Contemporary Nordic Town House

written by:
photos by:
July 19, 2010
Originally published in Bright Ideas
as
Guys and Walls

With their light, white house that owes equal debts to its Nordic surroundings and to the Japanese provenance of its architects, a pair of design-minded art lovers are boldly making their mark on their new home: the tiny town of Landskrona, Sweden.

Read Full Article
  • 
  The house’s street-level entrance shows an openness to its surroundings, and a glass door allows curious passersby a glimpse of the interior.

    The house’s street-level entrance shows an openness to its surroundings, and a glass door allows curious passersby a glimpse of the interior.

  • 
  Johnny Lökaas and Conny Ahlgren pose in their living room with some of their art collection, which includes a Julian Opie portrait and works by Keith Haring and others. Space to show the art and good light for viewing it were the priorities.

    Johnny Lökaas and Conny Ahlgren pose in their living room with some of their art collection, which includes a Julian Opie portrait and works by Keith Haring and others. Space to show the art and good light for viewing it were the priorities.

  • 
  Three thin slabs, staggered vertically through the space, create three distinct floors and allow light to flood in from the front, back, and roof. The white Saari kitchen makes the most of a compact space.

    Three thin slabs, staggered vertically through the space, create three distinct floors and allow light to flood in from the front, back, and roof. The white Saari kitchen makes the most of a compact space.

  • 
  As you ascend towards the roof, the house becomes increasingly transparent.

    As you ascend towards the roof, the house becomes increasingly transparent.

  • 
  The view from the kitchen is as lively as it is light, taking in the dining area, tiny courtyard garden, and the separate office building backed by the jumble of old buildings to the rear. The rustic dining chairs are by Börge Mogensen from Karl Andersson & Söner.

    The view from the kitchen is as lively as it is light, taking in the dining area, tiny courtyard garden, and the separate office building backed by the jumble of old buildings to the rear. The rustic dining chairs are by Börge Mogensen from Karl Andersson & Söner.

  • 
  The office, which is a single-level separate unit, boasts Ikea desks and a signed work by Gilbert and George (friends of the couple).

    The office, which is a single-level separate unit, boasts Ikea desks and a signed work by Gilbert and George (friends of the couple).

  • 
  The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

    The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

  • 
  The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

    The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

  • 
  The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

    The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

  • 
  The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

    The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

  • 
  The living room has a close-up street view and abundant natural light. The sofa is Mags from Hay Studio, the table is an old Fritz Hansen base with a new top, and the Arne Jacobsen chair is also a refurbished vintage piece.

    The living room has a close-up street view and abundant natural light. The sofa is Mags from Hay Studio, the table is an old Fritz Hansen base with a new top, and the Arne Jacobsen chair is also a refurbished vintage piece.

  • 
  The roof terrace offers a view of the town square, “filtered” through a grille.

    The roof terrace offers a view of the town square, “filtered” through a grille.

  • 
  The bedroom has no wall to divide it from the rest of the building; blackout curtains can shut out the light entirely.

    The bedroom has no wall to divide it from the rest of the building; blackout curtains can shut out the light entirely.

  • 
  Next to the bathroom and above the living room, the terrace is open to sky, street, and the house itself. It has no roof, so daylight floods the entire wall-less building from the top down. The willow-green metal chairs are by Fermob.

    Next to the bathroom and above the living room, the terrace is open to sky, street, and the house itself. It has no roof, so daylight floods the entire wall-less building from the top down. The willow-green metal chairs are by Fermob.

Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...