written by:
photos by:
March 4, 2009
Originally published in Before & After
as
Just Do It

Living in a state that’s saturated with rain for 
much of the year, Oregonians rightly have an obsession with sunshine.

When Jennifer and Mattias Segerholt decided to move to Portland after five years in Los Angeles, a shared climate-based trepidation shaped their real estate search.
Photo by 
1 / 15
Armed with abundant optimism and boundless patience, the couple turned a run-down ranch house into their modern ideal.
Photo by 
2 / 15
Jennifer and Mattias Segerholt’s home in southwest Portland, Oregon, presented a dismal picture upon initial inspection.
Photo by 
3 / 15
“We’re trying to pretend this is our little ray of sunshine in the middle of Portland,” says Jennifer, with Mattias and Moa (right), of the couple’s Eichleresque abode. The sofa is by Florence Knoll for Knoll.
Photo by 
4 / 15
On those rare sunny days the Segerholts might even forsake their Doble dining table by Montis for their green backyard.
Photo by 
5 / 15
A before shot of the fireplace. Even though they changed every surface of the place, they "didn't alter the structure at all," Jennifer says.
Photo by 
6 / 15
Moa and the fireplace
Jennifer and Mattias Segerholt renovated a five-bedroom, 2,400-square-foot post-and-beam house in Portland, Oregon. Though the house's features were a complete mess upon purchase, its form was perfectly preserved, including the fireplace. Read the full article here.
Photo by 
7 / 15
A shot of the side facade, circa 2006.
Photo by 
8 / 15
A Dokstra table from Ikea is situated on the patio.
Photo by 
9 / 15
The literal and figurative centerpiece of the house is the atrium, through which light filters into the rest of the house year-round.
Photo by 
10 / 15
Sitting in their living room, Jennifer and Mattias can watch Moa traverse obstacle courses of hula hoops and basketballs in the atrium when it rains.
Photo by 
11 / 15
The wallpaper from Finland breaks up the clean white surface.
Photo by 
12 / 15
A 2006 photograph shows the dated sliding glass doors.
Photo by 
13 / 15
Jennifer and Mattias Segerholt selected a deeply saturated blue hue color for the playroom wall inside their Portland, Oregon, home. All the interior walls are painted with matched hues from Le Corbusier’s Polychromie Architecturale, a book that the pair
A deeply saturated blue hue colors the playroom wall.
Photo by 
14 / 15
Modern bathroom with green Heath tile wall
The Heath tiles in the bathroom were hand-selected from boxes of factory seconds.
Photo by 
15 / 15
segerholt residence after exterior driveway
When Jennifer and Mattias Segerholt decided to move to Portland after five years in Los Angeles, a shared climate-based trepidation shaped their real estate search.
Project 
Segerholt Residence
Architect 

Once October rolls around and with it the clouds, a sense of plodding forbearance becomes the daily mien of locals. Depression-alleviating lightbulbs line grocery shelves; travel agencies tout packages to Mexico and Hawaii; and pedestrians whip out hooded windbreakers, having given up on umbrellas long ago. It’s no wonder a duck is the state university’s mascot, a feathered chap whose webbed feet elicit satirical speculation on the state’s likely course for human evolution.

So when Jennifer and Mattias Segerholt decided to move back to Portland after five years in sunny Los Angeles, a shared climate-based trepidation shaped their real estate search. As a child, Jennifer had lived in Eugene, a city that enjoys even more rain than Portland. “I grew up in a ranch house with trees around it,” she says. “It was so dark, I didn’t think I could live in Oregon again.” Mattias is a Swede with a love of his native country’s plentiful use of windows in its architecture. The couple, who met 16 years ago in Tokyo, lived in Portland after getting married, then moved to Providence, Rhode Island, so Mattias could attend the Rhode Island School of Design, and then moved on to Los Angeles for work. Jennifer is an account manager, and Mattias is a photographer and creative director for Ziba Design. After having their first child, Moa, they returned to Portland so their daughter could spend more time in a backyard than in the back of a car.

The initial plan was to buy land and build their dream home, one that incorporated Jennifer’s love of light and Mattias’s Swedish upbringing with functional modernism. “But then our Realtor called us and said she found a mid-century house called a Rummer,” explains Mattias. “It was in really bad shape, but we bought it.” The five-bedroom, 2,400-square-foot post-and-beam house exemplified the couple’s ideal layout. “We were initially talking about how we wanted a box within a box,” Jennifer says. “We like homes where when you open the front door, you can see all the way through to the back. And with the atrium and the fact that it hadn’t ever been altered, it had all that we were looking for.”

segerholt residence after livingroom
“We’re trying to pretend this is our little ray of sunshine in the middle of Portland,” says Jennifer, with Mattias and Moa (right), of the couple’s Eichleresque abode. The sofa is by Florence Knoll for Knoll.

A perfect example of low-key mid-century modernism set in southwest Portland, the house takes its name from a local developer, Robert Rummer, who built more than 750 such homes throughout the area and more than 60 in the Segerholts’ immediate neighborhood. Reminiscent of California Eichlers, to the point that there was talk of legal action against Rummer for copyright infringement, the houses were constructed after Rummer paid a visit to the Bay Area in the early 1960s to meet with A. Quincy Jones and tour some Eichler developments. The result is a series of homes that copy Eichler’s iconic architecture, including the great expanses of glass,  
wide-open interiors, and indoor-outdoor living styles. When asked if he’s noticed the resemblance, Mattias pulls out a floor plan of his house. It’s an exact replica of Eichler model OJ-1605, with only minor modifications, such as grooved wood-paneled siding indoors and a brick-and-cement-block fireplace. “The other day, a man was parked in front 
of our house,” Mattias recounts. “He told us he lives in this exact house in San Francisco, but his is an Eichler. We invited him in and he said he felt like 
he was walking into his own house.”

Not everyone appreciates the home’s architectural pedigree. The two lawyers who sold the house to the Segerholts had bought the place intending to fix it up and quickly flip it for a profit. “But they were clueless,” says Mattias. “They had a Home Depot list of stuff to do, they were putting down Berber carpets 
and planning to paint it a dark brown, and we said, ‘Please, just stop.’” Though the original owner 
hadn’t changed a thing since 1966, “the roof was shot, the landscaping was bad, the foundation was falling over, the radiant heating didn’t work, and 
the plumbing, electrical, and gas systems were all broken,” Jennifer says with a wry grin. The couple made an offer, with the understanding that the problems would be fixed.

segerholt residence after dinning room
On those rare sunny days the Segerholts might even forsake their Doble dining table by Montis for their green backyard.

Four months later, the Segerholts moved to Portland, packing themselves into their car and leaving their stuff in storage in Los Angeles.They  arrived to find their home “nowhere near done,” says Jennifer. Quick fixes and shoddy workmanship were among the many mistakes made by the sellers. “We had moved into a hotel for two months, and we were getting calls telling us that the workers had put up the drywall without testing the wiring and that there were now two electrical lines shot in the back bedroom with smoke billowing out of them,” Mattias says. “We were standing in the hotel’s breakfast buffet line, thinking, Why did we ever do this?”

In response, the couple sunk more of their own time and money into the project. They paid $25,000 in cash to have poured white concrete floors installed and the radiant heating fixed. They laboriously picked a mosaic of hand-cast Heath Ceramic tiles out of boxes of seconds at the company’s outlet store in Northern California, which they packed in the family’s Passat and drove up to Portland. In an effort to save some money, Mattias retooled cheaper products to fit the house, fronting Ikea cabinets with wood veneers and installing Ikea bedroom 
closets that he finished with Flexform panels.

“We push things a little too much sometimes,” says Jennifer, and a quick scan of the space shows the results of their almost obsessive level of detail. The interior walls are painted with matched hues from Le Corbusier’s Polychromie Architecturale, a book that the pair pored over for months to find the perfect 
shade of light blue for the living room, and they stayed up until three in the morning installing and leveling new doors. “It’s like our hobby together,” Jennifer says, remembering Mattias calling Finland every night for a month, trying to cajole a non-English-speaking store owner into selling him some vintage wallpaper. The wallpaper now adorns their dining-room wall, acquired only after Jennifer wrote to a Finnish design blogger and enlisted her translation skills in the transaction.

Moa and the fireplace
Jennifer and Mattias Segerholt renovated a five-bedroom, 2,400-square-foot post-and-beam house in Portland, Oregon. Though the house's features were a complete mess upon purchase, its form was perfectly preserved, including the fireplace. Read the full article here.

Two years later, the family has expanded to include a one-year-old daughter, Freja. On sunnier days, the family uses their large backyard as an extra room, with a trampoline set to one side and a screen of young bamboo shoots fencing them in. Mattias proudly points out a small garden burgeoning with tomatoes, strawberries, pumpkins, and flowers, and he notes, “You can’t do that in Sweden, with its minus-28-degree winters,” then indicates how he also planted the plush green carpet of lawn in lieu of the previous boulders and cascading layers of mud.

Now, when the family spends their hours indoors, a bright lemon-hued door welcomes guests and frames the scene inside. Moa and Freja tumble through the atrium, and a soft white incandescence smiles on them from the surrounding windows as their parents cook dinner and watch their daughters play. It seems, after all, that this sun-seeking Oregon family has finally created their own beacon of light in the gray winter landscape.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Rare green AD65 radio from Ecko.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016
gable game austin texas cantilevered home facade windows upper level car port
For Dwell's annual issue dedicated to indoor/outdoor living. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
June 18, 2016
Modern prefab lakeside home in Bloomingdale, New Jersey
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
June 18, 2016