written by:
photos by:
May 13, 2009
Originally published in Think Smaller

A pair of environmentally attuned architects combined adjoining properties in a Los Angeles canyon to house their modernist menagerie.

The Arnolds’ architecture studio—right next door to their new home—occupies a 1941 structure by Cliff May.
The Arnolds’ architecture studio—right next door to their new home—occupies a 1941 structure by Cliff May.
Photo by 
1 / 12
A wall of burnished concrete block protectively isolates their indoor and outdoor living areas from the busy road.
A wall of burnished concrete block protectively isolates their indoor and outdoor living areas from the busy road.
Photo by 
2 / 12
Flanking the concrete wall is a carport and an entrance leading past a small, cedar-clad ancillary building for art projects and laundry.
Flanking the concrete wall is a carport and an entrance leading past a small, cedar-clad ancillary building for art projects and laundry.
Photo by 
3 / 12
With exposed industrial materials for finishes, the interior includes hand-troweled, waxed concrete floors, Douglas fir beams, and sealed-plywood ceilings.
With exposed industrial materials for finishes, the interior includes hand-troweled, waxed concrete floors, Douglas fir beams, and sealed-plywood ceilings.
Photo by 
4 / 12
The open kitchen’s island, topped with soapstone, doubles as a bookcase for the living room.
The open kitchen’s island, topped with soapstone, doubles as a bookcase for the living room.
Photo by 
5 / 12
Separated only by large expanses of glass, the interior and exterior landscape flow together.
Separated only by large expanses of glass, the interior and exterior landscape flow together.
Photo by 
6 / 12
Picnic table in Los Angeles
The courtyard acts like an outdoor living room, where the Arnolds’ daughter, Josie, plays freely, safe from nearby traffic. The family dines here most of the year at the custom-designed wood-and-steel table. The picnic table set reappropriates the century-old eucalyptus tree that once grew on the site.
Photo by 
7 / 12
The steep canyon wall rises directly behind the house.
The steep canyon wall rises directly behind the house.
Photo by 
8 / 12
Josie’s tepee playhouse stands on a platform, where she and her friends erect sets for their theatrical productions.
Josie’s tepee playhouse stands on a platform, where she and her friends erect sets for their theatrical productions.
Photo by 
9 / 12
From their bedroom, Hadley and Peter can gaze out at the canyon wall or up through a skylight at the clouds and stars.
From their bedroom, Hadley and Peter can gaze out at the canyon wall or up through a skylight at the clouds and stars.
Photo by 
10 / 12
The Arnolds consider Francis and Paschal the patron saints of their home, representing moderation or austerity tempered by generous hospitality.
The Arnolds consider Francis and Paschal the patron saints of their home, representing moderation or austerity tempered by generous hospitality.
Photo by 
11 / 12
In the master bedroom, a removable window provides egress, as required by code.
In the master bedroom, a removable window provides egress, as required by code.
Photo by 
12 / 12
The Arnolds’ architecture studio—right next door to their new home—occupies a 1941 structure by Cliff May.
The Arnolds’ architecture studio—right next door to their new home—occupies a 1941 structure by Cliff May.
Project 
Canyon House

When a friend suggested that Hadley and Peter Arnold consider a house for sale in the posh Los Angeles enclave of Bel Air, Hadley burst out, “That’s ridiculous—we can’t even afford a mailbox there!” To which their friend replied: “That’s okay; this house happens to be about the size of a mailbox.”

As the Arnolds soon discovered, the property was not in the Bel Air of grand gateways, lavish estates, and manicured lawns, but in the adjoining, more down-to-earth neighborhood of Beverly Glen, a place with small, pleasingly bohemian cottages nestled on slightly scruffy lots, thick with wild grasses. Steep canyon walls and an active road, hemming in meager swaths of buildable land, had helped define the local character.

Hadley and Peter—architects who met as grad students at SCI-Arc—were drawn to the 650-square-foot house their friend had recommended: a white, nearly cubic, wood-and-glass structure from 1941 by architect Cliff May. They bought it—and not only set up their small architectural office there, but also made it their home. A baby daughter would soon join them.

With exposed industrial materials for finishes, the interior includes hand-troweled, waxed concrete floors, Douglas fir beams, and sealed-plywood ceilings.
With exposed industrial materials for finishes, the interior includes hand-troweled, waxed concrete floors, Douglas fir beams, and sealed-plywood ceilings.

About a year later, their next-door neighbor leaned over the fence and proposed selling the Arnolds her own property, the brambly, overgrown site of another small house. A favorable deal, plus the rare opportunity to create a separate home and architectural studio just steps apart, was too good to pass up. They leaped at it. 

Living small indoors, but living large in the landscape, appealed to Hadley and Peter, who have taught sustainable-architecture studios—first at UCLA and, since 2002, at Woodbury University in Burbank, where they formed the Arid Lands Institute to research innovative responses to climate change and water scarcity. Their locally famous Dry Studio involves wild and bumpy road trips across the arid west, where the entire class camps out, designing and erecting temporary drought-responsive structures. For the Arnolds, moderation is “the wave of the future... essential for a sustainable nation.” Naturally, once they’d purchased the neighbor’s property, unsolicited offers flowed in from developers eager to erect a cluster of multistory residential units on the one-third-acre lot (only a third of which is buildable). Yet Hadley and Peter—determined to preserve the canyon’s surviving landscape—resisted market pressures. Instead, they envisioned renovating their newly acquired one-story, 835-square-foot home and happily moving in. But the building, they soon discovered, was too rotted out to salvage.

Taking the house down to its foundations, however, was “much, much more than we’d bargained for,” recall the architects, who nevertheless saw this radical step as the only viable option. For the project to qualify as a renovation, rather than new construction (a far more costly endeavor, given code requirements), it could not extend one centimeter beyond the existing footprint.

The open kitchen’s island, topped with soapstone, doubles as a bookcase for the living room.
The open kitchen’s island, topped with soapstone, doubles as a bookcase for the living room.

Their new home, Canyon House, now stands on the foundations of the cottage built for the Lohrie family in 1947 by Rodney Walker, who went on to design three Case Study Houses. The Arnolds’ scheme, based on the original structural bays, is very much in the spirit of the Case Study program. Like those homes, and such forerunners as Cliff May’s white cube next door (now the Arnolds’ architecture studio), Canyon House emphasizes spatial flow, openness, and transparency, with sweeping glass walls and generous openings that bring in ample sunlight. The design encourages seamless indoor-outdoor living—a goal arguably achieved more fully in Canyon House than in the more opaque and introverted, plywood-clad Lohrie House. With exposed Douglas-fir framing and hand-troweled concrete floors, the new construction also shares the Case Study Houses’ economy of means and exposed structural materials as final finishes.

Walker was among the early California modernists who translated the ideas and spatial character of international modernism into a West Coast idiom, engaging the landscape with warm, earthy materials such as wood instead of the original style’s hard-edged, industrial palette. Canyon House’s cedar cladding and Douglas-fir posts and beams similarly relate to the setting’s colors and textures: native yucca, sage, poppies, and tall grasses.

Taking cues from existing conditions, the Arnolds created open-air “rooms” defined by surrounding small-scale buildings. Despite the unruly overgrowth, they envisioned a protected courtyard framed by the L-shaped house near the back of the lot and the former freestanding carport (long ago reincarnated as a 120-square-foot utility shed) at the front. Miraculously, the ancillary structure had proper permits for electricity and plumbing, and so, Hadley explains, “we were able to leverage a little house into a small home with a tiny outbuilding and a huge outdoor living room.” Eight months of the year, they cook, dine, and entertain outside.

Though a heavily trafficked road runs perilously close to the neighborhood’s houses, the Arnolds have effectively removed their property from the automotive realm by inserting a wall of burnished concrete block along the street front. Creating a surprisingly cloistered and serene refuge in the landscape (you completely forget the road is even there), the division makes the burgeoning canyon wall the prime backdrop. This safe harbor allows the couple’s young daughter, Josie, to run free outdoors with her playmates and a menagerie of pets.

Josie’s tepee playhouse stands on a platform, where she and her friends erect sets for their theatrical productions.
Josie’s tepee playhouse stands on a platform, where she and her friends erect sets for their theatrical productions.

From inside the light-filled house, you feel immersed in the landscape, completely removed from urban encroachments. Minimally furnished with antique, mid-century, and modern pieces, the interior offers an open living-dining-kitchen area, two bedrooms, and a pair of bathrooms. The small ancillary structure houses a workspace, storage, a washer-dryer, earthquake provisions, and a place for Josie to draw and paint. 

During construction, when the house was still roofless, Hadley and Peter mused: “Let’s stop right here: open to the sky.” They added a cap, but modified it to preserve that expansive quality. When camping out, the Arnolds prefer to sleep under the stars without a tent, and when they’re home, they now enjoy skylights, which account for almost 20 percent of the roof surface. Lying in bed or in the tub, they watch fleeting cloud patterns, the moon’s phases, the constellations, and an occasional meteor shower. “When you live in a canyon, your days are short. The sun sets early against high horizon lines,” Hadley points out, “so it’s a gift to have this kind of light, these framed views of the sky.”

Not surprisingly, these environmentally attuned architects made their house and its grounds “as green as we knew how,” says Hadley, citing energy and water issues as “fundamental drivers” behind the design. Instead of air-conditioning, the home offers year-round comfort through cross ventilation and operable skylights (in the bathrooms) that function as thermal chimneys, venting hot air in warm weather. And an integral photovoltaic system not only meets the family’s energy needs (even heating the interior in winter via an electric radiant slab), but it also generates a surplus that the owners regularly feed into the city grid, selling excess electricity to the utility company.

From their bedroom, Hadley and Peter can gaze out at the canyon wall or up through a skylight at the clouds and stars.
From their bedroom, Hadley and Peter can gaze out at the canyon wall or up through a skylight at the clouds and stars.

“Equally progressive,” adds Peter, all the site’s rainwater is “allowed to percolate back into the water table, into the canyon’s underground stream, reducing runoff.” The gently sloping roofs, drought-tolerant plantings, and site-integrated dry wells are all key to this enlightened water management.

“And, of course, we recycled wherever possible,” says Hadley, pointing out materials they salvaged from the site’s previous building, including redwood planks, Douglas fir beams, and brick pavers: “Even the sawdust created during construction went into the grounds as compost.” And the oak bench outdoors, she explains, is a pew from a small summer chapel in Rhode Island, where she and Peter were married. “Our wedding was the last event before the parish sold off its fixtures and moved to another location. So my parents bought the pew and gave it to us for our first anniversary.”

A few steps from the benches, just inside the front door, stand two wooden statues from New Mexico: Saints Francis of Assisi and Paschal Baylon. Francis is thin and austere, the patron saint of restraint and simplicity; he is the environmentalists’ folk hero, “doing more with less,” the owners explain. Meanwhile, Paschal, a chubby, spoon-wielding cook, is the patron saint of hospitality and abundance. (The Arnolds are also talented in the kitchen.) “It’s a fine balance,” says Hadley. “Alone, Francis might seem intimidating, if admirably rigorous, while Paschal’s a bit indulgent, if more fun. But together they feel complete. As we see it, the purpose—and beauty—of restraint is to give rise to abundance.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Anderssen & Voll sofa for Erik Jørgensen
The month of February means all eyes on are design in the Nordic countries, as the region’s furniture designers and manufacturers launch fresh products en masse during Stockholm Design Week. Take note of these highlights.
February 14, 2016
HardiePlank Lap Siding on modern-rustic North Carolina home.
When the clients (and parents of two) are an an organic farmer and radiologist, you know the results are going to be unique.
February 14, 2016
A concrete courtyard surrounds the family in this midcentury modern renovation.
On a whim, a growing family uproots to Oregon where they find—and remake—the home of their dreams
February 14, 2016
in the mix antwerp belgium warehouse renovation live work space lounge area cushions dining table kitchenette borge mogensen cabinets
An artist and an architect build their home, studios, and an exhibition space inside an Antwerp warehouse.
February 13, 2016
senses sight products kinetic wire sculpture alexander calder mobile
A phenomenon of light and visual perception, colors signal a language of their own.
February 13, 2016
beach weathered seaside retreat sagaponack new york pine walls aluminum furniture
Balancing texture, proportion, and found objects lends unexpected sophistication to a seaside retreat.
February 13, 2016
Concrete floor, white walls, Bend sectional sofa, Metropolitan chair by B&B Italia, and Arper pouf in living room of Rhode Island family vacation home by Bernheimer Architecture.
Create comfortable areas to lounge, sit, eat, and entertain with these designs.
February 12, 2016
São Paulo apartment dining room with local wood floors and HAY chairs
From concrete to wood, these South American homes enjoy nature inside and out.
February 12, 2016
Custom cabinetry and trim in Chicago apartment renovation.
The Second City is second to none when it comes to inventive modern architecture, from Louis Sullivan to the present day.
February 12, 2016
Kitchen of 1956 midcentury modern Palm Springs home.
Celebrate Palm Springs Modernism Week, which runs from February 11–21, with a look at some of our favorite modern desert oases.
February 12, 2016
Gustav bicycle by Coh&Co
Designmuseum Danmark unveils a permanent collection highlighting new developments in Danish design.
February 12, 2016
A Seattle studio's courtyard
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
February 12, 2016
Chalet in the French alps
An innovative glass addition adds contrast to a timber mountain lodge in France.
February 11, 2016
Aumas' assorted collectables.
Bright colors and vintage furniture are abound in these French homes.
February 11, 2016
Kogan designed a number of the built-in furnishings, including the headboard and cupboard in the master bedroom.The cupboard is deliberately reminiscent of a mid-century stereo speaker. The vintage lounge chairs are by Percival Lafer.
Need to relax? Make your bedroom an oasis from the rest of the house.
February 11, 2016
Modern Florida seaside home with corian island, dornbracht faucet, cees braakman combex chairs and marble knoll table in the kitchen
Read more about Knoll's impressive career here, but in the meantime, explore just a few of her works in these contemporary homes.
February 11, 2016
Modern small box home in Mexico
Letting the warm climate indoors is a common thread through these diverse dwellings.
February 11, 2016
Modern white cabinets under the stairs with skylight above
What could be better than a modest-sized house in a quaintly historic city?
February 11, 2016
dining room lighting
These renovations connect rustic, classic, and modern design in Italy.
February 10, 2016
12362509 211441865858796 1743381178 n1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most viral design and architecture shots of the week.
February 10, 2016
modern outdoor garden room plastic polycarbonate
From colorful living rooms to a backyard retreat, Belgian designers reimagine vernacular forms and materials for the modern world.
February 10, 2016
Tel Aviv kitchen with custom dining table and Smeg fridge
Would you go for an out-of-the-box palette for your major appliances? See how these kitchens tackle the trend.
February 10, 2016
Exhibition view, of Klaus Wittkugel works at P! gallery, New York
On view through February 21 at New York's P! gallery, a new show explores the politics of Cold War-era graphic design with a presentation of works by Klaus Wittkugel—East Germany's most prolific graphic designer. Curator Prem Krishnamurthy walks us through the highlights.
February 10, 2016
Reclaimed cedar and gray-stucco home outside San Francisco.
The new kid on the block in a predominantly Eichler neighborhood, this Menlo Park home breaks the mold and divides into three pavilions connected by breezeways.
February 10, 2016
A third floor addition and whole-house renovation modernized a funky cottage on an unusual, triple-wide lot in San Francisco.
From modern interiors hidden within historic structures to unabashedly modern dwellings, these seven renovations take totally different approaches to San Francisco's historic building stock.
February 10, 2016
Delphi sofa from Erik Jørgensen and gyrofocus fireplace in living room of Villa Le Trident in the French Riviera, renovated by 4a Architekten.
The Aegean's all-white architecture famously helped inspire Le Corbusier; these five dwellings continue in that proud modern tradition (though not all are as minimalist).
February 10, 2016
San Francisco dining room with chandelier and Eames shell chairs
Brooklyn-based RBW's work—from diminutive sconces to large floor lamps—shape these five interiors.
February 09, 2016
Glass-fronted converted garage in Washington
These garages go behind parking cars and storing your drum sets.
February 09, 2016
Modern Texas home office with sliding walls, behr black chalkboard paint, concrete walls, and white oak flooring
From appropriated nooks to glass-encased rooms, each of these modern offices works a unique angle.
February 09, 2016
picnic-style table in renovated San Francisco house
From chandeliers to pendants, these designs make the dining room the most entertaining space in the house.
February 09, 2016