written by:
photos by:
June 2, 2009
Originally published in Groundbreaking Ideas in Home Design
Yvette Leeper-Bueno and Adrian Bueno’s home, on West 112th Street, is recognizable by its two-story bay window angled to bring light and views into the dark, narrow structure.
Yvette Leeper-Bueno and Adrian Bueno’s home, on West 112th Street, is recognizable by its two-story bay window angled to bring light and views into the dark, narrow structure.
Photo by 
1 / 11
“There’s a threshold of planting between the outside and inside,” says architect Laura Briggs, citing the blooming boxes on the sidewalk, the rear deck, and the master-suite terrace (above the bay window).
“There’s a threshold of planting between the outside and inside,” says architect Laura Briggs, citing the blooming boxes on the sidewalk, the rear deck, and the master-suite terrace (above the bay window).
Photo by 
2 / 11
In the kitchen, the architects contrasted the oak floor, bamboo cabinetry, and birch walls and ceiling with what architect Jonathan Knowles calls “a family of grays”: granite floor tiles, limestone countertops, and the steel stairway. The birch wall behin
In the kitchen, the architects contrasted the oak floor, bamboo cabinetry, and birch walls and ceiling with what architect Jonathan Knowles calls “a family of grays”: granite floor tiles, limestone countertops, and the steel stairway. The birch wall behind Yvette is actually the sliding door to the pantry closet.
Photo by 
3 / 11
The view from the front door toward the rear of the house, through the kitchen to the stairway.
The view from the front door toward the rear of the house, through the kitchen to the stairway.
Photo by 
4 / 11
In one of the children’s bedrooms, the apparently slanting line of Sheetrock above the view “straightens out,” falling into alignment with the top of the window, as one moves closer to it.
In one of the children’s bedrooms, the apparently slanting line of Sheetrock above the view “straightens out,” falling into alignment with the top of the window, as one moves closer to it.
Photo by 
5 / 11
In the living room, the floor slopes up to meet the glass within the bay window. Both gestures are designed to draw the family toward the light and views.
In the living room, the floor slopes up to meet the glass within the bay window. Both gestures are designed to draw the family toward the light and views.
Photo by 
6 / 11
Tread and mezzanine stairs
Seemingly a single, seamless unit, the stair is composed of two elements—treads and mezzanine—and held in place by two distinct strategies: The stairs are welded to, and cantilever out from, a series of steel tubes concealed in the walls; the mezzanine is attached on one side to a steel beam, and hung at two other points from rods attached to the roof structure.
Photo by 
7 / 11
Modern building with two-story stair rear wall
The house’s 38-foot-high rear wall conceals the two-story stair.
Photo by 
8 / 11
Mezzanine-level curtain wall in Harlem
Clear glass panes set strategically into the otherwise translucent curtain wall expose the mezzanine to fresh air and rear views.
Photo by 
9 / 11
Pink master bedroom with hot tub
Sliding panels open the hot tub to the master bedroom. The architects designed the passive-solar house to collect heat in winter and screen it out in the hot months, and installed an energy-efficient radiant heating/cooling system in the floors.
Photo by 
10 / 11
Top-floor terrace
Yvette, Adrian, and their son Julian survey the view from the top-floor terrace. “I’ve never been fond of modernism—I find it cold,” Adrian admits. “But having this house, I have to say, it’s growing on me.”
Photo by 
11 / 11
Yvette Leeper-Bueno and Adrian Bueno’s home, on West 112th Street, is recognizable by its two-story bay window angled to bring light and views into the dark, narrow structure.
Yvette Leeper-Bueno and Adrian Bueno’s home, on West 112th Street, is recognizable by its two-story bay window angled to bring light and views into the dark, narrow structure.
Project 
Leeper/Bueno Residence

In her book Parisian Views, critic Shelley Rice hauntingly evokes the dislocating effects that the near-complete reconstruction of Paris in the 19th century had on its population. Thanks to the most audacious urban redevelopment project in history, the city was thoroughly modernized and made new. Yet for those citizens whose histories had been completely erased, what Rice describes as “the demolition of the collective personal and public mythologies inherent in city spaces” had indirectly deprived Paris of its future. “There was no transformation possible,” Rice observes, “for in spite of all the hustle and bustle the city could no longer move in time—a movement that must go backward to go forward.”

The Parisians’ dilemma reminds us that progressive architecture is about not only new materials and feats of engineering, but reinventing our connection to the past. This is more than a matter of adaptive reuse or historic preservation. Rather, it involves the design of buildings that point us toward the future by invoking Rice’s “collective personal and public mythologies”—associations that create continuity with history, and without which there can be no true progress.

With their renovation of a turn-of-the-century Harlem townhouse for a couple with roots in the neighborhood’s past, and a commitment to its future, architects Laura Briggs and Jonathan Knowles have forged just such a connection. They’ve created a work that Briggs describes as “pretty radical,” yet one that remains entirely at home in, and indebted to, the community.

The townhouse, on West 112th Street, in the shadow of the Cathedral of St. John the Divine, has been in the family since 1982. “My father loved the area, and he was exuberant about this property,” says Yvette Leeper-Bueno, who lives there with her husband and two children.

“There’s a threshold of planting between the outside and inside,” says architect Laura Briggs, citing the blooming boxes on the sidewalk, the rear deck, and the master-suite terrace (above the bay window).
“There’s a threshold of planting between the outside and inside,” says architect Laura Briggs, citing the blooming boxes on the sidewalk, the rear deck, and the master-suite terrace (above the bay window).

Talk about vision: Back then, the neighborhood was infested with crime, and the house itself—a single-room-occupancy residence, chopped up into tiny rooms—was purportedly inhabited by drug dealers and hard-luck cases. But, says Leeper-Bueno, “My father liked this street and the fact that it had the first row of townhouses as you set foot into Harlem’s west side.” He also appreciated its proximity to two parks, and so, with dreams of a better tomorrow, he took it on.

Ten years later, Franklin Leeper walked away. “He was calling the police constantly, he couldn’t collect rent, he couldn’t deal with the woes of the people,” Leeper-Bueno explains. In the ensuing decade, the structure deteriorated as pipes burst and fires were set. The violations and back taxes piled up—and then the heavens delivered the coup de grâce: During a violent storm, the facade was struck by lightning and partially collapsed.

Yet dreams die hard—which was why, in 1999, Adrian Bueno, Leeper-Bueno’s husband, found himself before a building he describes as “a complete shambles,” listening to a proposition. “Frank was asking me, ‘Why don’t you get involved?’ ” recalls Bueno, a Buenos Aires–born bond broker. “And I was thinking, This is the Wild West. The whole block was abandoned, burned buildings on the corners—there was nobody.” But the couple had their own dream of home ownership. And, Leeper-Bueno admits, “There was the sentimental value. My family had history here.” So, as Franklin had done a generation earlier, they took the plunge.

It cost nearly $200,000 to buy the house’s freedom, a bureaucratic and legal nightmare that ended, Bueno says with a weary smile, “yesterday.” Even more difficult was finding an architect brave enough to go into it. “It was completely collapsed,” says Knowles, recalling his first visit. “To get into the house, we had to open a trapdoor under the stoop and lower ourselves on a metal ladder into the cellar. The structural engineer we wanted wouldn’t even give us an estimate.”

In the kitchen, the architects contrasted the oak floor, bamboo cabinetry, and birch walls and ceiling with what architect Jonathan Knowles calls “a family of grays”: granite floor tiles, limestone countertops, and the steel stairway. The birch wall behin
In the kitchen, the architects contrasted the oak floor, bamboo cabinetry, and birch walls and ceiling with what architect Jonathan Knowles calls “a family of grays”: granite floor tiles, limestone countertops, and the steel stairway. The birch wall behind Yvette is actually the sliding door to the pantry closet.

Still, the architects were intrigued by what Briggs calls the “space puzzle” of creating an owner’s triplex apartment (including a new rooftop penthouse) and two rental apartments on an ultratight 16-foot-wide lot, and the challenge of improving the house’s quality and efficiency. They also responded to their clients’ enthusiasm for a rich and varied experience within the overall space. “I said to Jonathan, ‘I don’t care if I like it or not—I want it to be about something,’ ” Bueno declares.

He got his wish. The house is about many things, among them light, material, geometry, and perception. Above all, the couple’s remarkable three-level apartment presents a complex spatial narrative, as full of startling mood changes as the neighborhood itself.

This is particularly evident in the house’s most arresting new feature. To compensate for the narrowness of the lot, the architects decided to relocate the stair from the side to the rear. As the building sits at the block’s low end, Briggs and Knowles hit upon the idea of creating a 28-foot-high shaft, in which they hung a plate-steel stair to create a sense of buoyancy—widening the landing between the second and third floors into a floating mezzanine that seems to turn the entire construction into a habitable space. Finally, the architects replaced the brick rear elevation with a curtain wall of translucent panels, into which they inserted glass panes that reveal glimpses of the outdoors.

In one of the children’s bedrooms, the apparently slanting line of Sheetrock above the view “straightens out,” falling into alignment with the top of the window, as one moves closer to it.
In one of the children’s bedrooms, the apparently slanting line of Sheetrock above the view “straightens out,” falling into alignment with the top of the window, as one moves closer to it.

Equally dynamic is the building’s facade. “We were very conscious of making sure that the outside extended into the house,” Briggs says. Toward this end, the architects designed a two-story, galvanized-steel-clad bay window that angles toward nearby Morningside Park. Apart from drawing in light and views, the window’s perceptual legerdemain also vitalizes the streetscape: From one end of the block, only a narrow plane of apparently freestanding metal can be seen. Observed from the park, however, the window appears to be directly “looking at” the viewer and physically reaching out to the neighborhood.

Despite the relocation of the stair, the children’s suite and penthouse, on two levels suspended above the open-plan main floor, remain snug. Yet they borrow light and space from both front and back and from one another. This spatial fluidity peaks in the master suite, where the twin bathroom sinks sit in the dressing room, which is open to the overscaled shower, beyond which a semi-translucent door slides away to expose the hot tub to the bedroom, which in turn opens onto a terrace overlooking Morningside Park. In this, the most Latin-flavored of the house’s zones, its many motifs—the layering of colors and materials, the mixing of the engineered and handmade, most of all the simultaneous pleasures of public and private space—all reach their apotheosis.

Most gratifying is that the architecture’s interleaving of past and present, at once piquant and oddly haunting, has proven a hit with the community. “This guy rang the bell one day,” Bueno recalls, “and he said, ‘I live in the neighborhood, and I just want to tell you, I love your project. I know it’s modern, but it’s still respecting the jazz culture.’” Of course, as Briggs and Knowles acknowledge, that has much to do with their clients’ aspirations. “We felt really proud to be working for Adrian and Yvette, because they’re contributing to the neighborhood as individuals,” Briggs says. “Partially because Yvette has a relationship to the property that’s an old one, but also because they’re not holding on to what it used to be; they’re wanting to shape their lives within it in an interesting way.” Yet by responding to those desires with an aggressively forward-looking design that nonetheless seems to breathe in all of Harlem’s complexity, the architects have transcended both gentrification and preservation.    

Rather than creating what Rice calls “a this is severed from its this has been,” Briggs and Knowles have combined the two and produced a “this will be.” “My father hoped that one day he would see this neighborhood change into something wonderful,” Leeper-Bueno says. On West 112th Street, change has produced a conceptual template for the future—not only of Harlem, but cities everywhere.
 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016