bookshelves, close to ten feet tall, are home to numerous architectural books, philosophy texts, and the literary work of Ayn Rand. Recessed speakers emanate music throughout, dependant on the wills of Jespersens' iPod.
Photo by 
8 / 9
A meticulously manicured lawn complements the pared-down lines and massive front door. By night the path is illuminated by floodlights, which almost succeed in deterring the local wildlife. Almost—Jespersen notes that deer, moose, and other hoofed beasts
A meticulously manicured lawn complements the pared-down lines and massive front door. By night the path is illuminated by floodlights, which almost succeed in deterring the local wildlife. Almost—Jespersen notes that deer, moose, and other hoofed beasts visit the property on a regular basis.
Photo by 
9 / 9
The Jespersen residence sits in virtual isolation atop Emigration Canyon. With its oversize sliding glass doors, flat roof, and meticulous attention to geometric principles, the recently completed home creates a haven in the mountain wilderness.
The Jespersen residence sits in virtual isolation atop Emigration Canyon. With its oversize sliding glass doors, flat roof, and meticulous attention to geometric principles, the recently completed home creates a haven in the mountain wilderness.
Project 
Jespersen Residence

I am standing outside my hotel in Salt Lake City, when a silver Audi screeches to the curb and Brent Jespersen bounds out. My first impression is that this is a man who is no stranger to the bungee cord. We peel out of the valet area and he eagerly begins to describe his recently completed modernist home. A massive Ford F-250 roars past us, blaring what I come to understand as New Country. Jespersen shakes his head.

“You see that a lot,” he laments. “But please don’t write about suburbanites in their SUVs, drinking laws, or Mormons.” While the suburbanites or drinking laws could be downplayed, the Mormon presence proves harder to dismiss. Salt Lake City has a population of only 182,000. Of that number, 45 percent are members of the Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints.

Founded as a religious utopia in 1847, and practically walled in by immense mountains and the Great Salt Lake that glitters like a mirage in the distance, Salt Lake City was designed as an immense grid that extends outward from the ten-acre Temple Square, the spiritual and literal heart of the city. The most prominent structure is Salt Lake Temple, which broke ground in 1853 (and was not finished until 1893), whose finial spires create an imposing presence. (“No Tours” says the brochure, firmly.)

It’s a clean, preternaturally calm city. Jespersen points out a light-rail system, one of many civic improvements courtesy of the 2002 Winter Olympics. It rolls by, empty. We drive down Main Street, the aptly titled downtown artery. Several commercial buildings sit vacant but the closest thing to urban blight is an unleashed Labrador.

Jespersen’s new home is in Emigration Canyon, roughly ten miles from downtown and about 6,000 feet   above sea level. I soon learn that besides being an avid surfer, snowboarder, and fan of the bands who once graced the stages of Lolapalooza, Jespersen has a passion for architecture, perhaps an inherited one. His father, Earl Thomas Jespersen, was a prominent architect in Texas in the 1960s and  ’70s, where his forward-thinking and artistic approach to architecture (he was also a painter and craftsman, but only recreationally) bolstered the popularity of his design studio, particularly among the astronauts of NASA’s burgeoning space program. In fact, Jespersen Sr. had the distinction of designing Neil Armstrong’s Texas beach house.

Entranced by architecture at a young age (“I loved going to the office,” he effuses, “playing with the models and drafting”), in subsequent years Jespersen, who now makes his living as a partner in an executive search firm with his wife Jill Perelson, found himself exhaustively studying the International Style as executed by Mies, Neutra, and Koenig. So when he stumbled upon a spare, elegant steel-frame home on the base of Emigration Canyon in early 1998, he decided he had to own it.

He describes the simple joys of the 1,800-square-foot dwelling: floor-to-ceiling glass, an open floor plan, and a spacious backyard with a river running through it. The house was designed by renowned Utah architect John Sugden. A revered figure in the Utah modernist scene (a small scene, granted, but a scene nonetheless), Sugden had studied under Mies at the Illinois Institute of Technology when he returned from the war until 1952, and then worked alongside him, most notably on the legendary Farnsworth House in Plano, Illinois.

Sugden later relocated to Utah, where he designed several noteworthy commercial buildings and a dozen private homes, including his own groundbreaking home/studio, the Cube House. Jespersen was floored by the progressive simplicity of Sugden’s 1957 design but underwhelmed by the subsequent renovations.

“You can’t imagine the heinosity,” he says, and then proceeds to describe an aesthetic nightmare: a pitched roof with cheap metal siding over Sugden’s timeless metal frame. Inside he found dated Santa Fe decor, turquoise carpet, and cheesy blue tiles. “There was black light in the bathroom,” interjects Perelson.

Jespersen spent three years refurbishing the Sugden house, removing the roof and installing rectangular vertical windows. “I gutted it. Gutted it!” he says proudly. But the space soon proved too small for the couple and their spirited young daughter, Berlin, who had a penchant for zipping around the open-space plan on her Razor scooter. Local zoning ordinances were complicated and Jespersen didn’t want to destroy the original footprint, so he decided to build an entirely new home. Drawing inspiration from the original Sugden house, his fascination with classic California mid-century-modern architecture and Mies van der Rohe, and working in collaboration with his architect father, Jespersen began the considerable task of building from scratch in early 2003.

Barreling up Emigration Canyon to the site of his new home, Jespersen discusses his decision to build. “I wanted to create a temple, something truly serene and calm.” For the exterior he chose cream stucco and lots of glass, and as we pull around a bend the one-level house comes into view, perfectly at home on the windswept bluff. The landscaping appears to be based on the mullet principle: business in the front (manicured grid lawn, with native vegetation sprouting in careful symmetry), party in the back (sunflowers and wild mountain grass growing in harmonious chaos).

Jespersen’s design applies geometric principles to steel, aluminum, stone, and glass to create a relaxed yet sophisticated modern space. The most distinctive feature of the house is a long travertine wall that runs the course of the building—inspired by Mies’s 1929 Barcelona Pavilion. The open floor plan recalls Sugden’s design, only doubled and bisected in a perpendicular fashion. The two main sections of the home, the living/kitchen area and bedroom and guest-room wing, are connected by intersecting hallways.

Jespersen took a sabbatical from work to act as the general contractor for the project, and was involved with every detail, from the recessed lighting plan to the vast cedar deck, which extends out into the canyon. High ceilings (10' 6") and six ten-foot-tall commercial-quality sliding glass doors create an airy, cross-ventilated space. The decor is an austere yet eclectic blend of old (vintage Eames lounges) and new (slick B&B Italia sofas). The freestanding kitchen features wenge cabinets with custom-made handles, maple flooring, and a Roman travertine-topped work island.

But the real decor is provided by nature, with the floor-to-ceiling windows framing views of a mountain landscape both familiar and ruggedly exotic. The natural beauty offers considerable consolation for living in a place with a reputation for cultural homogeneity. As night falls, an oceanic darkness settles on the property, and amidst the crickets and rolling wildflowers, one can see the benefits of the trade-off quite clearly. Jespersen points out his hot tub, in a recessed area off the main deck. “You’ve got the stars, you’ve got the canyon, you’ve got a beer in your hand—who wouldn’t want that?”

A Mormon, perhaps. But that is clearly beside the point.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016