Hillside Family Home in Australia

written by:
photos by:
February 28, 2009
Originally published in Learning From Down Under
as
Site Unseen
An unvisited ocean-facing plot of land, a couple of architect neighbors, and one giant leap of faith have netted a pair of erstwhile Londoners a dream home of their own in northeast Australia.
Read Full Article
  • 
  The Tinbeerwah house and studio keep a low profile among the site’s eucalyptus trees.
    The Tinbeerwah house and studio keep a low profile among the site’s eucalyptus trees.
  • 
  A large deck off the living room overlooks the hills of Noosa and the Pacific Ocean.
    A large deck off the living room overlooks the hills of Noosa and the Pacific Ocean.
  • 
  Stefan Dunlop and Adrienne Webb repose on their front entrance stairs with their sons Keanu and Kobe.
    Stefan Dunlop and Adrienne Webb repose on their front entrance stairs with their sons Keanu and Kobe.
  • 
  The open-plan living room was inspired by the couple’s previous residence, a London loft. The paintings are by Dunlop. The louvered floor-to-ceiling windows, ceiling fan, and sliding deck doors usher in sea breezes and encourage good air circulation.
    The open-plan living room was inspired by the couple’s previous residence, a London loft. The paintings are by Dunlop. The louvered floor-to-ceiling windows, ceiling fan, and sliding deck doors usher in sea breezes and encourage good air circulation.
  • 
  Most of the furniture in the living room is from London flea markets and eBay.
    Most of the furniture in the living room is from London flea markets and eBay.
  • 
  In his detached painting studio, Dunlop considers a work in progress. The building is oriented east-west to avoid direct sunlight, and the long, narrow shape enables the artist to get some distance from his paintings as he works. An oversize front door and angled ceiling accommodate extra-large canvases; the plywood walls and floor can 
ably endure a beating, or, as is more likely, stray splashes of paint.
    In his detached painting studio, Dunlop considers a work in progress. The building is oriented east-west to avoid direct sunlight, and the long, narrow shape enables the artist to get some distance from his paintings as he works. An oversize front door and angled ceiling accommodate extra-large canvases; the plywood walls and floor can ably endure a beating, or, as is more likely, stray splashes of paint.
  • 
  The studio is clad in corrugated tin, echoing the adjacent water-storage tanks, which collect and filter rainwater off the roof.
    The studio is clad in corrugated tin, echoing the adjacent water-storage tanks, which collect and filter rainwater off the roof.
  • 
  The outdoor storage area is a nod to traditional Queensland architecture.
    The outdoor storage area is a nod to traditional Queensland architecture.
  • 
  The serene all-white bathroom can be sealed off from the master bedroom by two sliding doors, or left open for a loftlike feel.
    The serene all-white bathroom can be sealed off from the master bedroom by two sliding doors, or left open for a loftlike feel.
  • 
  Webb surveys the view from the “lookout deck” off the bedroom.
    Webb surveys the view from the “lookout deck” off the bedroom.
  • 
  Batten screens of spotted gum wood sheath the house and allow ventilation into the outdoor storage area.
    Batten screens of spotted gum wood sheath the house and allow ventilation into the outdoor storage area.
  • 
  Dunlop demonstrates the deck’s secondary use: as a launching pad into the concrete plunge pool on the first floor.
    Dunlop demonstrates the deck’s secondary use: as a launching pad into the concrete plunge pool on the first floor.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...