Compound Addition

written by:
photos by:
May 13, 2009

A pair of environmentally attuned architects combined adjoining properties in a Los Angeles canyon to house their modernist menagerie.

Read Full Article
  • 
  The Arnolds’ architecture studio—right next door to their new home—occupies a 1941 structure by Cliff May.  Photo by: Catherine Ledner
    The Arnolds’ architecture studio—right next door to their new home—occupies a 1941 structure by Cliff May.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  A wall of burnished concrete block protectively isolates their indoor and outdoor living areas from the busy road.  Photo by: Catherine Ledner
    A wall of burnished concrete block protectively isolates their indoor and outdoor living areas from the busy road.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  Flanking the concrete wall is a carport and an entrance leading past a small, cedar-clad ancillary building for art projects and laundry.  Photo by: Catherine Ledner
    Flanking the concrete wall is a carport and an entrance leading past a small, cedar-clad ancillary building for art projects and laundry.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  With exposed industrial materials for finishes, the interior includes hand-troweled, waxed concrete floors, Douglas fir beams, and sealed-plywood ceilings.  Photo by: Catherine Ledner
    With exposed industrial materials for finishes, the interior includes hand-troweled, waxed concrete floors, Douglas fir beams, and sealed-plywood ceilings.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  The open kitchen’s island, topped with soapstone, doubles as a bookcase for the living room.  Photo by: Catherine Ledner
    The open kitchen’s island, topped with soapstone, doubles as a bookcase for the living room.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  Separated only by large expanses of glass, the interior and exterior landscape flow together.  Photo by: Catherine Ledner
    Separated only by large expanses of glass, the interior and exterior landscape flow together.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  The courtyard acts like an outdoor living room, where the Arnolds’ daughter, Josie, plays freely, safe from nearby traffic. The family dines here most of the year at the custom-designed wood-and-steel table. The picnic table set reappropriates the century-old eucalyptus tree that once grew on the site.  Photo by: Catherine Ledner
    The courtyard acts like an outdoor living room, where the Arnolds’ daughter, Josie, plays freely, safe from nearby traffic. The family dines here most of the year at the custom-designed wood-and-steel table. The picnic table set reappropriates the century-old eucalyptus tree that once grew on the site.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  The steep canyon wall rises directly behind the house.  Photo by: Catherine Ledner
    The steep canyon wall rises directly behind the house.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  Josie’s tepee playhouse stands on a platform, where she and her friends erect sets for their theatrical productions.  Photo by: Catherine Ledner
    Josie’s tepee playhouse stands on a platform, where she and her friends erect sets for their theatrical productions.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  From their bedroom, Hadley and Peter can gaze out at the canyon wall or up through a skylight at the clouds and stars.  Photo by: Catherine Ledner
    From their bedroom, Hadley and Peter can gaze out at the canyon wall or up through a skylight at the clouds and stars.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  The Arnolds consider Francis and Paschal the patron saints of their home, representing moderation or austerity tempered by generous hospitality.  Photo by: Catherine Ledner
    The Arnolds consider Francis and Paschal the patron saints of their home, representing moderation or austerity tempered by generous hospitality.

    Photo by: Catherine Ledner

  • 
  In the master bedroom, a removable window provides egress, as required by code.  Photo by: Catherine Ledner
    In the master bedroom, a removable window provides egress, as required by code.

    Photo by: Catherine Ledner

@current / @total

Read Full Article

Join the Discussion

Loading comments...