A Family-Friendly Landscape Design in Virginia

written by:
photos by:
February 27, 2014
Thanks to an earth-moving renovation, a hillside Virginia home located on a notch between two ridges becomes a place for play and repose. Read Full Article
  • 
  In fall, the color of this backyard in Charlottesville, Virginia, changes daily with the foliage. Elizabeth Birdsall marvels how new outdoor spaces on her property, like a patio furnished with upholstered seating from Gloster, make enjoying the woods an easy experience: “It’s like comfortable camping, all the time.”  Photo by: Eli Meir Kaplan
    In fall, the color of this backyard in Charlottesville, Virginia, changes daily with the foliage. Elizabeth Birdsall marvels how new outdoor spaces on her property, like a patio furnished with upholstered seating from Gloster, make enjoying the woods an easy experience: “It’s like comfortable camping, all the time.”

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
  The landscape design, by Anna Boeschenstein of Grounded, followed a 2,200-square-foot extension by Formwork architects Robert and Cecilia H. Nichols. The front door is painted in Chinese Red by Sherwin-Williams.  Photo by: Eli Meir Kaplan
    The landscape design, by Anna Boeschenstein of Grounded, followed a 2,200-square-foot extension by Formwork architects Robert and Cecilia H. Nichols. The front door is painted in Chinese Red by Sherwin-Williams.

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
  Birdsall plays with her son Atticus in the living room next to a Charles sofa from B&B Italia. Formwork also designed the coffee table—fitting, since the architects come from strong fabrication backgrounds.  Photo by: Eli Meir Kaplan
    Birdsall plays with her son Atticus in the living room next to a Charles sofa from B&B Italia. Formwork also designed the coffee table—fitting, since the architects come from strong fabrication backgrounds.

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
  To combat the site’s steep, uneven grade, Boeschenstein staggered a series of ipe decks around the two main volumes of the house. Atticus joins his brother, Bodhi, on the zigzag decks.  Photo by: Eli Meir Kaplan
    To combat the site’s steep, uneven grade, Boeschenstein staggered a series of ipe decks around the two main volumes of the house. Atticus joins his brother, Bodhi, on the zigzag decks.

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
  An outdoor shower in the lower courtyard includes most of the materials that define the project, including Cor-Ten steel posts, horizontal ipe slats and decking, a custom seat and towel shelf set into a natural boulder, and concrete pavers. The yard includes many elements built for play, like a water feature embedded in a concrete wall that is fed by runoff rainwater collected from the breezeway roof.  Photo by: Eli Meir Kaplan
    An outdoor shower in the lower courtyard includes most of the materials that define the project, including Cor-Ten steel posts, horizontal ipe slats and decking, a custom seat and towel shelf set into a natural boulder, and concrete pavers. The yard includes many elements built for play, like a water feature embedded in a concrete wall that is fed by runoff rainwater collected from the breezeway roof.

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
  Birdsall and Atticus are seated on an ipe bench designed by Anna Boeschenstein; the stucco exterior cladding was matched to Cast Iron 6202 paint by Sherwin-Williams.  Photo by: Eli Meir Kaplan
    Birdsall and Atticus are seated on an ipe bench designed by Anna Boeschenstein; the stucco exterior cladding was matched to Cast Iron 6202 paint by Sherwin-Williams.

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
  Another backyard hotspot is the deck, built around an existing boulder, where adults can lounge while the kids climb.  Photo by: Eli Meir Kaplan
    Another backyard hotspot is the deck, built around an existing boulder, where adults can lounge while the kids climb.

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
  The boys have set up an almost plein air painting station on the stair landing in the new addition.  Photo by: Eli Meir Kaplan
    The boys have set up an almost plein air painting station on the stair landing in the new addition.

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
  The dining table, a custom design by Formwork, and red Non chairs by Komplot complement the addition’s cypress cladding.  Photo by: Eli Meir Kaplan
    The dining table, a custom design by Formwork, and red Non chairs by Komplot complement the addition’s cypress cladding.

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
    Photo by: Eli Meir Kaplan

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
    Photo by: Eli Meir Kaplan

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
    Photo by: Eli Meir Kaplan

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
    Photo by: Eli Meir Kaplan

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
    Photo by: Eli Meir Kaplan

    Photo by: Eli Meir Kaplan

  • 
    Photo by: Eli Meir Kaplan

    Photo by: Eli Meir Kaplan

@current / @total

Read Full Article

Join the Discussion

Loading comments...