Live/Work: Modern Art Gallery and Home in Antwerp

written by:
photos by:
January 23, 2013
Originally published in The Interiors Issue
as
Mix Master
Read Full Article
  • 
  With the help of architect Bart Lens, Veerle Wenes and Bob Christiaens merged a 19th-century building with a 1970s one to create a combined home and art gallery in Antwerp. In the dining room downstairs, Wenes entertains family, friends, and gallery visitors. The yellow chair is by Jens Fager.

    With the help of architect Bart Lens, Veerle Wenes and Bob Christiaens merged a 19th-century building with a 1970s one to create a combined home and art gallery in Antwerp. In the dining room downstairs, Wenes entertains family, friends, and gallery visitors. The yellow chair is by Jens Fager.

  • 
  Images by Raw Color hang in a room upstairs.

    Images by Raw Color hang in a room upstairs.

  • 
  Wenes incorporated artful furnishings into the private spaces: In the living room, a leather chair by Maarten Van Severen is beneath a lamp by his son, Hannes Van Severen, of design duo Muller Van Severen.

    Wenes incorporated artful furnishings into the private spaces: In the living room, a leather chair by Maarten Van Severen is beneath a lamp by his son, Hannes Van Severen, of design duo Muller Van Severen.

  • 
  The room also contains a sofa by Flexform, cushions from textile firm Chevalier Masson, a Jens Fager candelabra, and a painting by Roger Raveel.

    The room also contains a sofa by Flexform, cushions from textile firm Chevalier Masson, a Jens Fager candelabra, and a painting by Roger Raveel.

  • 
  An installation by Willem Cole hangs in the gallery, which leads to an open stairway to the office and private bedrooms upstairs.

    An installation by Willem Cole hangs in the gallery, which leads to an open stairway to the office and private bedrooms upstairs.

  • 
  Wenes and Lens conceptualized a gradation of white to gray hues for the walls of the 1,500-square-foot gallery into the 4,000-square-foot home, culminating in a deep gray for the master bedroom. The room is reserved for meaningful pieces from the couple’s collection, such as a figure they found at a market in Beijing and lamps by artists Wenes represents.

    Wenes and Lens conceptualized a gradation of white to gray hues for the walls of the 1,500-square-foot gallery into the 4,000-square-foot home, culminating in a deep gray for the master bedroom. The room is reserved for meaningful pieces from the couple’s collection, such as a figure they found at a market in Beijing and lamps by artists Wenes represents.

  • 
  The main rooms include an art nook.

    The main rooms include an art nook.

  • 
  An installation by d’Hanis & Lachaert.

    An installation by d’Hanis & Lachaert.

  • 
  A bookshelf by Muller Van Severen.

    A bookshelf by Muller Van Severen.

  • 
  Wenes asked artists from Studio Simple to devise an imaginative storage solution for the bathroom. Starting at one end of the room and working their way across, the team assembled chests and cabinets found at a thrift shop and painted them all white. “It’s like a mosaic,” says Wenes. “It’s a very personalized concept—I feel like it’s my bathroom.”    This originally appeared in How to Design with White.

    Wenes asked artists from Studio Simple to devise an imaginative storage solution for the bathroom. Starting at one end of the room and working their way across, the team assembled chests and cabinets found at a thrift shop and painted them all white. “It’s like a mosaic,” says Wenes. “It’s a very personalized concept—I feel like it’s my bathroom.”

    This originally appeared in How to Design with White.
  • 
  Three afternoons a week, Wenes opens the gallery and “my private space belongs to the public,” she says. On the box is a piece by Tamara Van San.

    Three afternoons a week, Wenes opens the gallery and “my private space belongs to the public,” she says. On the box is a piece by Tamara Van San.

  • 
  Wenes chose to keep the original brick floors to tie the older building to its past.

    Wenes chose to keep the original brick floors to tie the older building to its past.

  • 
  The kitchen, which the architect tucked into the back of the house, contains wooden cutting boards by Studio Simple and knives by Studio Simple and Antoine Van Loocke.

    The kitchen, which the architect tucked into the back of the house, contains wooden cutting boards by Studio Simple and knives by Studio Simple and Antoine Van Loocke.

  • 
  A workspace within Wenes's Antwerp house and gallery features splashes of color.

    A workspace within Wenes's Antwerp house and gallery features splashes of color.

  • 
  “People should choose objects for their home with passion, love, and emotion. You must give your interior some time to grow with your experiences. Let it be a combination of important discoveries from your own life.” —Resident Veerle Wenes

    “People should choose objects for their home with passion, love, and emotion. You must give your interior some time to grow with your experiences. Let it be a combination of important discoveries from your own life.” —Resident Veerle Wenes

  • 
  The patio outside Wenes's house and gallery.

    The patio outside Wenes's house and gallery.

  • 
  “There was too much visual pollution disturbing the simplicity. The goal was to allow the existing buildings to work within a totally new program, each still distinguishable by its own destiny.” —Architect Bart Len

    “There was too much visual pollution disturbing the simplicity. The goal was to allow the existing buildings to work within a totally new program, each still distinguishable by its own destiny.” —Architect Bart Len

  • 
  The floor plan.

    The floor plan.

Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...