Hillside Mid-Century Home Renovation in Texas

written by:
photos by:
September 24, 2012
Originally published in American Modern
as
Heart of Gold and Pine
Read Full Article
  • 
  With a nod to the natural skew of the cliffs nearby, the 
roof creases inward on the edges, with folds called crickets. The design is twofold: 
The lower roof utilizes a number of super-integrated gutters and the upper roof collects rainwater.
    With a nod to the natural skew of the cliffs nearby, the roof creases inward on the edges, with folds called crickets. The design is twofold: The lower roof utilizes a number of super-integrated gutters and the upper roof collects rainwater.
  • 
  A striated concrete wall designed by Pollen Architecture & Design contrasts with the rough limestone rock of the home’s existing stair column.
    A striated concrete wall designed by Pollen Architecture & Design contrasts with the rough limestone rock of the home’s existing stair column.
  • 
  An abstract painting by Michael Young complements the glow of the dining room’s pine walls. A collapsible silicone lampshade by Swedish designers Form Us With Love for Muuto hangs above a Macek Furniture Company table.
    An abstract painting by Michael Young complements the glow of the dining room’s pine walls. A collapsible silicone lampshade by Swedish designers Form Us With Love for Muuto hangs above a Macek Furniture Company table.
  • 
  Dieter Rams’s modular 620 Chair Programme, from the 1960s, takes center stage in the Alford-Young family’s living room. The set is accompanied by Artemide’s classic Tolomeo floor lamp and a Portofino Bergère chair that was designed by Rodolfo Dordoni for Minotti. The rolling glass doors running the length of the room are from Fleetwood.
    Dieter Rams’s modular 620 Chair Programme, from the 1960s, takes center stage in the Alford-Young family’s living room. The set is accompanied by Artemide’s classic Tolomeo floor lamp and a Portofino Bergère chair that was designed by Rodolfo Dordoni for Minotti. The rolling glass doors running the length of the room are from Fleetwood.
  • 
  The family room is situated at the apex of the house, with picturesque views that extend 
up the meticulously landscaped north slope. The concrete floor sits just low enough that the main elements of the scene—the succulent garden and large limestone ledges—are at eye level. A bank of NanaWall folding windows breaks up the fourth wall.
    The family room is situated at the apex of the house, with picturesque views that extend up the meticulously landscaped north slope. The concrete floor sits just low enough that the main elements of the scene—the succulent garden and large limestone ledges—are at eye level. A bank of NanaWall folding windows breaks up the fourth wall.
  • 
  The gutters run off a scupper into a box of gravel, which drains into a 5,000-gallon underground tank, providing enough irrigation to sustain a vegetable garden and other native plants.
    The gutters run off a scupper into a box of gravel, which drains into a 5,000-gallon underground tank, providing enough irrigation to sustain a vegetable garden and other native plants.
  • 
  James works on his balsa-wood blimp in the family workspace, illuminated by a Kelvin LED Table Lamp from Flos.
    James works on his balsa-wood blimp in the family workspace, illuminated by a Kelvin LED Table Lamp from Flos.
  • 
  James's bedroom furniture was custom designed by Hatch Workshop.
    James's bedroom furniture was custom designed by Hatch Workshop.
  • 
  The outdoor fireplace is one of the few remnants of the original structure.
    The outdoor fireplace is one of the few remnants of the original structure.
  • 
  The floor plan.
    The floor plan.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...