written by:
photos by:
March 4, 2009
Originally published in Before & After

Designing an innovative house is a rite of passage 
for many young architects. But building in a city doesn’t always make experimentation easy; after all, neighbors have their own ideas about how a block is supposed to look.

A wide cut across the top of the structure made room for a second-floor courtyard where the family can catch some sun but maintain their privacy. On the ground level, the front door is tucked into an ivy-covered alcove lined with ipe, a material used thro
A wide cut across the top of the structure made room for a second-floor courtyard where the family can catch some sun but maintain their privacy. On the ground level, the front door is tucked into an ivy-covered alcove lined with ipe, a material used throughout the house.
Photo by 
1 / 17
A 2002 photograph of the courtyard in progress.
A 2002 photograph of the courtyard in progress.
Photo by 
2 / 17
Four-year-old Ian plays in the courtyard, which is the center of family life in warmer months.
Four-year-old Ian plays in the courtyard, which is the center of family life in warmer months.
Photo by 
3 / 17
An outbuilding that belonged to the warehouse complex; today the same space holds the courtyard.
An outbuilding that belonged to the warehouse complex; today the same space holds the courtyard.
Photo by 
4 / 17
Framing the interior.
Framing the interior.
Photo by 
5 / 17
In the living room abundant daylight can pour in, but rain and snow keep a safe distance from the family’s well-loved collection of vintage furniture.
Photo by 
6 / 17
Tan built storage into every available corner of the house, including the stairs, each of which contains a drawer.
Photo by 
7 / 17
In the kitchen, wall-to-wall cabinets hold files from the adjacent home office in addition to storing servingware and kitchen appliances. The custom island shows off Tan’s craft. The range hood is wrapped in millwork, and the countertop is a 1-inch slab of solid plantation teak. When there’s no cooking going on, “the kitchen can just disappear” behind another piece of wood, Ho Ping Kong says.
Photo by 
8 / 17
Only a set of sliding doors separates the kids’ room from the master bedroom in a Toronto, Ontario, home. When the time is right, there's a track inlaid in the ceiling for a four-panel bifold wall to divide the space into two private rooms for the childre
Only a set of sliding doors separates the kids’ room from the master bedroom in a Toronto, Ontario, home. When the time is right, there's a track inlaid in the ceiling for a four-panel bifold wall to divide the space into two private rooms for the children. Read the whole story here.
Photo by 
9 / 17
A photograph, taken in 2002, shows the warehouse in its original context.
Photo by 
10 / 17
In the hallway another set of sliders shows off a mix of influences from shoji to Schindler, with multitoned wood reflecting the sunlight.
Photo by 
11 / 17
With windows looking out onto the second-story courtyard, the laundry/bathroom area has a custom-made and a picturesque view.
Photo by 
12 / 17
The workshop is used for messy model-making and creative playtime for the kids.
Photo by 
13 / 17
A photograph from 2002 shows the renovation in progress.
Photo by 
14 / 17
The main courtyard is a “communal” space, Tan says, and the couple keeps a second teak dining set at the ready for occasions when family or friends come for a meal.
Photo by 
15 / 17
This warehouse on a back alley in Toronto wasn’t desirable to most buyers, but Christine Ho Ping Kong and Peter Tan looked at it and saw an ideal site for their new house.
Photo by 
16 / 17
A narrow garden and climbing ivy soften and brighten the house’s blank front facade.
Photo by 
17 / 17
A wide cut across the top of the structure made room for a second-floor courtyard where the family can catch some sun but maintain their privacy. On the ground level, the front door is tucked into an ivy-covered alcove lined with ipe, a material used thro
A wide cut across the top of the structure made room for a second-floor courtyard where the family can catch some sun but maintain their privacy. On the ground level, the front door is tucked into an ivy-covered alcove lined with ipe, a material used throughout the house.
Project 
Courtyard House
Architect 

Though some architects choose to go ahead and prove the skeptics wrong, others resolve this dilemma by limiting their far-out ideas to the interior or rear elevation. Still others—like Christine Ho Ping Kong and Peter Tan—bypass the neighbor issue by seeking out building sites that are concealed from the public eye. Ho Ping Kong and Tan designed their first home on a back alley in Toronto, where they could pursue their ideas without compromising their vision of a perfect place for their young family.

When Ho Ping Kong and Tan found their site 
back in 2001, it held a building you could literally back a truck into: a contractor’s warehouse with 
a storage yard. Yet the two-story concrete-block structure seemed like the perfect place to begin. “Here, you don’t have to conform with the facades of the street,” Ho Ping Kong says. And the building itself “was so elemental—a block and an empty space,” Tan says. “It was perfect. We weren’t paying for things we didn’t want to use and we could experiment with all our crazy ideas.”

The two were following in a local tradition of “laneway housing.” Since the late 1980s, some of Toronto’s most creative architects have been finding sites on laneways—back alleys—on which to build houses, coming up with inventive ways to achieve privacy and space in these cramped quarters. Ho Ping Kong and Tan wanted to push that effort to an extreme with a house totally sealed off from the street, where all the windows looked inward.

Four-year-old Ian plays in the courtyard, which is the center of family life in warmer months.
Four-year-old Ian plays in the courtyard, which is the center of family life in warmer months.

Today, it seems that their idea isn’t so crazy after all. They’ve rebuilt the warehouse as a two-story home for themselves, their children, and their growing business. From the outside, there’s not much to see: Most of the warehouse’s walls remain, the front door is notched into a blank facade, and the yard is hidden behind a rampart of concrete block. “When we first moved in, a lot of neighbors didn’t even believe this was a house,” Tan recalls.

Inside it’s a different story. As you enter from the alley, the interior unfolds like a magic trick, with 
a 30-foot-wide main floor that opens onto a broad, sunlit courtyard. It’s a project that evolved as it  
went along, the couple says, sitting in their wood-paneled living room while their kids, five-year-old Abbe and four-year-old Ian, play nearby. When they first started they never would have imagined that they were building for a family of four.

The couple met while studying architecture at 
the University of Toronto. Ho Ping Kong, a longtime Toronto resident, was born in Jamaica to a Chinese-Jamaican family, and Tan moved to Toronto with 
his family after a childhood spent in Cambodia, Thailand, and Hanover, Ontario. Together, they traveled the world after college and found some common architectural passions—especially in the buildings of Spain, Mexico, and the Indian province of Rajasthan. “The places we liked had courtyards,” says Ho Ping Kong, “spaces where the light comes from above.”

Their own living room shows how they’ve transformed the ancient idea into something contemporary. A long wall of cedar-framed windows opens onto the main courtyard, and the setting sun washes in from both sides to paint the patio stones and a single Japanese maple with the last drops of daylight. There are no views of the world outside the walls—just another glassed-in pavilion across the way, which provides storage and a model-making workshop for their growing architecture firm, Studio Junction Inc.

courtyard house after stairs
Tan built storage into every available corner of the house, including the stairs, each of which contains a drawer.

The house was one of the first major design 
projects for their firm. “The process,” Ho Ping Kong explains, “was about carving out space to let light in.” That meant slicing out the middle of the second floor, changing the warehouse’s front elevation 
from a rectangle into a U. The end result, a modest
2,200 square feet of space, looks simple on paper. The open ground floor contains an office, kitchen, and dining and living room leading onto the main courtyard, which stretches to the workshop across the way. Upstairs, the cut forms a second courtyard on the roof, next to a laundry/bathroom area and adjacent to the two bedrooms.

Tan built the house largely by himself over five years, laboring in the early mornings and late evenings and teaching himself the necessary trades along the way. “It’s not rocket science,” he says offhandedly. “All the information you need is out there.” It was a demanding process that he worked on right up to the last minute: Ho Ping Kong remembers him laying patio stones on the morning of their housewarming party.

The project provided Tan’s apprenticeship as a woodworker, a craft that is now his other job. “It was the three years of doing woodwork for this place that took me to a different level,” he says. The house is dense with his handiwork: The interior looks like a giant, complex piece of cabinetry. Every surface 
is wrapped in gleaming mahogany, Douglas fir, or teak, every panel book-matched and cut to perfection. That attention to detail “is in his personality,” his wife says of him. “There’s a level of finish and craftsmanship that has to be reached; if not, it’ll get done over again.”

The woodwork also reveals the house’s complex mix of architectural influences. The cedar-wrapped windows and built-in furniture evoke the couple’s hero, Louis Kahn, but other areas employ traditional Japanese joinery, Victorian building, and California modernism. Upstairs, Tan shows off a set of sliding doors he made using Douglas fir milled from a structural truss that came out of the old warehouse.

Only a set of sliding doors separates the kids’ room from the master bedroom in a Toronto, Ontario, home. When the time is right, there's a track inlaid in the ceiling for a four-panel bifold wall to divide the space into two private rooms for the childre
Only a set of sliding doors separates the kids’ room from the master bedroom in a Toronto, Ontario, home. When the time is right, there's a track inlaid in the ceiling for a four-panel bifold wall to divide the space into two private rooms for the children. Read the whole story here.

The unusual site and limited budget created a crucible for Ho Ping Kong and Tan’s intense creativity. Beyond the constraints of building codes and cost, the extremely tight quarters presented their own challenges. “In this house, the small spaces were massaged to hold as much as possible,” Tan says. The pair met the demands of the compact design, but just as they got all of the pieces arranged, along came their two children. “Originally, Pete wanted only one bedroom,” Ho Ping Kong remembers with 
a grin. “I had to say to him, where will our kids sleep?”

“I was in my purist phase,” Tan counters, smiling. “I was thinking: Here are the architectural elements we need—now how can we fit bedrooms inside?” The solution is a testament to their inventiveness. The bed in the master bedroom sits up against three small screen doors with the children’s beds on the other side. The flexible barrier creates a semiprivate room that can be kept open while the children are young. A second sliding wall system will be installed when the kids are ready to have their own rooms.

Though flexible design is key to accommodating a growing family, the most important element in making this building work as a living space is the abundant daylight that pours in from above. The second-story courtyard that was carved out of the house creates windows in every room, and a clerestory lets light into the first floor.

The transformation of this alleyway warehouse into a sophisticated piece of architecture was a remarkable feat, but while the couple acknowledges the creative achievement, they’re quite pragmatic about its function as an industrial reclamation project. It makes for good urbanism, they argue, by adding another family to a city block without disrupting the fabric of the neighborhood. Having literally made their dreams into a concrete reality, they feel better equipped to do the same for others. “We’re better architects, ” Ho Ping Kong says, “for learning how to build.”

courtyard house after courtyard table
The main courtyard is a “communal” space, Tan says, and the couple keeps a second teak dining set at the ready for occasions when family or friends come for a meal.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016