Just Redo It

written by:
photos by:
January 24, 2011
Originally published in Rethink Recycling
Read Full Article
  • 
  The prohibitive cost of outfitting the structure with radiant heat led Dunbar and Astrakhan to pull down the solid south-facing rear wall for additional sunlight and solar gain.
    The prohibitive cost of outfitting the structure with radiant heat led Dunbar and Astrakhan to pull down the solid south-facing rear wall for additional sunlight and solar gain.
  • 
  Fashioned from beechwood countertops that were supplied free with six kitchens worth of Ikea cabinets, the huge island is the hub of the kitchen. No framing was needed to build it because the cabinets below support the weight.  Courtesy of justin fantl photography.
    Fashioned from beechwood countertops that were supplied free with six kitchens worth of Ikea cabinets, the huge island is the hub of the kitchen. No framing was needed to build it because the cabinets below support the weight. Courtesy of justin fantl photography.
  • 
  "Small Ikea kitchens drive me crazy, but six kitchens' worth of Ikea cabinets can be made into something beautiful," Dunbar says. Staggered by width, the cabinets have exposed kick-plate gaps for storing CDs. The easy-to-assemble cabinets cost $12,000, which is about a tenth of the price of custom storage units.  Courtesy of justin fantl photography.
    "Small Ikea kitchens drive me crazy, but six kitchens' worth of Ikea cabinets can be made into something beautiful," Dunbar says. Staggered by width, the cabinets have exposed kick-plate gaps for storing CDs. The easy-to-assemble cabinets cost $12,000, which is about a tenth of the price of custom storage units. Courtesy of justin fantl photography.
  • 
  In the ground-floor gallery, 40-foot-long library shelving is punctuated by floor-to-ceiling columns made from white acrylic panels that conceal low-cost fluorescent-tube lighting.  Courtesy of justin fantl photography.
    In the ground-floor gallery, 40-foot-long library shelving is punctuated by floor-to-ceiling columns made from white acrylic panels that conceal low-cost fluorescent-tube lighting. Courtesy of justin fantl photography.
  • 
  The roof became the perfect location for their vegetable garden, as well as benches and a recreation space crowned by a hot tub powered by a four-kilowatt solar array.  Courtesy of justin fantl photography.
    The roof became the perfect location for their vegetable garden, as well as benches and a recreation space crowned by a hot tub powered by a four-kilowatt solar array. Courtesy of justin fantl photography.
  • 
  The couple initially painted partition walls between the children's room and their own with black metallic paint creating both a writing surface for the children and a magnetic bulletin board for notes. However, "the black looked too oppressive," Astrakhan says. So they applied several coats of lively lime green paint to brighten up that section of the house.
    The couple initially painted partition walls between the children's room and their own with black metallic paint creating both a writing surface for the children and a magnetic bulletin board for notes. However, "the black looked too oppressive," Astrakhan says. So they applied several coats of lively lime green paint to brighten up that section of the house.
  • 
  With just one side window, there was insufficient light and air in the center of the house. As a remedy the couple installed a custom Rollamatic retractable 24-by-7-foor skylight.  Courtesy of justin fantl photography.
    With just one side window, there was insufficient light and air in the center of the house. As a remedy the couple installed a custom Rollamatic retractable 24-by-7-foor skylight. Courtesy of justin fantl photography.
  • 
  Dunbar describes the bathroom as an outside-in room because it has light, air, and sometimes, when it drizzles and the skylight left open, even rain. Designed for exactly these circumstances, a blue-glass mosaic tile floor is laid at an angle to drain with ease.  Courtesy of justin fantl photography.
    Dunbar describes the bathroom as an outside-in room because it has light, air, and sometimes, when it drizzles and the skylight left open, even rain. Designed for exactly these circumstances, a blue-glass mosaic tile floor is laid at an angle to drain with ease. Courtesy of justin fantl photography.
  • 
  Dunbar and Astrakhan's low-cost, high-impact tour de force is a storefront facade constructed from salvaged double-insulated window glass panels arranged in a shingle pattern.  Courtesy of justin fantl photography.
    Dunbar and Astrakhan's low-cost, high-impact tour de force is a storefront facade constructed from salvaged double-insulated window glass panels arranged in a shingle pattern. Courtesy of justin fantl photography.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...