written by:
October 8, 2009

Armed with a masters in architecture from Columbia University and only 3 years in the field, architectural designer Alan Y. L. Chan renovated a wreck of an apartment in an early 1900s building on the Upper East Side. The second-floor walkup was just over 400 square feet, with three rooms divided by light-blocking partitions.

The apartment, measuring just over 400 square feet, opens into the kitchen, which architectural designer Alan Y. L. Chan outfitted with a <a href="http://www.dornbracht.com/en/">Dornbracht</a> faucet and a sink of his own design. The black steel backsplas
The apartment, measuring just over 400 square feet, opens into the kitchen, which architectural designer Alan Y. L. Chan outfitted with a Dornbracht faucet and a sink of his own design. The black steel backsplash doubles as the back of a built-in bench on the other side. A concrete “ribbon” serves as the main design concept and the countertop, and continues throughout the apartment. A built-in LG refrigerator is located just across the concrete floor at right. Image courtesy Brian Riley.
1 / 9
Chan completely gutted the apartment—which had been divided up into three dark, cramped rooms—and utilized the existing footprint for the bathroom and kitchen, but left them open. He also uncovered many layers of paint to find the original exposed brick.
Chan completely gutted the apartment—which had been divided up into three dark, cramped rooms—and utilized the existing footprint for the bathroom and kitchen, but left them open. He also uncovered many layers of paint to find the original exposed brick. It took Chan a year and a half to complete the project while working full time at an architectural firm and devoting his Saturdays to the apartment. Image courtesy Alan Y. L. Chan.
2 / 9
The kitchen has a <a href="http://www.mieleusa.com">Miele</a> cooktop, oven and hood, as well as a small seat before a double-hung window, one of very few natural light sources in the apartment. The concrete ribbon continues into the adjacent bathroom, be
The kitchen has a Miele cooktop, oven and hood, as well as a small seat before a double-hung window, one of very few natural light sources in the apartment. The concrete ribbon continues into the adjacent bathroom, becoming part of the bathtub and counter. Image courtesy Brian Riley.
3 / 9
A view of the bathroom and kitchen from the main living area; the front door is at left. At right is the bench of fabricated steel, from Master Kitchen Supplies (212-533-2356). Set into a recess (with <a href="http://www.hafele.com/us">Häfele</a> hardware
A view of the bathroom and kitchen from the main living area; the front door is at left. At right is the bench of fabricated steel, from Master Kitchen Supplies (212-533-2356). Set into a recess (with Häfele hardware) separating the maple flooring and the concrete ribbon, near left, is a table that can be used for dining, or rolled across the apartment for use as a work surface. Chan left some exposed brick on the load-bearing wall to retain what he could of the apartment’s original character. Image courtesy Brian Riley.
4 / 9
Floor-to-ceiling maple sheathes the storage cabinets and the bottom of the Murphy bed, at right. The concrete ribbon continues as a window seat before becoming a desk.
Floor-to-ceiling maple sheathes the storage cabinets and the bottom of the Murphy bed, at right. The concrete ribbon continues as a window seat before becoming a desk.
5 / 9
The Murphy bed in its pulled-down state is backed by mirrors from <a href="http://www.sergisimages.com">Sergi's Images Mirrors & Glass</a> to help bounce light from the north-facing windows around the apartment. A cabinet hung at the upper left provides m
The Murphy bed in its pulled-down state is backed by mirrors from Sergi's Images Mirrors & Glass to help bounce light from the north-facing windows around the apartment. A cabinet hung at the upper left provides more storage.
6 / 9
When rolled across the apartment, the table serves as an extension of the concrete desk, partially tucking underneath to extend the work surface and create an interplay of materials. “Each part must serve multiple functions,” says Chan.
When rolled across the apartment, the table serves as an extension of the concrete desk, partially tucking underneath to extend the work surface and create an interplay of materials. “Each part must serve multiple functions,” says Chan.
7 / 9
Chan outfitted the bathroom in marine fir plywood from <a href="http://www.rosenzweiglumber.com">Rosenzweig Lumber</a> for its resistance to high-moisture environments. The fixtures are from <a href="http://www.rosenzweiglumber.com">Vola</a>; the bathtub,
Chan outfitted the bathroom in marine fir plywood from Rosenzweig Lumber for its resistance to high-moisture environments. The fixtures are from Vola; the bathtub, countertop and sinks are of magnesite. The full-height glass is stationary except for a sliding door at left, and a curtain can be rolled down for privacy.
8 / 9
The new, open floor plan, with the concrete ribbon highlighted in pink, incorporates much-needed storage along one entire wall, and highlights the introduction of the moving table, the improved flow of space and the simple yet architecturally harmonious l
The new, open floor plan, with the concrete ribbon highlighted in pink, incorporates much-needed storage along one entire wall, and highlights the introduction of the moving table, the improved flow of space and the simple yet architecturally harmonious layout.
9 / 9
The apartment, measuring just over 400 square feet, opens into the kitchen, which architectural designer Alan Y. L. Chan outfitted with a <a href="http://www.dornbracht.com/en/">Dornbracht</a> faucet and a sink of his own design. The black steel backsplas
The apartment, measuring just over 400 square feet, opens into the kitchen, which architectural designer Alan Y. L. Chan outfitted with a Dornbracht faucet and a sink of his own design. The black steel backsplash doubles as the back of a built-in bench on the other side. A concrete “ribbon” serves as the main design concept and the countertop, and continues throughout the apartment. A built-in LG refrigerator is located just across the concrete floor at right. Image courtesy Brian Riley.
Project 
Chan Residence
Architect 

“It was dark, gloomy, and cramped. The fixtures were rusty and the floor was slanted,” says Chan, who saw its potential, bought it and began tearing down walls. His design concept revolved around what he describes as one singular, unifying element: a concrete “ribbon” that spans the length of the apartment, beginning in the bathroom and meandering through the adjacent kitchen, briefly serving as the countertop before descending to the floor and running the length of the space, culminating on the other side as a functional window seat and desk. “The concrete ribbon is the life force that synthesizes form and function in the apartment,” says Chan. “It not only unifies the space, it elevates, descends, contracts and expands to accommodate specific needs throughout.”

Chan completely gutted the apartment—which had been divided up into three dark, cramped rooms—and utilized the existing footprint for the bathroom and kitchen, but left them open. He also uncovered many layers of paint to find the original exposed brick.
Chan completely gutted the apartment—which had been divided up into three dark, cramped rooms—and utilized the existing footprint for the bathroom and kitchen, but left them open. He also uncovered many layers of paint to find the original exposed brick. It took Chan a year and a half to complete the project while working full time at an architectural firm and devoting his Saturdays to the apartment. Image courtesy Alan Y. L. Chan.
With a full-time job at an architecture firm and very little hands-on construction experience, Chan dove in to the project solo, devoting every Saturday to it. He defied the mother of all renovation taboos and lived in the apartment through every excruciating moment of its reconstruction. Because the place lacked electricity, running water, and plumbing, Chan joined a nearby 24-hour gym for showers and bathroom needs, and relied on local takeout for sustenance. He utilized a barely functioning radiator to get him through the winter months, and had three air purifiers going at all times to help cut down on the ingestion of site toxins. “I taught myself to use power tools, cutting my hands with various saws; I bruised my hand with a hammer, and I even slipped and fell down a full flight of stairs while carrying materials,” Chan says. Yet he persevered, and after a year and a half—about 90 full days of work—the apartment was finished.

A view of the bathroom and kitchen from the main living area; the front door is at left. At right is the bench of fabricated steel, from Master Kitchen Supplies (212-533-2356). Set into a recess (with <a href="http://www.hafele.com/us">Häfele</a> hardware
A view of the bathroom and kitchen from the main living area; the front door is at left. At right is the bench of fabricated steel, from Master Kitchen Supplies (212-533-2356). Set into a recess (with Häfele hardware) separating the maple flooring and the concrete ribbon, near left, is a table that can be used for dining, or rolled across the apartment for use as a work surface. Chan left some exposed brick on the load-bearing wall to retain what he could of the apartment’s original character. Image courtesy Brian Riley.
Chan stayed with simple materials to complement the concrete: magnesite (a material he replicated from the Schindler house) for bathroom sinks, tub and countertops; fir, birch and maple wood; untreated black steel; glass; Plexiglas and the existing exposed brick lining the load-bearing wall. He designed most everything, and sprang for faucets from Vola and Dornbracht, and Miele and LG appliances. He strove to maximize functionality wherever possible in the small space, such as in the fabricated steel plane that serves as a backsplash in the kitchen and a fixed bench on the living/dining side; a table that slides freely between the bench and the desk at the opposite end of the apartment; a light shelf that provides illumination and storage; and a Murphy bed that tucks neatly into the wall containing the closets and shelving. The bathroom and adjacent kitchen almost exist as one room to enhance the feeling of openness, separated only by a floor-to-ceiling glass wall and door with a roll-down shade for privacy. At the far end, just past the bed, the concrete finishes its journey as a seat and work surface fronted by a window wall—the main source of natural light for the apartment. The result is an ideal manifestation of the form and function Chan refers to, tied together with a very tidy, very modern, ribbon.

The Murphy bed in its pulled-down state is backed by mirrors from <a href="http://www.sergisimages.com">Sergi's Images Mirrors & Glass</a> to help bounce light from the north-facing windows around the apartment. A cabinet hung at the upper left provides m
The Murphy bed in its pulled-down state is backed by mirrors from Sergi's Images Mirrors & Glass to help bounce light from the north-facing windows around the apartment. A cabinet hung at the upper left provides more storage.
All told, Chan saved on labor costs, but was surprised by how long it took to complete certain elements of the project, and by the hefty price tag attached to some of the materials—especially, he says, the fiberglass insulation and the maple for the walls and floor. Through the process, he came see the project as a metaphor for something much larger: “I had no running water, no lights, nothing, but I made it through. I turned something that was in horrible condition into something beautiful. It made me realize that no matter how bad things get, it can always get better.” And when asked what advice he might give to those who are undertaking a renovation, he offers: “Be organized and have a realistic schedule. Get in shape mentally and physically—it is very demanding. Believe in yourself. And don’t be afraid to make mistakes, because that’s how you learn.”
 

To see more images of the project, please visit the slideshow

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016