written by:
photos by:
June 17, 2009
Originally published in Act Locally

Traditions collide in Los Angeles when architect Jeremy Levine hotwires SoCal Spanish with international haute-moderne. The resulting house of courtyards, shelves, and even some repurposed car parts is a hybrid sensation.

When Jeremy and Robin Levine remodeled their house in the Eagle Rock district of Los Angeles, they chose to keep it at the scale, if not the style, of other houses in the neighborhood. They expanded it back and front by building shady decks around existin

When Jeremy and Robin Levine remodeled their house in the Eagle Rock district of Los Angeles, they chose to keep it at the scale, if not the style, of other houses in the neighborhood. They expanded it back and front by building shady decks around existing trees. The sliding, slatted doors of triple-panel wood reinforce the inside-outside living experience.

Photo by 
1 / 10
Architect, builder, and developer Jeremy Levine stands at the threshold of the front deck and the living room under his newly raised ceiling made of wood recycled from the original pitched roof.

Architect, builder, and developer Jeremy Levine stands at the threshold of the front deck and the living room under his newly raised ceiling made of wood recycled from the original pitched roof.

Photo by 
2 / 10
The house features thick walls with deep shelves carved into them, intended to save space and convey the solidity of Spanish-style houses.

The house features thick walls with deep shelves carved into them, intended to save space and convey the solidity of Spanish-style houses.

Photo by 
3 / 10
The layering of the remodeled house is revealed in this image of Robin and Jeremy relaxing on the front deck.

The layering of the remodeled house is revealed in this image of Robin and Jeremy relaxing on the front deck.

Photo by 
4 / 10
A young, drought-tolerant Tristania conferta (also known as Australian brush box tree) grows up through the chill-out room under the deck at the rear of the house.

A young, drought-tolerant Tristania conferta (also known as Australian brush box tree) grows up through the chill-out room under the deck at the rear of the house.

Photo by 
5 / 10
The entrance to the chill-out room is under the stairs.

The entrance to the chill-out room is under the stairs.

Photo by 
6 / 10
One of Levine’s design experiments is this “thermal rock wall” of loosely stacked stones.

One of Levine’s design experiments is this “thermal rock wall” of loosely stacked stones.

Photo by 
7 / 10
A Robinia tree moved from another part of the site grows in this pocket courtyard and thermal chimney in the heart of the house.

A Robinia tree moved from another part of the site grows in this pocket courtyard and thermal chimney in the heart of the house.

Photo by 
8 / 10
A preoccupation for Levine was saving space and money; he and his team used threaded steel rods and birch veneer plywood to construct the shelving in his office at the rear of the house.

A preoccupation for Levine was saving space and money; he and his team used threaded steel rods and birch veneer plywood to construct the shelving in his office at the rear of the house.

Photo by 
9 / 10
The front bedroom reveals how the design creates through-flow of light and air in what had previously been a poky set of spaces.

The front bedroom reveals how the design creates through-flow of light and air in what had previously been a poky set of spaces.

Photo by 
10 / 10
When Jeremy and Robin Levine remodeled their house in the Eagle Rock district of Los Angeles, they chose to keep it at the scale, if not the style, of other houses in the neighborhood. They expanded it back and front by building shady decks around existin

When Jeremy and Robin Levine remodeled their house in the Eagle Rock district of Los Angeles, they chose to keep it at the scale, if not the style, of other houses in the neighborhood. They expanded it back and front by building shady decks around existing trees. The sliding, slatted doors of triple-panel wood reinforce the inside-outside living experience.

Project 
Levine Residence
Architect 

When you think of “regionalism” you might think of vernacular architecture emerging in harmony with a specific climate and topography, long before air-conditioning, central heating, and steel-frame construction could produce buildings unrelated to their contexts.

When it comes to Los Angeles, however, the metropolis is young enough that it has barely had time to form a regional style. To the extent that it has, L.A.’s idiom first took the form of Spanish-style missions and homes built to provide protection from the sun: thick walls with deep openings, cool tiled floors, and shaded interior courtyards. But later L.A. birthed another kind of regionalism: Case Study Houses—post-and-beam steel or wood-framed houses immersed in lush landscapes with single-pane glass walls and flowing circulation between inside and out. This typology was not always practical for the weather—it intensified the heat of the day and the cold of the night—but it let occupants feel as if they now lived in harmony with the climate by being plunged right in it. In recent years, Los Angeles architects have been exploring a new brand of modernism that retains the open plan and light structure but uses new technologies and materials (such as more protective glass and solar power) to make houses in the modern idiom more appropriate for this region.

Los Angeles–based architect Jeremy Levine and his wife, Robin, have gone for a different approach: They opted for a hybrid. As Jeremy explains, their home both contrasts and fuses “the heavy mass and carved space of Spanish colonialism with the lightness and open space of the Case Study tradition.”

Jeremy Levine is a large guy with a larger-than-life personality. He is immensely warm and entertaining as he talks a mile a minute about art, physics, and the digital universe. He’s an ideas man who loves to make things. He studied architecture at the Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc), then took a detour into movie-production design for notorious B-movie producer Roger Corman, and after that he found himself in Romania and Bulgaria building fake American streetscapes. Next, he sold a screenplay that was made into a movie; he took up property development, both in Los Angeles and overseas; and he eventually circled back to architecture, designing enviro-conscious homes for onetime entertainment-industry colleagues. Levine had remodeled structures in Eagle Rock, a funky community nestled between mountain ranges northeast of downtown, but was bristling with ideas for the green design strategies he wanted to test on a house of his own.  

Architect, builder, and developer Jeremy Levine stands at the threshold of the front deck and the living room under his newly raised ceiling made of wood recycled from the original pitched roof.

Architect, builder, and developer Jeremy Levine stands at the threshold of the front deck and the living room under his newly raised ceiling made of wood recycled from the original pitched roof.


Together with Robin, also a Hollywood refugee (after her sister developed breast cancer, she quit her job as a production manager for animated movies to create her own natural-products company, Eco-Me), he looked in vain for the right virgin site. But in late 2007, they instead found a “perfect fixer,” a 1940s house on a leafy, sloping street in Eagle Rock. The 1,500-square-foot home was nondescript, with a “low, eight-foot-tall cottage-cheese ceiling” and a “warren of tiny, dark little rooms”—but it did boast a lovely giant cypress at the front of the site and an Australian brush box tree at the back.

Levine wanted to add more space without cutting down the trees and without changing the modest scale of the existing house. He also wanted to create a comfortable home that offered direct contact with the energy and water systems that pumped through it. In sum, he wanted a kind of soulful “machine for living in.”

The first big move was to gut the building and build a post-and-beam frame spanning from outside wall to outside wall. They removed the old roof, recycled its lumber to make a lofty ceiling, and then hung it from the new frame. Levine says this meant that “by taking the load off existing walls, we could carve them sculpturally, making bigger openings and skylights.” The other big move was to build around the trees, creating outdoor decks front and back. Then they planted a third tree, a Robinia, in the center of the house, open to the sky above, creating an internal “pocket courtyard” that functions both as a source of natural light and as a thermal chimney, drawing warm air from the house up and out. Under the new rear deck they carved back into the cellar areas to create two entirely new rooms: an office and what they call the “chill-out” room: a bare, square room with a rock wall and benches at the perimeter, focusing the eye contemplatively on a tree growing up through the middle.

The house features thick walls with deep shelves carved into them, intended to save space and convey the solidity of Spanish-style houses.

The house features thick walls with deep shelves carved into them, intended to save space and convey the solidity of Spanish-style houses.


While they added just 500 square feet to the area of the house and a bathroom to the ground-level room count, they managed to dramatically increase the sense of space. Rooms now flow from one to the next. Direct and indirect light and air enter through clerestory windows in the heightened rooms, and sliding doors lead out onto decks and the inner pocket courtyard. The result, says Levine, “made an illusion of bigger space by using little strategies.”

Smart use of space was a constant concern. “In our never-ending quest for efficient living,” Levine explains, sounding at times like he’s channeling his Bauhaus predecessors, “we created a built-in, adjustable desk and shelving systems in the office, and we hung them from threaded rods.” In the living and dining rooms they carved shelves and niches into the thick walls, freeing up the room, and they “harvested the dead space under the house by creating concealed underfloor storage rooms.” Access to these is through a contraption that would have amused satirists of modern living like Jacques Tati or Osbert Lancaster: Using pneumatic car-hood arms and a foot pedal, sections of the floor can be raised one at a time.

Levine applied this same live-wire ingenuity to making the project sustainable. In addition to the passive cooling and the solar panels on the roof, he recycled graywater from baths and sinks to water the ornamental garden and created a storm-water capture system that pumps water into an “evaporative rain window” built into the underside of the rear staircase. The rain window creates a delicate curtain of cooling drips at the entrance to the chillout room. Levine then added more extras: a thermal wall of loosely joined rocks at the base of the house, intended both to store heat and to transmit air, and a dog-poop composting system in the backyard, making the most of output from their dogs, Samson and Lady.

A Robinia tree moved from another part of the site grows in this pocket courtyard and thermal chimney in the heart of the house.

A Robinia tree moved from another part of the site grows in this pocket courtyard and thermal chimney in the heart of the house.

 
  In addition to thinking of the house as a set of systems and devices, however, Levine was preoccupied with capturing some of the essence of the region’s Spanish-style houses. It makes sense, he says, not only for climatic reasons but because he had found on previous projects that his team of builders, most originally from El Salvador (his longtime contractor, Francisco Lopez, died shortly before this article went to press), had a hard time with the details of Southern California’s modernist houses. But “when it came to concrete and stucco, they were masters.” So walls in the Levine house are thick and smoothly stuccoed, and the sinks and baths are made of poured-in-place concrete.

Even though newly Earth-friendly architects do employ passive cooling and heating strategies, the emphasis in current green building design has tended to be on energy-saving gadgetry and showily sustainable, sometimes expensive, materials, rather than on applying the principles of local, vernacular architecture. While Levine himself also embraces the techie side of sustainability, by drawing on lessons learned from houses built before the advent of creature comforts, his house sets an example for an approach that could serve people well—especially during an economic downturn, when simplicity and common sense are more valuable than ever.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Zafra residence living room.
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
April 28, 2016
the garden inside concrete dining pavilion indoor outdoor custom cabinets thermador dishwasher refrigerator
A skylit conservatory doubles as a verdant dining parlor in Sonoma County, California.
April 28, 2016
Details of the Calico collection.
Calico Wallpaper founders Nick and Rachel Cope showed us through their home in our March Issue, now step inside their studio.
April 28, 2016
william krisel pow 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
April 27, 2016
Dwell on Design and designjunction at ArtBeam
It's all part of Dwell on Design + designjunction's three-day event, featuring a program of talks chock-full of leading figures in design, architecture, urbanism, and beyond—coming up May 13-15 at ArtBeam in New York.
April 27, 2016
seattles mariners floating house prefab facade exterior fiber cement panels
A prefabricated floating home drops anchor in the Pacific Northwest.
April 27, 2016
royan treatment living room stone fireplace vintage new furnishings
French designer Florence Deau effortlessly mixes the old with the new.
April 27, 2016
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
Take a lesson from this school-turned-home.
April 27, 2016
The sidewalks of Copacabana in Rio De Janero, Brazil, designed by Roberto Burle Marx
The Jewish Museum in New York City takes it outside with a celebration of the Brazilian landscape architect Roberto Burle Marx.
April 26, 2016
Waterfront home in Belvedere, California
A 1960s home infested with powderpost beetles had to be sacrificed before this this Zen-inspired house could happen.
April 26, 2016
dialogue house
At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape.
April 26, 2016
street smarts kitchen full view
A creative couple transforms an old Toronto storefront in Dundas West into a home and studio.
April 26, 2016
hald strand
This architect thinks of everything for his summer escape, pizza oven included.
April 26, 2016
gans turin residence living room
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home.
April 25, 2016
131
Johannesburg-based design studio Counterspace was founded in 2014 by young architecture graduates Sumayya Vally, Sarah de Villiers, and Amina Kaskar. Their projects are collaborative, research-led investigations into possible futures and ideas of otherness in Johannesburg.
April 25, 2016
through living room
A second-story addition and a new indoor-outdoor focus revive a nondescript house in L.A.
April 25, 2016
Modern living room with Flexform sofa and Jens Fager candelabra
An Antwerp home blurs the boundaries between art and design.
April 25, 2016
hillside haven  1
This backyard is its own modern retreat in the Berkeley Hills.
April 25, 2016
Two studios flanks a central volume at this home in Mexico
Art and life meet in the middle at a family retreat in Central Mexico.
April 24, 2016
natural instinct swedish family home kitchen table unfold pendants muuto lilla aland chairs stolab
With Alvar Aalto in mind, a renowned Swedish architect crafts a serene home on a long-held family plot.
April 24, 2016
clearing the table coffee tables boxinbox philippe starck glas italia storage
A half-century later, furniture designers are catching up to painter Yves Klein’s visionary Table Bleue.
April 23, 2016
A deck looks out onto the beach in Australia
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 23, 2016
against the grain sustainable hudson new york home black walnut flooring furniture
An architect-turned-falconer considers animals and nature when designing his own home.
April 23, 2016
Aerial view of Copenhagen
@littlemycph finds symmetry in buildings and streets.
April 22, 2016
Josué Azor retuned to his family’s plot to build a new home, designed to resist future quakes and decorated with custom artwork and furniture.
In the wake of a catastrophic earthquake, a young Haitian photographer builds anew.
April 22, 2016
backyard with outdoor shower concrete pavers and wood fence
A hillside Virginia home located on a notch between two ridges is fun for the whole family.
April 22, 2016
Twin houses in Canada
Twin cabins rise together on charming Chaleur Bay in New Brunswick.
April 22, 2016
toy story industrial kitchen los angeles renovation toy lofts brass shelves steel wall hayneedle pot rack verona range
Our best reader reactions this week.
April 22, 2016
pour it on facade concrete beam roof lanai porch
The unforgiving landscape of the island couldn't stop this architect.
April 21, 2016
big reveal living room 3
Architect Isay Weinfeld creates an epic home in São Paulo.
April 21, 2016