How to Play FlatPak

written by:
photos by:
May 1, 2009
Originally published in Prefab's Promise

Intelligent, appealing, and affordable, Charlie Lazor’s user-friendly FlatPak just might be the project that revolutionizes the prefab industry.

Read Full Article
  • 
  Front view of the FlatPak House in Minneapolis, Minnesota. When the architect first told his wife about his idea, she said, “It’s about time you focus on a house for me!” He continues, “It’s like the old story about the cobbler whose kids have no shoes.”
    Front view of the FlatPak House in Minneapolis, Minnesota. When the architect first told his wife about his idea, she said, “It’s about time you focus on a house for me!” He continues, “It’s like the old story about the cobbler whose kids have no shoes.”
  • 
  Having lived, he says, in “a number of houses where the living room is the most adorned and the least used,” it was important for Lazor to create a functional family living space. As the gathering above attests, it worked. The carpet is by InterfaceFLOR, and the armchairs by Blu Dot.
    Having lived, he says, in “a number of houses where the living room is the most adorned and the least used,” it was important for Lazor to create a functional family living space. As the gathering above attests, it worked. The carpet is by InterfaceFLOR, and the armchairs by Blu Dot.
  • 
  The industrial stair leads to the upper level, where the bedrooms, bathrooms, and play space are located.
    The industrial stair leads to the upper level, where the bedrooms, bathrooms, and play space are located.
  • 
  “It was a major decision to put the kitchen in the center where everything would revolve around it,” says Lazor. “We did this simply by following what patterns we observed—it was just where people gravitated.” The bar stools are by Blu Dot, and the chairs by Charles and Ray Eames.
    “It was a major decision to put the kitchen in the center where everything would revolve around it,” says Lazor. “We did this simply by following what patterns we observed—it was just where people gravitated.” The bar stools are by Blu Dot, and the chairs by Charles and Ray Eames.
  • 
  The big ‘move’ was to create the little box, a separate stand-alone piece that gave us a resolutely private sanctuary,” says Lazor. “It’s a place with no phone, no TV, no other person. The second big thing was the space in between the courtyard, which cements the house to the site and takes advantage of the greenway behind the space.”
    The big ‘move’ was to create the little box, a separate stand-alone piece that gave us a resolutely private sanctuary,” says Lazor. “It’s a place with no phone, no TV, no other person. The second big thing was the space in between the courtyard, which cements the house to the site and takes advantage of the greenway behind the space.”
  • 
  Jasper and Maeve take five. One of their requests was for their dad to create a secret door to connect their bedrooms together.
    Jasper and Maeve take five. One of their requests was for their dad to create a secret door to connect their bedrooms together.
  • 
  The master bedroom features a low-level picture window that opens out to the green space behind the house.
    The master bedroom features a low-level picture window that opens out to the green space behind the house.
  • 
  The master bath contains all functions in the white fiberglass panel that runs the length of the wall. Lazor designed the vanity; the tub is by Duravit.
    The master bath contains all functions in the white fiberglass panel that runs the length of the wall. Lazor designed the vanity; the tub is by Duravit.
  • 
  A glass-fronted walkway leads from the main house to the office/play area.
    A glass-fronted walkway leads from the main house to the office/play area.
  • 
  The courtyard is just one of many open spaces that will be highly utilized—in the non-winter months anyway. Concrete worked well with developing the language of FlatPak. The second level is a wood panel that can be clad in corrugated metal or cedar—different layers that can be plugged in like covers on your cellphone.
    The courtyard is just one of many open spaces that will be highly utilized—in the non-winter months anyway. Concrete worked well with developing the language of FlatPak. The second level is a wood panel that can be clad in corrugated metal or cedar—different layers that can be plugged in like covers on your cellphone.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...