Marcel Breuer Hooper House II

written by:
photos by:
February 8, 2009
Originally published in Mid-Century Remixed
Read Full Article
  • 
  Hooper House II's new owner, Richard North, has altered the house very little, though he did convert the carport into an enclosed garage to provide greater protection for his collection of automobiles.
    Hooper House II's new owner, Richard North, has altered the house very little, though he did convert the carport into an enclosed garage to provide greater protection for his collection of automobiles.
  • 
  A large rectangular cut in the back wall of the house creates views from the entrance through a courtyard to the trees and lake beyond.
    A large rectangular cut in the back wall of the house creates views from the entrance through a courtyard to the trees and lake beyond.
  • 
  North stands outside his glass-walled living room, which also houses his small library of books about Breuer.
    North stands outside his glass-walled living room, which also houses his small library of books about Breuer.
  • 
  The courtyard captures nature within the embrace of the house, a "room" of green that is simultaneously indoors and outdoors.
    The courtyard captures nature within the embrace of the house, a "room" of green that is simultaneously indoors and outdoors.
  • 
  Although the house was refurbished before North bought it in 1996, it still includes some of Breuer's original built-in furniture, including the desk in the bedroom, as well as a chair designed by the architect.
    Although the house was refurbished before North bought it in 1996, it still includes some of Breuer's original built-in furniture, including the desk in the bedroom, as well as a chair designed by the architect.
  • 
  The playroom, lit by skylights, is now a reading and television space for North, whose children are now adults.
    The playroom, lit by skylights, is now a reading and television space for North, whose children are now adults.
  • 
  The main bathroom is a vision from the past and hasn't been updated with contemporary fixtures.
    The main bathroom is a vision from the past and hasn't been updated with contemporary fixtures.
  • 
  Three stark planes make the dining room a place of sun and shadow: a wall of rock, a floor of bluestone, and a sheer slice of glass. Further adding to the unity of the house, the tubular steel dining chairs were also designed by Breuer.
    Three stark planes make the dining room a place of sun and shadow: a wall of rock, a floor of bluestone, and a sheer slice of glass. Further adding to the unity of the house, the tubular steel dining chairs were also designed by Breuer.
  • 
  The courtyard divides the "bi-nuclear" house into adult areas and children's areas, including a playroom.
    The courtyard divides the "bi-nuclear" house into adult areas and children's areas, including a playroom.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...