written by:
photos by:
February 26, 2009
Originally published in Super Natural

Driving through the leafy country lanes on the outer edges of London’s commuter belt, it’s hard to imagine the city is just an hour away by train. But the Sussex fields around the village of Peasmarsh set the scene for John Carver and Anna Carloss’s modern renovation of a mid-century bungalow, bringing the city—–or at least its design sensibility—–that much closer.

The living room's floor-to-ceiling windows allow plenty of natural light in and offer a clear view of the woods to the rear of the property. Carver is a fan of taxidermy and his stuffed vixen has attracted a number of real-life suitors. The fox (behind th
The living room's floor-to-ceiling windows allow plenty of natural light in and offer a clear view of the woods to the rear of the property. Carver is a fan of taxidermy and his stuffed vixen has attracted a number of real-life suitors. The fox (behind the Eames Lounge chair) was previously the mascot of Carver and Carloss's creative agency, Cunning.
Photo by 
1 / 7
The bedroom is minimally furnished with a Skipper bed from Habitat, and occasionally, a pile of unironed laundry.
The bedroom is minimally furnished with a Skipper bed from Habitat, and occasionally, a pile of unironed laundry.
Photo by 
2 / 7
The architects kept the low-beamed ceiling, retaining the house's English countryside charm. The kitchen features custom cabinetry designed by artist Neil Jolliffe. The couple purchased their Banksy prints from the artist's London gallery, Tom Tom.
The architects kept the low-beamed ceiling, retaining the house's English countryside charm. The kitchen features custom cabinetry designed by artist Neil Jolliffe. The couple purchased their Banksy prints from the artist's London gallery, Tom Tom.
Photo by 
3 / 7
Carver and Carloss's choice of kitchen design by artist friend Neil Jolliffe reflects the couple's eclecticism and playfulness. The kitchen cabinetry draws from the soft pastel shades often seen in English coastal towns. The lighting fixtures are Giant Pe
Carver and Carloss's choice of kitchen design by artist friend Neil Jolliffe reflects the couple's eclecticism and playfulness. The kitchen cabinetry draws from the soft pastel shades often seen in English coastal towns. The lighting fixtures are Giant Pendants from Original BTC.
Photo by 
4 / 7
The dining area opens to the expansive grounds, and is furnished with Eames fiberglass shell chairs.
The dining area opens to the expansive grounds, and is furnished with Eames fiberglass shell chairs.
Photo by 
5 / 7
An expansive skylight gives a feeling of spaciousness to the kitchen/dining area.
An expansive skylight gives a feeling of spaciousness to the kitchen/dining area.
Photo by 
6 / 7
All of the outside play means that the interior flooring must be durable. Carver and Carloss chose polished concrete, which can be easily swept and swabbed.
All of the outside play means that the interior flooring must be durable. Carver and Carloss chose polished concrete, which can be easily swept and swabbed.
Photo by 
7 / 7
The living room's floor-to-ceiling windows allow plenty of natural light in and offer a clear view of the woods to the rear of the property. Carver is a fan of taxidermy and his stuffed vixen has attracted a number of real-life suitors. The fox (behind th
The living room's floor-to-ceiling windows allow plenty of natural light in and offer a clear view of the woods to the rear of the property. Carver is a fan of taxidermy and his stuffed vixen has attracted a number of real-life suitors. The fox (behind the Eames Lounge chair) was previously the mascot of Carver and Carloss's creative agency, Cunning.
Project 
Starvecrow Cottage
Architect 

It would be easy to assume that the delightfully named Starvecrow Cottage would have roses around the door, a thatched roof, and look like something from a storybook. But John Carver and Anna Carloss’s bungalow—tucked away in the village of Peasmarsh, on the outer edges of London’s commuter belt—is far more modernist chalet than country cottage. Clad in rough-sawn Siberian larch and finished with anodized aluminum, the low structure is a pleasant surprise in England’s wealds and wolds, where a home without Tudor beams constitutes blasphemy.

Fortunately for Carver and Carloss, planning consent was not such a large issue as it might have been: Their seemingly brand-new modernist home is really just a reworking of a tired mid-century building, which the couple purchased in 2005 as a weekend retreat and transitioned into their primary residence. “A friend emailed me one day to say he had been out to see this place that had just come on the market and we should see it too,” says Carver. “We came down on the Saturday morning. Just as we got here someone was leaving, and just as we left someone was arriving. Later on I realized that I dropped my glasses, and so I phoned the agent and he said he had found them on the driveway. So I went back to get the glasses. When we saw the place again, we said, ‘Let’s agree on a price here and now and shake hands on a deal.’”

This sudden decision was something of a surprise for architect Andrew Whiting of Hût Architecture. Whiting had just obtained building permits for a roof extension on the couple’s London home, but was quickly enlisted to work on the forlorn Starvecrow Cottage. Needless to say, the roof extension never got built. “Initially, [the Starvecrow project] was just going to be a change of color and maybe a nice wooden floor, but it grew from there,” says Carver. “Our involvement was always incremental,” says Whiting. “It was always ‘just a bit more,’ so we ended up doing a vast amount of work on the property in the end. John and Anna were particularly involved clients, but in a good way. That is not always a positive thing, but it was with them.”

This approach suited both parties. In fact, they all got on so well that Hût eventually moved in to share an office with Carver and Carloss’s creative agency, Cunning. “They were so easy to get along with and very flexible,” says Carloss. “We had worked with a couple of architects in the past and they always seem to have had an agenda, and that is what they stick to. That can be very difficult when you have your own opinions.”

As it turns out, Carver and Carloss’s opinions dictated many of the changes made to Starvecrow Cottage. The 4,500-square-foot building retains much the same footprint of its mid-century counterpart, but the addition of floor-to-ceiling windows to the rear and various skylights brings the outstanding landscape closer and fills the home with light. “My dream property has always been one level and with massive picture windows,” says Carloss. “This allowed us to do that, but the amount of renovations and the budget were far greater than what we first thought of. We sometimes joke that it would have been easier and cheaper to have knocked it down and started again. But the shape is beautiful and we wanted to retain that.” Surprisingly, previous residents had not thought to have a proper view of the valley, much of which is owned by the family’s famous neighbor, Sir Paul McCartney.

To decide on the exterior materials, the team left more than a dozen types of timber and treatments out in the elements for a month before deciding on untreated Siberian larch, which sheaths the house’s nearly four-inch layer of insulation. This replaces the previous stucco frontage and ensures that the home remains warm and dry, while the wood will age naturally. The bungalow is just a short drive from the sea, so the weather can become extreme, another reason for the decision to use polished concrete for the floors—the family need not worry about wandering in from forest walks with muddy shoes. 

The internal layout is also far more open than the original, creating what Carver calls “a country loft apartment feel.” The couple had an artist friend, Neil Jolliff, come in to add flourishes such as the sherbet–colored kitchen cabinets and a comic-book shelving unit for the couple’s six-year-old son Finlay’s bedroom, which also benefits from some neat capsule-like beds from design store Habitat.

Perhaps the most stunning result of the collaborative work between Hût and Carver and Carloss is the glass-roofed conservatory, which brings the wood from outdoors inside. It houses many of the couple’s eclectic purchases, such as a foosball table and tabletop Space Invaders. Adding to the quirk factor is a varied collection of taxidermy throughout the home, including the eye-catching stuffed fox who looks out over the valley.

The newly realized Starvecrow Cottage is finished, at least for now, and the family is settling into full-time occupancy with Finlay attending a local grade school and the pair alternating days in their London office. “It is nice to see a place being lived in,” says Whiting. “As an architect there is that awful [experience] where you finish a project and
it looks great, but then you never see it again.” To some, Carver and Carloss might have been the clients from hell. But to Whiting they were inspiring; they have become both friends and office buddies as well as inspiring patrons. He adds, “I suspect our work here may not be entirely over, but that’s the exciting aspect of working with such creative people.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016
gable game austin texas cantilevered home facade windows upper level car port
For Dwell's annual issue dedicated to indoor/outdoor living. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
June 18, 2016
Modern prefab lakeside home in Bloomingdale, New Jersey
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
June 18, 2016