Big City, Little Loft

written by:
photos by:
January 19, 2009
Originally published in Think Small
Read Full Article
  • 
  “Wonbo had to be able to stand in the sleeping area,” architect Kyu Sung Woo says of his son. “By combining two dimensions—the height of the bed and that of the closet (the top of which forms the bedroom floor)—we made that possible.”
    “Wonbo had to be able to stand in the sleeping area,” architect Kyu Sung Woo says of his son. “By combining two dimensions—the height of the bed and that of the closet (the top of which forms the bedroom floor)—we made that possible.”
  • 
  The volume that both incorporates the single closet (accessible from the hallway) and the refrigerator (which opens into the kitchen) and serves as the bedroom floor is, says Kyu Sung Woo, “where everything comes together.”
    The volume that both incorporates the single closet (accessible from the hallway) and the refrigerator (which opens into the kitchen) and serves as the bedroom floor is, says Kyu Sung Woo, “where everything comes together.”
  • 
  The combination dining table/countertop, says Woo, “is both a demarcation and connection between the kitchen and main living space.” Originally, the architect considered a concrete surface, but balked at the delivery time and expense. “I kind of like it as it is built,” he says. “All the horizontal surfaces are wood.” The Conical pendant lamp is by Jorgen Gammelgaard and the Compasso d’Oro bar stools are by Enrico Franzolini.
    The combination dining table/countertop, says Woo, “is both a demarcation and connection between the kitchen and main living space.” Originally, the architect considered a concrete surface, but balked at the delivery time and expense. “I kind of like it as it is built,” he says. “All the horizontal surfaces are wood.” The Conical pendant lamp is by Jorgen Gammelgaard and the Compasso d’Oro bar stools are by Enrico Franzolini.
  • 
  A reflective light shelf sits atop the lower window units. “When light hits the shelf, it reflects back on the ceiling,” Woo explains. “This is a very deep space, so we tried to bring the light as far back as possible.” The Neo sectional chaise by Niels Bendsten provides comfortable seating for Wonbo and his friend Alyssa Litoff. The Cubits shelves are by Doron Lachish.
    A reflective light shelf sits atop the lower window units. “When light hits the shelf, it reflects back on the ceiling,” Woo explains. “This is a very deep space, so we tried to bring the light as far back as possible.” The Neo sectional chaise by Niels Bendsten provides comfortable seating for Wonbo and his friend Alyssa Litoff. The Cubits shelves are by Doron Lachish.
  • 
  “The dimensions are so tight, the height especially," says the architect. "By densifying the core—the bathroom, kitchen, and bedroom—the rest became much more spacious than it used to be.”
    “The dimensions are so tight, the height especially," says the architect. "By densifying the core—the bathroom, kitchen, and bedroom—the rest became much more spacious than it used to be.”
  • 
  “The sense of fragility is kind of nice,” says Woo of the glass pane that forms the bedroom wall. “I was seriously considering translucent glazing. That would still have let the light come through, and might have created a more cozy space and given privacy. But I think this is fine.”
    “The sense of fragility is kind of nice,” says Woo of the glass pane that forms the bedroom wall. “I was seriously considering translucent glazing. That would still have let the light come through, and might have created a more cozy space and given privacy. But I think this is fine.”
  • 
  “The stair [by Lapeyre Stair] is very cost-effective, as compared to building woodwork,” Woo explains. “It occupies very little space, and you can come down without holding the rail.” Of the small gap that reveals the kitchen, he says, “That’s very important, to give a sense of continuous space.”
    “The stair [by Lapeyre Stair] is very cost-effective, as compared to building woodwork,” Woo explains. “It occupies very little space, and you can come down without holding the rail.” Of the small gap that reveals the kitchen, he says, “That’s very important, to give a sense of continuous space.”
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...