written by:
October 8, 2009

Armed with a masters in architecture from Columbia University and only 3 years in the field, architectural designer Alan Y. L. Chan renovated a wreck of an apartment in an early 1900s building on the Upper East Side. The second-floor walkup was just over 400 square feet, with three rooms divided by light-blocking partitions.

The apartment, measuring just over 400 square feet, opens into the kitchen, which architectural designer Alan Y. L. Chan outfitted with a <a href="http://www.dornbracht.com/en/">Dornbracht</a> faucet and a sink of his own design. The black steel backsplas
The apartment, measuring just over 400 square feet, opens into the kitchen, which architectural designer Alan Y. L. Chan outfitted with a Dornbracht faucet and a sink of his own design. The black steel backsplash doubles as the back of a built-in bench on the other side. A concrete “ribbon” serves as the main design concept and the countertop, and continues throughout the apartment. A built-in LG refrigerator is located just across the concrete floor at right. Image courtesy Brian Riley.
1 / 9
Chan completely gutted the apartment—which had been divided up into three dark, cramped rooms—and utilized the existing footprint for the bathroom and kitchen, but left them open. He also uncovered many layers of paint to find the original exposed brick.
Chan completely gutted the apartment—which had been divided up into three dark, cramped rooms—and utilized the existing footprint for the bathroom and kitchen, but left them open. He also uncovered many layers of paint to find the original exposed brick. It took Chan a year and a half to complete the project while working full time at an architectural firm and devoting his Saturdays to the apartment. Image courtesy Alan Y. L. Chan.
2 / 9
The kitchen has a <a href="http://www.mieleusa.com">Miele</a> cooktop, oven and hood, as well as a small seat before a double-hung window, one of very few natural light sources in the apartment. The concrete ribbon continues into the adjacent bathroom, be
The kitchen has a Miele cooktop, oven and hood, as well as a small seat before a double-hung window, one of very few natural light sources in the apartment. The concrete ribbon continues into the adjacent bathroom, becoming part of the bathtub and counter. Image courtesy Brian Riley.
3 / 9
A view of the bathroom and kitchen from the main living area; the front door is at left. At right is the bench of fabricated steel, from Master Kitchen Supplies (212-533-2356). Set into a recess (with <a href="http://www.hafele.com/us">Häfele</a> hardware
A view of the bathroom and kitchen from the main living area; the front door is at left. At right is the bench of fabricated steel, from Master Kitchen Supplies (212-533-2356). Set into a recess (with Häfele hardware) separating the maple flooring and the concrete ribbon, near left, is a table that can be used for dining, or rolled across the apartment for use as a work surface. Chan left some exposed brick on the load-bearing wall to retain what he could of the apartment’s original character. Image courtesy Brian Riley.
4 / 9
Floor-to-ceiling maple sheathes the storage cabinets and the bottom of the Murphy bed, at right. The concrete ribbon continues as a window seat before becoming a desk.
Floor-to-ceiling maple sheathes the storage cabinets and the bottom of the Murphy bed, at right. The concrete ribbon continues as a window seat before becoming a desk.
5 / 9
The Murphy bed in its pulled-down state is backed by mirrors from <a href="http://www.sergisimages.com">Sergi's Images Mirrors & Glass</a> to help bounce light from the north-facing windows around the apartment. A cabinet hung at the upper left provides m
The Murphy bed in its pulled-down state is backed by mirrors from Sergi's Images Mirrors & Glass to help bounce light from the north-facing windows around the apartment. A cabinet hung at the upper left provides more storage.
6 / 9
When rolled across the apartment, the table serves as an extension of the concrete desk, partially tucking underneath to extend the work surface and create an interplay of materials. “Each part must serve multiple functions,” says Chan.
When rolled across the apartment, the table serves as an extension of the concrete desk, partially tucking underneath to extend the work surface and create an interplay of materials. “Each part must serve multiple functions,” says Chan.
7 / 9
Chan outfitted the bathroom in marine fir plywood from <a href="http://www.rosenzweiglumber.com">Rosenzweig Lumber</a> for its resistance to high-moisture environments. The fixtures are from <a href="http://www.rosenzweiglumber.com">Vola</a>; the bathtub,
Chan outfitted the bathroom in marine fir plywood from Rosenzweig Lumber for its resistance to high-moisture environments. The fixtures are from Vola; the bathtub, countertop and sinks are of magnesite. The full-height glass is stationary except for a sliding door at left, and a curtain can be rolled down for privacy.
8 / 9
The new, open floor plan, with the concrete ribbon highlighted in pink, incorporates much-needed storage along one entire wall, and highlights the introduction of the moving table, the improved flow of space and the simple yet architecturally harmonious l
The new, open floor plan, with the concrete ribbon highlighted in pink, incorporates much-needed storage along one entire wall, and highlights the introduction of the moving table, the improved flow of space and the simple yet architecturally harmonious layout.
9 / 9
The apartment, measuring just over 400 square feet, opens into the kitchen, which architectural designer Alan Y. L. Chan outfitted with a <a href="http://www.dornbracht.com/en/">Dornbracht</a> faucet and a sink of his own design. The black steel backsplas
The apartment, measuring just over 400 square feet, opens into the kitchen, which architectural designer Alan Y. L. Chan outfitted with a Dornbracht faucet and a sink of his own design. The black steel backsplash doubles as the back of a built-in bench on the other side. A concrete “ribbon” serves as the main design concept and the countertop, and continues throughout the apartment. A built-in LG refrigerator is located just across the concrete floor at right. Image courtesy Brian Riley.
Project 
Chan Residence
Architect 

“It was dark, gloomy, and cramped. The fixtures were rusty and the floor was slanted,” says Chan, who saw its potential, bought it and began tearing down walls. His design concept revolved around what he describes as one singular, unifying element: a concrete “ribbon” that spans the length of the apartment, beginning in the bathroom and meandering through the adjacent kitchen, briefly serving as the countertop before descending to the floor and running the length of the space, culminating on the other side as a functional window seat and desk. “The concrete ribbon is the life force that synthesizes form and function in the apartment,” says Chan. “It not only unifies the space, it elevates, descends, contracts and expands to accommodate specific needs throughout.”

Chan completely gutted the apartment—which had been divided up into three dark, cramped rooms—and utilized the existing footprint for the bathroom and kitchen, but left them open. He also uncovered many layers of paint to find the original exposed brick.
Chan completely gutted the apartment—which had been divided up into three dark, cramped rooms—and utilized the existing footprint for the bathroom and kitchen, but left them open. He also uncovered many layers of paint to find the original exposed brick. It took Chan a year and a half to complete the project while working full time at an architectural firm and devoting his Saturdays to the apartment. Image courtesy Alan Y. L. Chan.
With a full-time job at an architecture firm and very little hands-on construction experience, Chan dove in to the project solo, devoting every Saturday to it. He defied the mother of all renovation taboos and lived in the apartment through every excruciating moment of its reconstruction. Because the place lacked electricity, running water, and plumbing, Chan joined a nearby 24-hour gym for showers and bathroom needs, and relied on local takeout for sustenance. He utilized a barely functioning radiator to get him through the winter months, and had three air purifiers going at all times to help cut down on the ingestion of site toxins. “I taught myself to use power tools, cutting my hands with various saws; I bruised my hand with a hammer, and I even slipped and fell down a full flight of stairs while carrying materials,” Chan says. Yet he persevered, and after a year and a half—about 90 full days of work—the apartment was finished.

A view of the bathroom and kitchen from the main living area; the front door is at left. At right is the bench of fabricated steel, from Master Kitchen Supplies (212-533-2356). Set into a recess (with <a href="http://www.hafele.com/us">Häfele</a> hardware
A view of the bathroom and kitchen from the main living area; the front door is at left. At right is the bench of fabricated steel, from Master Kitchen Supplies (212-533-2356). Set into a recess (with Häfele hardware) separating the maple flooring and the concrete ribbon, near left, is a table that can be used for dining, or rolled across the apartment for use as a work surface. Chan left some exposed brick on the load-bearing wall to retain what he could of the apartment’s original character. Image courtesy Brian Riley.
Chan stayed with simple materials to complement the concrete: magnesite (a material he replicated from the Schindler house) for bathroom sinks, tub and countertops; fir, birch and maple wood; untreated black steel; glass; Plexiglas and the existing exposed brick lining the load-bearing wall. He designed most everything, and sprang for faucets from Vola and Dornbracht, and Miele and LG appliances. He strove to maximize functionality wherever possible in the small space, such as in the fabricated steel plane that serves as a backsplash in the kitchen and a fixed bench on the living/dining side; a table that slides freely between the bench and the desk at the opposite end of the apartment; a light shelf that provides illumination and storage; and a Murphy bed that tucks neatly into the wall containing the closets and shelving. The bathroom and adjacent kitchen almost exist as one room to enhance the feeling of openness, separated only by a floor-to-ceiling glass wall and door with a roll-down shade for privacy. At the far end, just past the bed, the concrete finishes its journey as a seat and work surface fronted by a window wall—the main source of natural light for the apartment. The result is an ideal manifestation of the form and function Chan refers to, tied together with a very tidy, very modern, ribbon.

The Murphy bed in its pulled-down state is backed by mirrors from <a href="http://www.sergisimages.com">Sergi's Images Mirrors & Glass</a> to help bounce light from the north-facing windows around the apartment. A cabinet hung at the upper left provides m
The Murphy bed in its pulled-down state is backed by mirrors from Sergi's Images Mirrors & Glass to help bounce light from the north-facing windows around the apartment. A cabinet hung at the upper left provides more storage.
All told, Chan saved on labor costs, but was surprised by how long it took to complete certain elements of the project, and by the hefty price tag attached to some of the materials—especially, he says, the fiberglass insulation and the maple for the walls and floor. Through the process, he came see the project as a metaphor for something much larger: “I had no running water, no lights, nothing, but I made it through. I turned something that was in horrible condition into something beautiful. It made me realize that no matter how bad things get, it can always get better.” And when asked what advice he might give to those who are undertaking a renovation, he offers: “Be organized and have a realistic schedule. Get in shape mentally and physically—it is very demanding. Believe in yourself. And don’t be afraid to make mistakes, because that’s how you learn.”
 

To see more images of the project, please visit the slideshow

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

San Francisco dining room with chandelier and Eames shell chairs
Brooklyn-based RBW's work—from diminutive sconces to large floor lamps—shape these five interiors.
February 09, 2016
Glass-fronted converted garage in Washington
These garages go behind parking cars and storing your drum sets.
February 09, 2016
Modern Texas home office with sliding walls, behr black chalkboard paint, concrete walls, and white oak flooring
From appropriated nooks to glass-encased rooms, each of these modern offices works a unique angle.
February 09, 2016
picnic-style table in renovated San Francisco house
From chandeliers to pendants, these designs make the dining room the most entertaining space in the house.
February 09, 2016
Midcentury house in Portland with iron colored facade and gold front door
From preserved masterworks to carefully updated time capsules, these homes have one thing in common (other than a healthy appreciation for everything Eames): the conviction that the '40s, '50s, and '60s were the most outstanding moments in American architecture.
February 09, 2016
Modern living room with furniture designed by Ludovica + Roberto Palomba
These oases by the sea, many done up in white, make stunning escapes.
February 08, 2016
A Philippe Starck standing lamp and an Eames chaise longue bracket the living room; two Lawrence Weiner prints hang behind a pair of Warren Platner chairs and a table purchased from a River Oaks estate sale; at far left of the room, a partial wall of new
Texas might have a big reputation, but these homes show the variety of shapes and sizes in the Lone Star State.
February 08, 2016
Montigo gas-burning fireplace in spacious living room.
Built atop the foundation of a flood-damaged home, this 3,000-square-foot Maryland home features vibrant furniture placed in front of stunning views of a nearby estuary.
February 08, 2016
Studio addition in Seattle
An architect couple sets out to transform a run-down property.
February 08, 2016
West Elm coffee table, custom Joybird sofa, and matching Jens Risom chairs in living room of Westchester renovation by Khanna Shultz.
Every Monday, @dwell and @designmilk invite fans and experts on Twitter to weigh in on trending topics in design.
February 08, 2016
modern lycabettus penthouse apartment living room vertical oak slats
For the modernists among us, these spare spaces are a dream come true.
February 08, 2016
The square fountain at the courtyard's center is a modern rendition of a very traditional feature in many Middle Eastern homes.
From a large gathering space for family or a tranquil sanctuary, these seven designs feature some very different takes on the ancient idea of a courtyard.
February 08, 2016
stdaluminum 021
Since windows and doors are such important aspects of your home, it’s always a good idea to take the time to evaluate how they fit within the lifestyle you want. Whether you’re in the middle of constructing a new home, or you’re considering replacing your current setup, there are multiple elements to consider when it comes time to make the final decisions. Milgard® Windows & Doors understands how vital these choices are to the well-being of your home and has developed ways to turn the process into a journey that can be just as enjoyable as it is fulfilling. Not sure where to start? We gathered some helpful insights from their team of experts to help us better understand what goes into the process of bringing your vision to life.
February 08, 2016
modern fire resistant green boulder loewen windows south facade triple planed low-e glass
These houses in Broncos Country prove modern design is alive in the Rocky Mountains.
February 08, 2016
french evolution paris daniel rozensztroch living area eames la chaise butterfly chair moroccan berber rug
A tastemaker brings his distinct vision to an industrial loft with a centuries-old pedigree.
February 07, 2016
senses touch products
The haptic impact can’t be underplayed. The tactility of a material—its temperature, its texture­—can make the difference between pleasure and discontent.
February 07, 2016
senses taste products
Ambience is a key ingredient to any meal—materials, textures, and mood all impart a certain flavor.
February 07, 2016
senses smell products
The nose knows: Though fleeting and immaterial, scent is the lifeblood of Proustian memories, both evoking and imprinting visceral associations.
February 06, 2016
design icon josef frank villa beer vienna
Josef Frank: Against Design, which runs through April 2016 at Vienna’s Austrian Museum of Applied Arts/Contemporary Art, is a comprehensive study of the prolific architect, designer, and author.
February 06, 2016
senses sound products
From an alarm to a symphony, audio frequencies hold the power to elicit an emotional call-and-response.
February 06, 2016
Italian Apline home with double-height walls on one facade.
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
February 05, 2016
A built-in sofa with Design Tex upholstery marks the boundary between the two-level addition and the bungalow. Leading up to the master bedroom, a perforated metal staircase, lit from above, casts a Sigmar Polke–like shadow grid on the concrete floor.
From a minimalist Walter Gropius design to a curving sculptural stair, these six stairways run the gamut.
February 05, 2016
distant structure lakeside prefab norway facade stones green roof
Dwell has traveled all over the world, from Tasmania to Indonesia, to report on modern houses.
February 05, 2016
modern lycabettus penthouse apartment master bedroom atrium
Get ready for a weekend of rest with these sleepy, little cocoons.
February 05, 2016
lamp show 99 cent plus gallery 0
At Brooklyn's 99¢ Plus gallery, 30 artists and designers re-imagine the lamp in an illuminating light show.
February 04, 2016
Hidden storage stairwell with raw brass hardware
Having ample space to stow items is a daily struggle—peep these modern homes for some ideas on maximizing your square footage.
February 04, 2016
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus living room Patricia Urquiola sofa
Whether it's along a coast in Australia or the French Alps, wood provides a natural touch in these interiors.
February 04, 2016
Glass and steel sculpture in Printemps store of Paris.
In the Paris' venerable Printemps department store, two Toronto-based firms were tasked with enlivening a new atrium and creating a unique experience for visitors. YabuPushelberg, partnering with UUfie, designed this stunning steel "sail" embedded with vibrant dichroic glass.
February 04, 2016
Monochromatic Master Bedroom in Copenhagen Townhouse
Whether it's to maximize limited light or create a soothing interior, these five projects go white in a big way.
February 04, 2016
EQ3 Assembly quilt by Kenneth LaVallee
The new Assembly collection from EQ3 celebrates up-and-coming figures in Canadian design. Discover this newly appointed class, which debuted at Toronto's Interior Design Show, here.
February 03, 2016