written by:
photos by:
April 26, 2016
Originally published in Indoor Outdoor
as
Phoenix Rising
At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape.
Geometric desert home in Phoenix.

A lone saguaro marks the southwest corner of Thomas and Laura Hyland’s property, which is situated adjacent to the Phoenix Mountain Preserve. The structure’s main living volume is elevated and faced in glass, overlooking a descending pathway that leads to a pool tucked into the site.

Photo by 
1 / 8
Living room in Phoenix, Arizona

For the seating area, the couple selected a Charles sofa by Antonio Citterio for B&B Italia in addition to CH07 Shell chairs by Hans Wegner, a PK61 coffee table by Poul Kjærholm, and a Nesta rug from Design Within Reach. The dining table, an original design by Burnette, is surrounded by stools that belonged to a previous owner.

Photo by 
Originally appeared in How to Design with Red
2 / 8
Bosque of Ironwood at Dialogue house.

“The challenge was to render the site whole again after the original owner ‘bladed’ most of the creosote bush,” explains Debra Burnette, who concieved the landscape design.

Photo by 
3 / 8
Dialogue house garden.

Burnette sought to maintain the property’s natural vegetation and rocky ground surface.

Photo by 
4 / 8

"We created a bosque of ironwood (Olneya tesota), one of our most cherished indigenous tree species,” Debra explains.

Photo by 
5 / 8
Thomas Hyland jumping into the pool of the Dialogue house.

The pool feels as laterally finite as the house feels spacious—but the view goes up forever.

Photo by 
6 / 8
White plaster walls surrounding pool.

The pool is sheltered on all sides by white plaster walls, a space envisioned by the architect as a volume that's "half terrace, half cool-water retreat...projected toward the canopy of the desert sky."

Photo by 
7 / 8

The spacious home's floor plan.

Photo by 
8 / 8
Geometric desert home in Phoenix.

A lone saguaro marks the southwest corner of Thomas and Laura Hyland’s property, which is situated adjacent to the Phoenix Mountain Preserve. The structure’s main living volume is elevated and faced in glass, overlooking a descending pathway that leads to a pool tucked into the site.

Project 
Dialogue House

The first time Thomas and Laura Hyland saw the Dialogue House, an award-winning home in Phoenix, Arizona, was 2004. The housing market was in its zenith in 2007 when the couple toured through “almost as a joke,” says Thomas, a business consultant. “We knew we couldn’t afford it.”

Living room in Phoenix, Arizona

For the seating area, the couple selected a Charles sofa by Antonio Citterio for B&B Italia in addition to CH07 Shell chairs by Hans Wegner, a PK61 coffee table by Poul Kjærholm, and a Nesta rug from Design Within Reach. The dining table, an original design by Burnette, is surrounded by stools that belonged to a previous owner.

The modern three-bedroom, three-bath with a pool is an eye-catcher. By day, the enormous box that forms the second story seems suspended over its corner lot; the floor-to-ceiling glass plane of the living area provides uninterrupted views of downtown Phoenix, South Mountain, and the Sierra Estrella range. At night, with the inside illuminated, and the stucco frame absorbed by the darkness, the focus shifts. Now it’s the activity within the house providing the view; from street level, the home looks like an outsize flat-screen streaming real-time video. Laura, a sales director for Henkel, a consumer products company, used to drive out-of-town friends by the property just to admire it. “We thought it was spectacular,” says Thomas.

When the home came back on the market in 2010, the price had dropped, and the Hylands, newly engaged, were ready to move out of the town house that had started off as Thomas’s bachelor pad. They found the Dialogue House in dire need of repair. “I think a lot of people may have been scared off,” Thomas says. “But I’d gutted my townhome and rebuilt it from the studs out.” Before plunking down an offer, he placed a call to Wendell Burnette, the architect who had originally designed the house to great acclaim back in the late 1990s.

“That was the call you want to get,” says Burnette, whose more recent projects include collaborating on the exquisite Amangiri resort in Utah. “Thomas and Laura understood that you could bring something back, and that the first logical thing to do would be to call the architect.“ After the original client commissioned the design, and then another for a smaller budget, he had finished the project on his own. This meant that the last ten percent of the house wasn’t built to Burnette’s exact specifications, and it further lapsed over time. “It was heartbreaking,” says Burnette, who lives around the corner.

The project, geared toward owners who would experience it primarily after work, had held such promise: It was featured on the covers of Wallpaper and Taschen’s prestigious 40 Under 40: Young Architects for the New Millennium. Burnette named it the Dialogue House to reflect the relationship between the house and the pool. The former is dominated by the undivided kitchen-dining-living space, whose working bits—stove, refrigerator, cabinets, a hidden media center—are streamlined against the walls, maximizing the space’s volume and making the dramatic view through the glass facade uniformly accessible. The loftlike master bedroom, tucked beyond the living area, gets the view, too. “If there are storms, it’s really cool,” says Laura. “We feel such a part of the desert and the landscape.”

Dialogue house garden.

Burnette sought to maintain the property’s natural vegetation and rocky ground surface.

The pool, down a path through ironwoods (25 percent of the renovation budget went to landscaping and outdoors), is enclosed by 13-foot-high walls and feels as laterally finite as the house feels spacious—but the view up goes on forever. Light filtering through holes cut in the base of the pool’s perimeter bounces from the water onto the far wall, creating a sort of aquatic fireplace display. “One volume gets the city and the valley,” says Burnette, “and the pool frames nothing but sky. There’s a dialogue experientially between these two elemental volumes. They talk to each other.”

The 2,545-square-foot house has a side patio with a sunken conversation pit, from which another dialogue, this one between the house and the surrounding geology, waxes especially eloquent at twilight. The integral color in the new, hand-troweled stucco exterior (replacing the water-damaged original, which had to be removed) was painstakingly matched to the desert varnish, a mineral deposit that covers the rocks in the surrounding mountains. As the light shifts, the dark charcoal walls shimmer with tones of purple, black, rust, and silver.

Thomas Hyland jumping into the pool of the Dialogue house.

The pool feels as laterally finite as the house feels spacious—but the view goes up forever.

Interior upgrades included new lighting and electrical elements. The wood floors—repurposed from a gym—were also refinished: On the master bedroom stairs and in the master bedroom, they are whitewashed and neutral; on the lower level, which includes a cozy den, a bath with a steam room, a bath with a Jacuzzi tub, and two guest bedrooms, the floors are stained dark. Additionally, Burnette designed a new bed for the couple, which floats above the floor.

“The beauty of this house is that it doesn’t need much furniture,” says Laura, who sent most of her North Carolina family heirlooms back to the East Coast. Thomas, a design devotee from way back, already had the Hans Wegner walnut chairs and a stunning collection of Australian Aboriginal dot paintings from an art gallery just outside of Perth. The big splurge was a B&B Italia Charles sofa. “I spent more on it than I spent on my car,” laughs Thomas. “You can see where my priorities lie.”

“I never thought this house would have a Charles,” says Burnette, who is, coincidentally, currently designing a furniture line. Standing in the living room of the home he designed more than 15 years ago, he’s looking quite pleased. “It’s been a thrill to be able to come back and finish this with clients who really get it,” he says. “Better than I ever thought it could be. Fantastic.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016