Changing the Point

written by:
June 22, 2012
  • 
  This is the reading room in the new addition; The T&G wood wall and ceiling finish are made from a reclaimed grain silo in eastern Washington built in the early 1900s.
    This is the reading room in the new addition; The T&G wood wall and ceiling finish are made from a reclaimed grain silo in eastern Washington built in the early 1900s.
  • 
  Here's a shot looking back toward the reading area through the glass wall system. The steel moment frame is trimmed with the reclaimed T&G wood. The doors fold away to open the entire addition to the large deck overlooking Henry Point and the lake.
    Here's a shot looking back toward the reading area through the glass wall system. The steel moment frame is trimmed with the reclaimed T&G wood. The doors fold away to open the entire addition to the large deck overlooking Henry Point and the lake.
  • 
  "We wanted to maintain a feeling of a bunkhouse by keeping everything open and connected but without losing that layer of privacy," says Flowers.
    "We wanted to maintain a feeling of a bunkhouse by keeping everything open and connected but without losing that layer of privacy," says Flowers.
  • 
  From the upper sleeping level, one can see the kitchen and reading area (and a Louis Poulsen light fixture). The railing is made from steel and reclaimed wood. "The light fixture really balances the upper and lower levels," says Flowers. "You can stand behind the railing and feel some separation if you like, but the spacing between the bars and the single wood beam brings it all together."
    From the upper sleeping level, one can see the kitchen and reading area (and a Louis Poulsen light fixture). The railing is made from steel and reclaimed wood. "The light fixture really balances the upper and lower levels," says Flowers. "You can stand behind the railing and feel some separation if you like, but the spacing between the bars and the single wood beam brings it all together."
  • 
  The lower-level sleeping area boasts a plywood wardrobe, Eames LCW, and Eames plywood folding screen.
    The lower-level sleeping area boasts a plywood wardrobe, Eames LCW, and Eames plywood folding screen.
  • 
  "We opened the space up to light as much as possible and made the kitchen the pivot or control center of the place," says Flowers. "It's where most of the action happens outside of being down at the lake."
    "We opened the space up to light as much as possible and made the kitchen the pivot or control center of the place," says Flowers. "It's where most of the action happens outside of being down at the lake."
  • 
  This shot looks north from the lake edge and shows the raised elevation and transition to the existing cabin.
    This shot looks north from the lake edge and shows the raised elevation and transition to the existing cabin.
  • 
  The sightscreen on the west elevation is made of timber reclaimed from grain silos. "We chose materials that are both durable for the extreme temperature swings and winter conditions of the lake and would also settle and weather into the colors of the landscape as the seasons change," says Flowers, noting the rustic look of the wood.
    The sightscreen on the west elevation is made of timber reclaimed from grain silos. "We chose materials that are both durable for the extreme temperature swings and winter conditions of the lake and would also settle and weather into the colors of the landscape as the seasons change," says Flowers, noting the rustic look of the wood.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...