written by:
photos by:
February 20, 2014
Originally published in Bright Interiors
as
Brutal Beauty
Smitten from the start with a 1970s concrete villa in rural Belgium, a resident and her designer embark on a sensitive renovation that excises the bad (carpeted walls, dark rooms) and highlights the good (idyllic setting, statement architecture).
concrete Brutalist exterior

When Belgian fashion retailer Nathalie Vandemoortele was seeking a new nest for her brood, she stumbled upon a fortresslike house in the countryside designed in 1972 by a pair of Ghent architects, Johan Raman and Fritz Schaffrath. While the Brutalist concrete architecture and petite but lush gardens suited her tastes to a tee, the interiors needed a few updates.

Photo by 
1 / 9
an original painted cupboard remains in the open black and white space of the renovated dining room

Vandemoortele worked with designer Renaud de Poorter on the interior renovations, which included opening up the heavy structure with the help of new windows and doors to the outside. They didn’t want to gut the space, and kept existing decorative motifs like the dining room’s circa-1975 painted cupboard.

Photo by 
2 / 9
Vandemoortele Residence exterior garden

“We tried to make our interventions look very natural, with no sign of design. We did a lot for the house, and it needed it, but we wanted our touch to be invisible.” —Designer Renaud de Poorter

Photo by 
3 / 9
Vandemoortele Residence interior kitchen

De Poorter refurbished the original red sinks and black-and-white cabinets in the home’s 1970s kitchen. Instead of ripping out what some may consider dated trimmings, Vandemoortele says, “I wanted to keep some parts of the house’s history. I think that renovation often goes too far.”

Photo by 
4 / 9
terrace with a built-in concrete table and barbeque

The dining room leads onto a terrace with a built-in concrete table and barbecue that are original to Raman and Schaffrath’s design. A pair of Hardoy butterfly chairs from Knoll are positioned by the pond.

Photo by 
5 / 9
children in a pond and jumping from a dock into the pond

Vandemoortele’s young sons and their friends enjoy the house’s nearly one-acre site as well, especially the lily pad–stocked pond.

Photo by 
6 / 9
tan couches in a room with white walls and a red and blue painting

De Poorter lowered the living room floor by about three feet to allow for larger windows. Vintage Sade sofas, purchased in Berlin, join an Arco lamp by Achille Castiglioni for Flos, a Noguchi coffee table, and a painting by family friend Hugo de Clercq.

Photo by 
7 / 9
a white bathtub sits in the left corner opposite a white and silver vanity and a gold-framed mirror

In the split-level master suite, a bathroom and dressing area are situated under a combination sleeping area and lounge (above), which look onto the garden.

Photo by 
8 / 9
a white walled bedroom with a white bed and a rose colored throw in from of a Japanese screen and a teak chair

Many of Vandemoortele’s objects were collected on her travels around the world, including an antique Japanese screen, a vintage lamp purchased in Arizona, an antique Mongolian side table bought in Ulan Bator, and a rich textile mix. Two brass shades from a local thrift shop are arranged as a floor sculpture, and the cane daybed in her suite is by prolific Belgian designer Maarten van Severen.

Photo by 
9 / 9
concrete Brutalist exterior

When Belgian fashion retailer Nathalie Vandemoortele was seeking a new nest for her brood, she stumbled upon a fortresslike house in the countryside designed in 1972 by a pair of Ghent architects, Johan Raman and Fritz Schaffrath. While the Brutalist concrete architecture and petite but lush gardens suited her tastes to a tee, the interiors needed a few updates.

Project 
Vandemoortele Residence

Brutalist buildings aren’t everybody’s design ideal, but when Nathalie Vandemoortele first saw the fortresslike house she now shares with her sons, Merlin, 14, and Cesar, 12, it was love at first sight. “I saw a real estate ad with a photo showing the view from the beautiful lake, with a sequence of ponds leading to this amazing building with round towers like a castle,” she recalls. “I couldn’t sleep until it was mine.”

an original painted cupboard remains in the open black and white space of the renovated dining room

Vandemoortele worked with designer Renaud de Poorter on the interior renovations, which included opening up the heavy structure with the help of new windows and doors to the outside. They didn’t want to gut the space, and kept existing decorative motifs like the dining room’s circa-1975 painted cupboard.

The owners of the imposing concrete structure—built in 1972 by architects Johan Raman and Fritz Schaffrath, in the countryside near Ghent, Belgium—were holidaying in Cuba, but she insisted her agent contact them. One week after she first saw the house, they had struck a deal. But, as with many a case of instant attraction, Vandemoortele’s fascination was rooted in outside appearances. “Externally, the architecture and the setting in the garden were beautiful, but the interior wasn’t so great,” she says. “It had several different levels with lots of little stairs, which was nice, but the layout was strange and confusing. It was quite dark, and, considering how lovely the garden is, there weren’t enough views. Plus, the decor was horrible—in one room, there was black carpet on the walls and a bright-yellow acrylic bath.”

Vandemoortele called in designer Renaud de Poorter, having worked with his partner, Femke Holdrinet, on stores for the fashion brand American Outfitters—which she runs with her two sisters. (Vandemoortele, a trained ballet dancer who later studied economics, is AO’s general manager.) Together, Vandemoortele and de Poorter set about turning the run-down, badly decorated house into a home for Nathalie, her sons, and their dogs, Puella, a Lhasa apso, and Nine, a Labrador. “Renaud became a really good friend,” she says. “His input into the house was just what was needed.” 

De Poorter agreed that the interior, as the previous occupants had left it, was “quite depressing.” He focused on creating a space that was more open to its surroundings and that let more light into the building. That meant choosing a new location for the living room, which had been tucked away in the center of the house. It made more sense to position it at the end of the building closest to the lake, where a couple of small, cramped bedrooms had previously been situated. De Poorter decided to lower the floor here by several feet, which meant that the room now had a higher ceiling, and to put the main living space on the level of the outside landscape. Adding floor-to-ceiling glass doors let the room flow into the garden, and the addition of a huge, open fireplace added an earthy touch that nods to its original Brutalist aesthetic—which client and architect agreed must be preserved. “We tried to make our interventions look very natural, with no sign of design,” says De Poorter. “We did a lot for the house, and it needed it, but we wanted our touch to be invisible.”

Other changes included adding a hammam (a Turkish steam bath) at the site of the former entrance and converting a garage into Cesar’s bedroom. In between, a stretch of glazing brightens a long hallway, and a floor of beautiful azul Castilla stone offers a refined contrast to the raw concrete prevalent in both the exterior and interior of the house. Through the glass, a pool lined in marble mosaic tiles throws sparkling reflections onto the ceiling. The house’s onetime living room was remade into Vandemoortele’s split-level bedroom, with a fireplace in the lounge area and a sleeping area that opens onto the garden.

While many new interventions have transformed the house, some details were simply refurbished, such as the original 1972 kitchen, with its black units and red sinks. A new wall of built-in kitchen cupboards, which Vandemoortele covered in silver leaf, holds the oven. “Most people would probably have just put a new kitchen in,” she admits. “But I wanted to keep some parts of the house’s history. I think that renovation often goes too far.” Another survivor was the cupboard unit in the dining area, painted with water, lilies, and frogs, in 1975, by someone named Stan Raemdonck. “I’ve got no idea who he was,” says Vandemoortele. “But I couldn’t get rid of it—he was painting my garden. It’s still like that today.”

The rest of the house features abstract paintings and drawings by Belgian artist Hugo de Clercq, who was the father of a good friend. And Belgian designers like Maarten van Severen and Jos Devriendt are well represented in Vandemoortele’s collection of modern furniture, much of it gathered from vintage stores in Ghent. Then, there are what Vandemoortele calls her “souvenirs”; she travels frequently and accumulates furniture and decorative objects from around the world, from Mongolia to Mali. “I can never resist something that I think is beautiful,” she says.

The dining area opens onto a terrace with a built- in concrete table and barbecue, both original to the house. “We live outside a lot in the summer,” says Vandemoortele. “Then, this house is the perfect place to be.” She concedes that winters can be more challenging: “The solid concrete walls may be massively thick, but they aren’t insulated,” she says. “That’s something to perhaps address in the future. But we’ve adapted. This house is actually quite demanding; you have to be committed.” And she is. A new bathroom is planned for upstairs; she has already ordered the rose-tinted marble from Portugal. Says Vandemoortele: “It’s a home, but it’s also very much a work in progress.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016