written by:
photos by:
February 28, 2009
Originally published in Learning From Down Under
Utterly dynamic, this house on an urban peninsula in Sydney is rich with inventive and thoughtfully considered spaces. Walls become windows and screens slide shut to repel (or entice) the changing weather.
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the resid
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the residence.
Photo by 
1 / 11
The rear facade. A system of sliding glass windows and doors underscore the indoor/outdoor nature of the house.
The rear facade. A system of sliding glass windows and doors underscore the indoor/outdoor nature of the house.
Photo by 
2 / 11
Architect Brian Zulaikha.
Architect Brian Zulaikha.
Photo by 
3 / 11
Exposed timber rafters support the roof, which is peeled back at the rear of the site to draw in warmth from the northern sun.
Exposed timber rafters support the roof, which is peeled back at the rear of the site to draw in warmth from the northern sun.
Photo by 
4 / 11
Inside, a suspended staircase rises up past the couple’s bookcase over a well-lit seating nook.  Aalto stools by Artek join Eames molded plywood dining chairs by Herman Miller to give an especially modern touch to the kitchen.
Inside, a suspended staircase rises up past the couple’s bookcase over a well-lit seating nook. Aalto stools by Artek join Eames molded plywood dining chairs by Herman Miller to give an especially modern touch to the kitchen.
Photo by 
5 / 11
On the main floor, the kitchen islandis like Zulaikha’s own version of a Donald Judd sculpture: minimal, freestanding, and geometric.
On the main floor, the kitchen islandis like Zulaikha’s own version of a Donald Judd sculpture: minimal, freestanding, and geometric.
Photo by 
6 / 11
The kitchen includes ceiling lights whose fittings are recessed and offset; their glow is both diffuse and elusive.
The kitchen includes ceiling lights whose fittings are recessed and offset; their glow is both diffuse and elusive.
Photo by 
7 / 11
The bedroom contains an ingenious closet system similar to library stacks. These large sliding cabinets open up to make way for Zulaikha and Laurence as they hang their clothes or access anything else kept in storage.
The bedroom contains an ingenious closet system similar to library stacks. These large sliding cabinets open up to make way for Zulaikha and Laurence as they hang their clothes or access anything else kept in storage.
Photo by 
8 / 11
The sun cuts down into the upstairs bathroom through skylights, casting rhythmic shadows of roof beams onto the floor and walls. The bathroom includes a cantilevered toilet by Catalano.
The sun cuts down into the upstairs bathroom through skylights, casting rhythmic shadows of roof beams onto the floor and walls. The bathroom includes a cantilevered toilet by Catalano.
Photo by 
9 / 11
The veranda looks out onto the harbor.
The veranda looks out onto the harbor.
Photo by 
10 / 11
The glass and wood walls of the bathhouse, like other retractable panels on the house, 
offer shade with a view.
The glass and wood walls of the bathhouse, like other retractable panels on the house, offer shade with a view.
Photo by 
11 / 11
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the resid
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the residence.
Project 
Zulaikha-Laurence Residence

Balmain Point is one of Sydney’s suburbs that is largely coastline. It is a wide peninsula severed from the landmass of the city by Victoria Road, an arterial stretch of dusty tarmac that otherwise connects the central business district with the west. Balmain is densely populated with terrace housing, small cottages, and industrial waterfront buildings; it is the kind of area whose working-class roots and bohemian characters make it ripe for gentrification. Indeed, over the last few years, the Balmain peninsula has seen a great deal of development. Much of its industrial heritage has disappeared, and the lean, economically planned housing stock has grown fat with multiple renovations.

However, the southern edge of the area has held its own much more gracefully than the north. In the north, Balmain Power Station once rivaled the south’s White Bay Power Station for sheer awesomeness, with Constructivist conveyer belts spanning hundreds of meters at just the right angle to suggest that this, sir, would be the perfect venue for a major museum of contemporary art—but Balmain’s station   was instead knocked down to build apartments and townhouses of insulting banality.

Starting at the still-standing remnants of White Bay Station (its majesty prompting every citizen to hold an opinion on its proper reuse: It ought to be a school, a maritime museum, a fish market), past the open concrete apron that greets and unloads large freighters full of automobiles assembled in South Africa, and on to the water-police headquarters, the industrial fringe of Balmain finishes at a small public reserve. Overlooking this reserve is a small stone building, originally a gunpowder store and now the residence of architect Brian Zulaikha and artist Janet Laurence.

The store sits at the end of an extremely narrow pathway. Not only did this make construction difficult, it rules out having the newspaper delivered, and it also necessitates an approach to the house on foot—a slow and measured arrival that sets the tone for the house itself.

“I’ve actually lived on this street for 30 years, in three different houses,” says Zulaikha. “It’s charming and often used as a film set. I originally lived on a hill in a place that I subdivided, so I always knew this was here. Of course, there was no park here then, and it was used as a rubbish tip for the maritime services, but we used to climb through a hole in the fence and take the dog for walks around the area. When it came up for sale—it was owned by a chap in Los Angeles, incidentally—I knew it had potential.”

Zulaikha and Laurence bought the property, built a kitchen, and camped downstairs for two years before undertaking any major work on the house. During this time, they planned their impending extensions. “I was determined that as much of it would be as open as possible,” Zulaikha states, something they achieved through a series of sliding glazed doors that allow the outdoor rooms to be open, closed, and all variations in between.

The original masonry building establishes a     general arrangement for the rest of the house, with kitchen and dining areas downstairs, living and bedroom above. A timber veranda is wrapped around two sides of this stone core, where an internal stair also doubles as a library, complete with built-in sofa and custom artwork. Poking its head out to the side, with a scrubby mop of greenery for a wig, there is a small bathhouse.

When I arrive, it is from up a series of staggered steps under the veranda, each step a separate concrete plinth, individually cast, they explain, with great difficulty. At the top is a space that seems to characterize much of this small house: open-air, covered overhead, and with external operable walls that might be closed for protection against the southerly winds while still maintaining a sense of being outside.  “This sort of thing happens all the time,” says Zulaikha. “Are you inside or are you outside? Well, on a cold day, you know you are outside!”

Although the house faces south—this being the southern hemisphere, where the sun strikes from the north—Zulaikha was not perturbed. “We lived in two houses while we built this one, and both of them had courtyards that faced north. We couldn’t stand the heat. There were no screens, and the dog was out there sweltering because there was no shade to protect it. So I got to hate that direction a little bit! We did open the roof to catch some of the northern sun, though.”

Zulaikha gestures to the window at the rear of the deep kitchen bench, looking west to the ANZAC Bridge, when he points out that the house is also now the venue for a fortnightly film club. Local film-industry friends bring around prerelease copies of movies. “We do a lot of entertaining, actually,” Zulaikha says, “so the kitchen is a real focal point, and it opens out to this great view.”

The house is also full of art. “There’s nothing terribly directed about it, really, just things we have accumulated over the years,” Zulaikha tries to explain—but he is somewhat unconvincing, given the wide array on display. Artwork by Jonathan Jones, in particular—purchased by the square meter and composed of lightbulbs and electrical cabling woven through the wall—dominates the stair landing while a cabinet at the top of the stairs holds a thousand wonders. After all, Janet Laurence herself is an artist, her work concerned with transparency, biology, memory, and the ephemeral.

While the house embodies the principles of her art practice in the thinness of its edges, changing surface qualities, and ability to capture the memory of its occupants through the accumulation of marks on its internal surfaces, like a rudimentary computer, Laurence has contributed to the house directly in at least two instances.

First is a set of painted sliding doors that leads to the upstairs living area. In contrast to the solid timber detailing, which has resonance with the home’s sturdy industrial context, these glazed doors are washed with a light, milky paint—creating shadows suggestive of the ever-changing light off the harbor or of a guest sleeping on the veranda.

The second is a single piece of glass that marks the end of a wall in the downstairs bathroom, a far less obvious mark to leave and much more delightful as a result. As Zulaikha explains, the small brick wall leading into the bathroom was the only new masonry wall in the house; wanting an entirely glass bathhouse, Laurence was not supportive of the crudeness of a painted brick wall. In the end, the wall stayed, but a thin piece of clear glass was propped in place at the end of it. The glass is separated from the brick face by only an inch, suggestive of a glitch or a stray CAD line that was not deleted, describing an alternative endpoint for the wall.

The vertical timber elements on the veranda, while certainly an effective visual filter, are equally important in embedding the house within its context of harborside industrial infrastructure.

The steady march of the wharf pilings on the opposite side of the harbor, as seen through these screens, knits the house into its context. “Janet and I wake up every morning, look out over our feet, and take note of the changing color of the harbor,” says Zulaikha. “It is remarkable that it can change from day to day, from lilac to blue to green to pink.”

This might be a house of movable walls and ever-changing screens, but it is this constant relationship with its site that binds the house to its city—and its owners, in turn, to it.
 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016