written by:
photos by:
March 28, 2016
Originally published in Bright Interiors
as
Family Function
A pair of Toronto boutique owners and their architects surpass expectations for above-the-shop living with a renovation that celebrates clean design and serene space.
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior kitchen
Studio Junction transformed a two-story apartment above Mjölk, Juli Daoust and John Baker’s design boutique on Toronto’s busy Dundas Street West, into a tranquil space. A courtyard joins the living room and the open kitchen and dining area.
Photo by 
1 / 10
mijolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior kitchen
A cherry pot trivet by Oji Masanori hangs from a white-oak kitchen rail by Studio Junction above a custom soapstone counter-top.
Photo by 
2 / 10
mijolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior
An antique Japanese indigo tapestry hangs by a vintage Danish piano.
Photo by 
3 / 10
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling exterior
Many of the items in the home come from Mjölk, on the ground floor of Daoust and Baker’s building, which dates to the 1870s and has a distinctive tin facade.
Photo by 
4 / 10
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior storage
These include the Cesta floor lamp by Miguel Milá and the wall cabinet by Studio Junction in the living room. The photograph hanging above the cabinet is by Joshua Jensen-Nagle. A ceramic dove—a vintage piece by the sculptor Cleo Hartwig—shares space with an antique Zulu beer pot. The painting is by Max Papart.
Photo by 
5 / 10
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling exterior deck
A third-floor courtyard stands in for a backyard and gives Elodie, the couple’s two-year-old daughter, a place to play outdoors. A Hunting chair by Børge Mogensen shares the space with a child’s chair by Tomii Takashi and a vintage Danish coffee table.
Photo by 
6 / 10
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior living room
The living room is anchored by a sofa and lounge chair, both by Børge Mogensen, as well as a Conoid bench by George Nakashima. An Isamu Noguchi pendant lamp casts a warm glow onto the Brasilia coffee table, designed by Claesson Koivisto Rune for Swedese.
Photo by 
7 / 10
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior bathroom
A Japanese hinoki bowl and stool from Mjölk sit next to a custom hinoki bathtub by Bartok Design in the tub room.
Photo by 
8 / 10
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior kids room
A copper mobile by JF Jones hangs over a Leander crib and a vintage Moroccan rag rug in the nursery. The rocking chair is by Hans Wegner for Fredericia.
Photo by 
9 / 10
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior bedroom
A Libri wall shelf by Michaël Bihain for Swedese sits next to a Koster bed by Carpe Diem in the master bedroom, where translucent shoji-style screens by Studio Junction offer privacy. The cast-iron kettle and electric brazier are used in the traditional Japanese tea ceremony.
Photo by 
10 / 10
mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior kitchen
Studio Junction transformed a two-story apartment above Mjölk, Juli Daoust and John Baker’s design boutique on Toronto’s busy Dundas Street West, into a tranquil space. A courtyard joins the living room and the open kitchen and dining area.
Project 
Mjölk House

The design boutique Mjölk is an unlikely oasis. On a busy road lined with work-worn brick buildings in Toronto’s Junction neighborhood, the shop is a tailored space full of artful Scandinavian and Japanese design: ceramics by Masanobu Ando alongside George Nakashima originals. Its young owners, Juli Daoust and John Baker, built the collection through visits with the makers, selecting cups from kilns in Finland or handmade cutting boards from studios in Tokyo.

They’ve shaped their home with equal care and craft: Above the shop is a two-level, 2,450-square-foot apartment that brings home everything they’ve learned in their work and travels. “There isn’t a lot of separation between the first floor and the floors above,” Baker says of the apartment, where he and Daoust live with their two-year-old daughter, Elodie. “It was always the same idea: We’re going to take a building and live above it and have a store.”

mijolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior
An antique Japanese indigo tapestry hangs by a vintage Danish piano.
Over five years, Daoust and Baker worked closely with architects Christine Ho Ping Kong and Peter Tan of Studio Junction to find and purchase the building, design the store, and renovate the apartment. Tan and Ho Ping Kong live and work nearby in a house of their own design, and that place—an unusual building, on a back alley, with a central courtyard and walls of warm, carefully hewn millwork—set a good example for the Daoust-Baker renovation.

Studio Junction worked within the 19-foot-wide building to create an apartment that, thanks to a clever layout, offers light and space despite being hemmed in on both sides. Finished with soap-treated Douglas fir floors, handmade oak shelving, and many products from Mjölk’s inventory, the dwelling offers a warm and very Scandinavian getaway from the bustling city. “A lot of people have trouble getting the human side of a home in contemporary buildings, and that’s what we admire most about these guys,” Baker says. That means lots of wood, materials that will acquire a patina over time, and an arrangement of rooms that emphasizes communal living.

mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling exterior deck
A third-floor courtyard stands in for a backyard and gives Elodie, the couple’s two-year-old daughter, a place to play outdoors. A Hunting chair by Børge Mogensen shares the space with a child’s chair by Tomii Takashi and a vintage Danish coffee table.
Ho Ping Kong and Tan worked on the construction themselves with builder Jay Blasdale. Tan did much of the woodwork, including the window frames, the oak bench that sits outside, and the kitchen cabinetry, which resembles the furniture in a Norwegian cottage. The drawer fronts are made of solid white oak, which Tan crafted with old-school through-tenon joints rather than screws or brackets. “It’s about subtlety,” Baker says. “You don’t have to show it off, but, if you look closely, it’s a beautiful detail.” Likewise, the kitchen sink is a soapstone bowl—carved by Tan—that features exposed copper piping, a bit of wabi-sabi that lightens the creamy surfaces of the space. A hanging lamp by Swedish designer Jonas Bohlin, also made of copper piping, provides a high-end counterpoint.

The architects’ focus on communal living—particularly in an urban environment with children—led to some unusual choices for the floor plan. The public rooms were placed on the building’s third floor, the bedrooms on the middle level. A courtyard (the architects’ substitute for a backyard) was carved into the top floor between the kitchen and living room; it is lined on three sides with large, oak-framed windows, and provides outdoor space for Elodie to roam freely. “From any view—the kitchen, the living room—we can see Elodie,” Baker says. “She can be independent, and we know it’s a safe environment. In a house, often you need to be standing at the back door to see the kids.”

mjolk boutique owners renovate their Toronto dwelling interior kids room
A copper mobile by JF Jones hangs over a Leander crib and a vintage Moroccan rag rug in the nursery. The rocking chair is by Hans Wegner for Fredericia.
Overall, the space is meant to be flexible. “The usage of the place will change with one or two kids,” says Ho Ping Kong, herself a mother of two. On the second floor, the master bedroom, nursery, and children’s room­—which Elodie and the couple’s second child, due in April, eventually will share­—form a string from back to front. Opening shoji-style sliding doors allow for a continuous view through the apartment. The nursery, in the middle of the apartment, borrows light from the courtyard above via a small shaft. The entire effect is efficient and genuinely comfortable.

Baker and Daoust are committed to living in the home for a very long time. “It’s not like, in ten years, we’re going to redo our kitchen,” Daoust says with a laugh. “Our goal is to still be here in 40 years, and our house will look exactly the same.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Rare green AD65 radio from Ecko.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016
gable game austin texas cantilevered home facade windows upper level car port
For Dwell's annual issue dedicated to indoor/outdoor living. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
June 18, 2016
Modern prefab lakeside home in Bloomingdale, New Jersey
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
June 18, 2016