written by:
photos by:
May 28, 2009
Originally published in Small Wonders

Brad Smith’s compact former coach house, tucked away in one of London’s many hidden cobbled mews, was in need of a radical over-haul when his partner Brian Brennan moved in. Scape Architects remodeled inside and out to maximize both space and light, redesigning the property around the pair’s possessions and utilizing every available void for storage.

London facade bike
The couple both cycle to work, thus avoiding the crush of London’s public transport. The Brompton fold-up is not only a design classic but one of the most popular cycles in London—though it is also a favorite of bicycle thieves.
Photo by 
1 / 9
The staircase acts as both room divider and main storage. The stair “carpet” is made from the same tough rubber that is used to make tires for semis.
The staircase acts as both room divider and main storage. The stair “carpet” is made from the same tough rubber that is used to make tires for semis.
Photo by 
2 / 9
The storage of the bicycles and cycling gear was a major factor in the design of the cupboard space. The floor is plain and simple to clean, which is essential for those wet winter days when they return home from work with muddy wheels and dripping clothi
The storage of the bicycles and cycling gear was a major factor in the design of the cupboard space. The floor is plain and simple to clean, which is essential for those wet winter days when they return home from work with muddy wheels and dripping clothing.
Photo by 
3 / 9
The outline of the stair shape gives the design a playful quality and breaks up the outer face of the stairs to provide cupboard doors.
The outline of the stair shape gives the design a playful quality and breaks up the outer face of the stairs to provide cupboard doors.
Photo by 
4 / 9
The glass walkway.
The glass walkway.
Photo by 
5 / 9
The limited space means that every purchase has to be a rational one. So each sock, shirt, and shoe has to have a place, otherwise something else has to make way for it. Not ideal for those who enjoy Sunday-morning flea markets, but it certainly enforces
The limited space means that every purchase has to be a rational one. So each sock, shirt, and shoe has to have a place, otherwise something else has to make way for it. Not ideal for those who enjoy Sunday-morning flea markets, but it certainly enforces a high degree of tidiness.
Photo by 
6 / 9
The couple still prefers CDs to the more space-efficient MP3s, though a retro Plexiglas car-ousel nicely complements their Bang and Olufsen multiple CD player, showing off their favor-ite selections. Floor-to-ceiling windows in the upstairs bedroom bring
The couple still prefers CDs to the more space-efficient MP3s, though a retro Plexiglas car-ousel nicely complements their Bang and Olufsen multiple CD player, showing off their favor-ite selections. Floor-to-ceiling windows in the upstairs bedroom bring a vast amount of light in, making the bedroom seem far more spacious than it actually is.
Photo by 
7 / 9
8 / 9
In keeping with the maxim “a place for everything and everything in its place,” 
any A/V equipment that does not need to be on show is hidden away in these neat push-to-open cupboards beneath the stairs. This means that you’d never spy 
an unsightly trail
In keeping with the maxim “a place for everything and everything in its place,” any A/V equipment that does not need to be on show is hidden away in these neat push-to-open cupboards beneath the stairs. This means that you’d never spy an unsightly trailing power cable cluttering up the compact space.
Photo by 
9 / 9
London facade bike
The couple both cycle to work, thus avoiding the crush of London’s public transport. The Brompton fold-up is not only a design classic but one of the most popular cycles in London—though it is also a favorite of bicycle thieves.
Project 
Smith-Brennan Residence
Architect 

With most architect-designed homes, the program originates from the kitchen and main living area, but for Londoners Brad Smith and Brian Brennan it was very much what was not to be on show—specifically, their Brompton brand fold-up bicycles—that dictated the renovation of their 648-square-foot former coach house. The couple, who both work on the tech side of finance, bike to work each day, and they didn’t want to suffer the cycle-cluttering-the-hallway scenario that many city dwellers endure. Nor did they want to chance leaving the bikes outdoors; no matter how hefty the lock, a bike left on the London streets overnight will not likely be there in the morning.

Smith bought the property, which is tucked away in a mews just a minute’s walk from the busy main streets of London’s Islington neighborhood, five years ago, when he was single. He had never expected that the tiny space would ever be large enough for he and Brennan to cohabitate. “We looked at moving,” says Smith. “But we couldn’t find the right combination of things for us, and we didn’t want to sacrifice location, so we came back to the idea of redeveloping this place. Brian was born just down the road and we have lots of friends in this area and wanted to stay here.”

smith brennan residence exterior street view

The home would have to be completely overhauled to facilitate their moving in together. Essentially an 18-foot cube (if you ignore the vaulted roof space), the living area was carved from what is thought to have been a 19th-century coach house that would have served a nearby timber yard. A previous conversion left the space cramped and upside down, with a dark bedroom at ground level and a living room on the second floor. Sketching floor plans on napkins with friends was all very well and good, but it soon became clear that the couple was going to need some professional help to reorganize their space. A friend recommended they check out Scape Architects. “We saw their website, and it was a marriage of their concept and style that we saw working here,” says Smith. “They just think in a different way. Apart from knowing the style of the architect from their previous work, we didn’t have too much preconception of what this was going to look like.”

Once Scape took a look at the property, it was clear that it was not just the bicycle storage that was an issue. Brennan’s moving in meant twice as many possessions in a space barely large enough for a single person. Fortunately, the firm had plenty of experience working with limitations. “Our first major project was for a couple who had been living in Japan for 13 years,” explains Chris Godfrey, principal architect at Scape. “They moved to London to retire and we got their inventory from the storage company, which listed everything that they owned. We looked at the space they had bought and used the list as a brief. That has been the way we have worked ever since, to display or hide as needed.”

“We try carefully to make creative spaces, with things like personalized storage,” continues Godfrey. “Brad and Brian were doubling the occupancy and hence the number of objects, but obviously without any increase in space. We responded to how they lived previously and what needed to be done to make it a two-person home. We had to create more space and effectively house more stuff.”

In keeping with the maxim “a place for everything and everything in its place,” 
any A/V equipment that does not need to be on show is hidden away in these neat push-to-open cupboards beneath the stairs. This means that you’d never spy 
an unsightly trail
In keeping with the maxim “a place for everything and everything in its place,” any A/V equipment that does not need to be on show is hidden away in these neat push-to-open cupboards beneath the stairs. This means that you’d never spy an unsightly trailing power cable cluttering up the compact space.

The need to hide possessions drove the design, with coats, audio-visual gear, and kitchen equipment all neatly concealed in the central staircase. The original conversion placed the stairs up one wall, but bringing them to the center of the house provided a hub for storage as well as for lighting, cables, and networking equipment. Scape dubbed the project the Front to Back House because it divides the house into long, narrow strips, creating a feeling of spaciousness that would not exist in a more traditional layout. Starting at the front, you enter into a lounge/dining area, which is separated from a galley-style kitchen by the distinct black dividing line of the stairs. The stairs are covered in a heavy-duty rubber, the same material used to make tires for semis. The kitchen wall storage forms a final back layer to the property, with the white and burnt-oak cupboards softening the starker design elements.

This model is mirrored upstairs, where a large bedroom is joined to the functional space containing wardrobes, wet room, and vanity unit. These are accessed from either end of the bedroom via the landing at the top of the stairs and a glass bridge, which allows light into the downstairs space.

Additional light enters through huge windows cut out of the front of the building and a skylight running the length of the roof—though guests may be somewhat perturbed by the lavatory being part of the open-plan wet room.

“As we can both be working different hours, we need the ability to be separate,” says Smith. “The bedroom can be separated from the rest of the house so you are not disturbed.” Bathroom aside, there is also a good degree of privacy, with Scape having shunned the more obvious galleried open-plan design, which is popular in many small spaces of this kind. As a concession, “there is a guest toilet hidden beneath the stairs,” Smith reveals.

The couple still prefers CDs to the more space-efficient MP3s, though a retro Plexiglas car-ousel nicely complements their Bang and Olufsen multiple CD player, showing off their favor-ite selections. Floor-to-ceiling windows in the upstairs bedroom bring
The couple still prefers CDs to the more space-efficient MP3s, though a retro Plexiglas car-ousel nicely complements their Bang and Olufsen multiple CD player, showing off their favor-ite selections. Floor-to-ceiling windows in the upstairs bedroom bring a vast amount of light in, making the bedroom seem far more spacious than it actually is.

Indeed, it is amazing what Scape has packed into this stairwell. The main lights are concealed behind the acrylic balustrade, which acts as a diffuser. This creates a warm glow at the center of the house at night. The cupboard doors all open with a gentle push, negating the need for handles. Similarly, the oven and fridge are hidden behind cleverly designed doors, which swing out and then stow away.

The odd newspaper and coffee cup aside, this camouflaging gives the house a showroomlike fastidiousness, which means the couple resists buying unnecessary things. Their minimalist method of living was honed sharing Brennan’s tiny one-bedroom apartment during the yearlong build. They are settled enough now to not panic over every mislaid object, and they do admit to being spoiled by their home’s neat functionality. “When we go away to a hotel now, which may be really plush, we still think it is not as good as home,” says Brennan.

At about $400,000, the remodeling project was not cheap, running about the price of a small apartment in the outer reaches of London. But it is the clever design rooted in the neighborhood they love that matters to the couple, not what value the work adds to the nearly $600,000 Smith originally paid for the property.

The outline of the stair shape gives the design a playful quality and breaks up the outer face of the stairs to provide cupboard doors.
The outline of the stair shape gives the design a playful quality and breaks up the outer face of the stairs to provide cupboard doors.

“If we were doing it up for the money, we would have made two bedrooms,” says Brennan. “But it would have been very small up there. We did it for us, for the long term.” The use of light and the judicious division of space makes this 648-square-foot home seem larger than an apartment of similar proportions, and despite its efficient and tidy appearance, it really does feel like a home.

“The thought of living anywhere else now would be strange, a real letdown,” says Smith. “I am so glad we did this with an architect. They just think in a different way.”

It is easy to see how Smith would come to such a conclusion about this super-functional house. Scape considered every detail, giving this tiny space a homey glow while keeping it free of the congesting clutter that so many of us accumulate. Pack rats should consider giving them a call. After all, there’s little to lose except maybe a Happy Days lunch box and some mismatched cutlery.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016