written by:
photos by:
February 28, 2009
Originally published in Learning From Down Under
Utterly dynamic, this house on an urban peninsula in Sydney is rich with inventive and thoughtfully considered spaces. Walls become windows and screens slide shut to repel (or entice) the changing weather.
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the resid
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the residence.
Photo by 
1 / 11
The rear facade. A system of sliding glass windows and doors underscore the indoor/outdoor nature of the house.
The rear facade. A system of sliding glass windows and doors underscore the indoor/outdoor nature of the house.
Photo by 
2 / 11
Architect Brian Zulaikha.
Architect Brian Zulaikha.
Photo by 
3 / 11
Exposed timber rafters support the roof, which is peeled back at the rear of the site to draw in warmth from the northern sun.
Exposed timber rafters support the roof, which is peeled back at the rear of the site to draw in warmth from the northern sun.
Photo by 
4 / 11
Inside, a suspended staircase rises up past the couple’s bookcase over a well-lit seating nook.  Aalto stools by Artek join Eames molded plywood dining chairs by Herman Miller to give an especially modern touch to the kitchen.
Inside, a suspended staircase rises up past the couple’s bookcase over a well-lit seating nook. Aalto stools by Artek join Eames molded plywood dining chairs by Herman Miller to give an especially modern touch to the kitchen.
Photo by 
5 / 11
On the main floor, the kitchen islandis like Zulaikha’s own version of a Donald Judd sculpture: minimal, freestanding, and geometric.
On the main floor, the kitchen islandis like Zulaikha’s own version of a Donald Judd sculpture: minimal, freestanding, and geometric.
Photo by 
6 / 11
The kitchen includes ceiling lights whose fittings are recessed and offset; their glow is both diffuse and elusive.
The kitchen includes ceiling lights whose fittings are recessed and offset; their glow is both diffuse and elusive.
Photo by 
7 / 11
The bedroom contains an ingenious closet system similar to library stacks. These large sliding cabinets open up to make way for Zulaikha and Laurence as they hang their clothes or access anything else kept in storage.
The bedroom contains an ingenious closet system similar to library stacks. These large sliding cabinets open up to make way for Zulaikha and Laurence as they hang their clothes or access anything else kept in storage.
Photo by 
8 / 11
The sun cuts down into the upstairs bathroom through skylights, casting rhythmic shadows of roof beams onto the floor and walls. The bathroom includes a cantilevered toilet by Catalano.
The sun cuts down into the upstairs bathroom through skylights, casting rhythmic shadows of roof beams onto the floor and walls. The bathroom includes a cantilevered toilet by Catalano.
Photo by 
9 / 11
The veranda looks out onto the harbor.
The veranda looks out onto the harbor.
Photo by 
10 / 11
The glass and wood walls of the bathhouse, like other retractable panels on the house, 
offer shade with a view.
The glass and wood walls of the bathhouse, like other retractable panels on the house, offer shade with a view.
Photo by 
11 / 11
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the resid
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the residence.
Project 
Zulaikha-Laurence Residence

Balmain Point is one of Sydney’s suburbs that is largely coastline. It is a wide peninsula severed from the landmass of the city by Victoria Road, an arterial stretch of dusty tarmac that otherwise connects the central business district with the west. Balmain is densely populated with terrace housing, small cottages, and industrial waterfront buildings; it is the kind of area whose working-class roots and bohemian characters make it ripe for gentrification. Indeed, over the last few years, the Balmain peninsula has seen a great deal of development. Much of its industrial heritage has disappeared, and the lean, economically planned housing stock has grown fat with multiple renovations.

However, the southern edge of the area has held its own much more gracefully than the north. In the north, Balmain Power Station once rivaled the south’s White Bay Power Station for sheer awesomeness, with Constructivist conveyer belts spanning hundreds of meters at just the right angle to suggest that this, sir, would be the perfect venue for a major museum of contemporary art—but Balmain’s station   was instead knocked down to build apartments and townhouses of insulting banality.

Starting at the still-standing remnants of White Bay Station (its majesty prompting every citizen to hold an opinion on its proper reuse: It ought to be a school, a maritime museum, a fish market), past the open concrete apron that greets and unloads large freighters full of automobiles assembled in South Africa, and on to the water-police headquarters, the industrial fringe of Balmain finishes at a small public reserve. Overlooking this reserve is a small stone building, originally a gunpowder store and now the residence of architect Brian Zulaikha and artist Janet Laurence.

The store sits at the end of an extremely narrow pathway. Not only did this make construction difficult, it rules out having the newspaper delivered, and it also necessitates an approach to the house on foot—a slow and measured arrival that sets the tone for the house itself.

“I’ve actually lived on this street for 30 years, in three different houses,” says Zulaikha. “It’s charming and often used as a film set. I originally lived on a hill in a place that I subdivided, so I always knew this was here. Of course, there was no park here then, and it was used as a rubbish tip for the maritime services, but we used to climb through a hole in the fence and take the dog for walks around the area. When it came up for sale—it was owned by a chap in Los Angeles, incidentally—I knew it had potential.”

Zulaikha and Laurence bought the property, built a kitchen, and camped downstairs for two years before undertaking any major work on the house. During this time, they planned their impending extensions. “I was determined that as much of it would be as open as possible,” Zulaikha states, something they achieved through a series of sliding glazed doors that allow the outdoor rooms to be open, closed, and all variations in between.

The original masonry building establishes a     general arrangement for the rest of the house, with kitchen and dining areas downstairs, living and bedroom above. A timber veranda is wrapped around two sides of this stone core, where an internal stair also doubles as a library, complete with built-in sofa and custom artwork. Poking its head out to the side, with a scrubby mop of greenery for a wig, there is a small bathhouse.

When I arrive, it is from up a series of staggered steps under the veranda, each step a separate concrete plinth, individually cast, they explain, with great difficulty. At the top is a space that seems to characterize much of this small house: open-air, covered overhead, and with external operable walls that might be closed for protection against the southerly winds while still maintaining a sense of being outside.  “This sort of thing happens all the time,” says Zulaikha. “Are you inside or are you outside? Well, on a cold day, you know you are outside!”

Although the house faces south—this being the southern hemisphere, where the sun strikes from the north—Zulaikha was not perturbed. “We lived in two houses while we built this one, and both of them had courtyards that faced north. We couldn’t stand the heat. There were no screens, and the dog was out there sweltering because there was no shade to protect it. So I got to hate that direction a little bit! We did open the roof to catch some of the northern sun, though.”

Zulaikha gestures to the window at the rear of the deep kitchen bench, looking west to the ANZAC Bridge, when he points out that the house is also now the venue for a fortnightly film club. Local film-industry friends bring around prerelease copies of movies. “We do a lot of entertaining, actually,” Zulaikha says, “so the kitchen is a real focal point, and it opens out to this great view.”

The house is also full of art. “There’s nothing terribly directed about it, really, just things we have accumulated over the years,” Zulaikha tries to explain—but he is somewhat unconvincing, given the wide array on display. Artwork by Jonathan Jones, in particular—purchased by the square meter and composed of lightbulbs and electrical cabling woven through the wall—dominates the stair landing while a cabinet at the top of the stairs holds a thousand wonders. After all, Janet Laurence herself is an artist, her work concerned with transparency, biology, memory, and the ephemeral.

While the house embodies the principles of her art practice in the thinness of its edges, changing surface qualities, and ability to capture the memory of its occupants through the accumulation of marks on its internal surfaces, like a rudimentary computer, Laurence has contributed to the house directly in at least two instances.

First is a set of painted sliding doors that leads to the upstairs living area. In contrast to the solid timber detailing, which has resonance with the home’s sturdy industrial context, these glazed doors are washed with a light, milky paint—creating shadows suggestive of the ever-changing light off the harbor or of a guest sleeping on the veranda.

The second is a single piece of glass that marks the end of a wall in the downstairs bathroom, a far less obvious mark to leave and much more delightful as a result. As Zulaikha explains, the small brick wall leading into the bathroom was the only new masonry wall in the house; wanting an entirely glass bathhouse, Laurence was not supportive of the crudeness of a painted brick wall. In the end, the wall stayed, but a thin piece of clear glass was propped in place at the end of it. The glass is separated from the brick face by only an inch, suggestive of a glitch or a stray CAD line that was not deleted, describing an alternative endpoint for the wall.

The vertical timber elements on the veranda, while certainly an effective visual filter, are equally important in embedding the house within its context of harborside industrial infrastructure.

The steady march of the wharf pilings on the opposite side of the harbor, as seen through these screens, knits the house into its context. “Janet and I wake up every morning, look out over our feet, and take note of the changing color of the harbor,” says Zulaikha. “It is remarkable that it can change from day to day, from lilac to blue to green to pink.”

This might be a house of movable walls and ever-changing screens, but it is this constant relationship with its site that binds the house to its city—and its owners, in turn, to it.
 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

sardenya lr 7
A renovation brings light and order to a Spanish flat, maintaining its standout ceilings.
May 25, 2016
pow 5 25 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 25, 2016
young guns 2016 emerging talent thom fougere winnipeg canada cthom fougere studio thom fougere saddle chair 2
Designer Thom Fougere plays with scale and typology to create playful furniture.
May 25, 2016
prs my16 0067 v001 1
In the worlds of architecture and design, we’re always looking for the best ways of supporting sustainable building practices. This awareness doesn’t have to stop at our driveways but rather, it can extend to the cars we choose to take us to the places we go each day. With Toyota’s 2016 Prius, the daily task of getting from point A to point B can now be experienced with a new level of efficiency, safety, and style.
May 25, 2016
mountfordarchitects western australia
On a narrow site in Western Australia, Mountford Architects makes the most of a tight spot—with an eye to the future.
May 25, 2016
San Francisco living room with Wassily chairs
Materials and furniture transformed the layout of this San Francisco house, without the need for dramatic structural intervention.
May 24, 2016
shiver me timbers tallow wood kitchen
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
May 24, 2016
in the balance small space massachusetts cantilevered cabin glass facade
When nature laid down a boulder of a design challenge in the Massachusetts mountains, an architect’s solution elevated the project to new heights.
May 24, 2016
Wooden Walkways
A home in Ontario, Canada, demonstrates how factory-built housing can be as site sensitive as traditional construction.
May 24, 2016
15 icff 5
From Corian furniture to immersive installations, here are some of our favorite designs we saw at the 2016 shows.
May 24, 2016
gpphoto44
A home and community celebrate natural remove in unison.
May 24, 2016
With our annual issue devoted to the outdoors on newsstands, we did a lap of Instagram for some extra inspiration.
May 23, 2016
forest for the trees english prefab mobile home facade chesnut cladding
On the edge of a historic park in an English shire, a prefabricated home sets a new design standard.
May 23, 2016
tread lightly australia
A family home on Australia’s Mornington Peninsula is built to blend in with its lakeside setting.
May 23, 2016
jardins party dining room hay chairs local wood floor
A pair of architects help a client carve out an oasis of calm amid São Paulo’s bustle.
May 23, 2016
hwm6zf 1
No matter where you're located or what time of the year it is, having a fireplace in your home is a treasure that’s continuously sought after. Besides the obvious benefits of keeping a fire going through the cold winter months, it can also be a cherished asset that provides an extra level of year-round comfort—not to mention how it can help define the layout of a space by acting as a sculptural element.
May 23, 2016
An office Crosby Studios designed for NGRS in Moscow
Crosby Studios just cares about the essentials.
May 22, 2016
cold sweat seattle floating sauna gocstudio
A cadre of designers let off steam after hours by building and sailing a seaworthy sauna.
May 22, 2016
in the swim off the grid campsite healdsburg california swimming pool solar heat lap pool ipe deck loll designs lounge chairs
An off-the-grid house that is little more than a decked campsite—albeit with a roof—includes a swimming pool for a family that loves to enjoy the elements.
May 21, 2016
A print by Kristina Krogh
From flat to physical, Kristina Krogh masters every dimension.
May 21, 2016
scifi
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 21, 2016
beverly hills living room piano view
Architect Noah Walker, principal of Los Angeles–based studio Walker Workshop, shares completed and work-in-progress residential designs on his Instagram page (@noah_walker). Take a peek at some of the striking modern houses here, and tour the Venice House on the Dwell Home Tours on June 26.
May 20, 2016
ripple effect san fancisco small space yard outdoor monica viarengo pebble mosiac artificial turf slide
A San Francisco landscape designer finds a small-space solution that’s anything but narrow-minded.
May 20, 2016
Oslo living room with light wood floors and wood slab table
A pair of designers in Oslo, armed with tricks for introducing color and daylight, remake their compact late-19th-century apartment.
May 20, 2016
family affair backyard addition portrait
In coastal Massachusetts, a resourceful couple and their equally enterprising children use reclaimed materials to create a versatile 168-square-foot backyard building.
May 20, 2016
speed machine australian beachside prefab archiblox facade colorbond ultra steel cladding queensland blue gum wood
With little time to waste, an Australian firm erects an efficient prefab overlooking the ocean.
May 20, 2016
Christian Benimana at Design Indaba
When he was younger, there wasn't a single architecture school in his country. Now, as part of MASS Design Group, Christian Benimana shares how architecture can heal and inspire Africa.
May 19, 2016
01 1
This Italian villa is serenity incarnate.
May 19, 2016
michael cobb interior
Alternative materials help a house in California’s wine country tread lightly on the land.
May 18, 2016
13266797 1799532953608317 1984666518 n 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 18, 2016