The Bellwether of Belvedere

written by:
photos by:
April 17, 2009
Originally published in Born Again!

Sustainable consultant to the stars Jordan Harris convinces Hollywood starlets to go hybrid, but when it came to greening his own home, he enlisted outside help.

Read Full Article
  • 
  The Harris family rests easy on their new back patio abutting the Belvedere lagoon. The first order of business for this green remodel was to reconnect the house with its surroundings.
    The Harris family rests easy on their new back patio abutting the Belvedere lagoon. The first order of business for this green remodel was to reconnect the house with its surroundings.
  • 
  The living room. Ninety-five percent of the timber (including ipe, redwood, Douglas fir, and eucalyptus) for the external and internal framework was either salvaged or sustainably harvested. Low-VOC paint coats the walls.
    The living room. Ninety-five percent of the timber (including ipe, redwood, Douglas fir, and eucalyptus) for the external and internal framework was either salvaged or sustainably harvested. Low-VOC paint coats the walls.
  • 
  After purchasing the house from an elderly neighbor, the Harrises hired architect Christopher C. Deam to help bring their sustainable visions to life. The house was practically gutted.
    After purchasing the house from an elderly neighbor, the Harrises hired architect Christopher C. Deam to help bring their sustainable visions to life. The house was practically gutted.
  • 
  The large expanse of windows that now surround the house feature remote-operated awning and roll shades by Mechoshade and Eastern Awning.
    The large expanse of windows that now surround the house feature remote-operated awning and roll shades by Mechoshade and Eastern Awning.
  • 
  When the Harrises bought their house in 2003, it was strangely sealed off from its stunning setting. Christopher Deam opened the house up to the lagoon and nearby Mount Tamalpais in the distance.
    When the Harrises bought their house in 2003, it was strangely sealed off from its stunning setting. Christopher Deam opened the house up to the lagoon and nearby Mount Tamalpais in the distance.
  • 
  In the master bathroom, all boundaries between inside and outside and public and private are virtually eliminated. The dark tiles are by Ann Sacks.
    In the master bathroom, all boundaries between inside and outside and public and private are virtually eliminated. The dark tiles are by Ann Sacks.
  • 
  What was once a boat room now serves as a home office. The engineered bamboo floors are from Eco Timber. The modular shelving and storage systems are by Vitsoe.
    What was once a boat room now serves as a home office. The engineered bamboo floors are from Eco Timber. The modular shelving and storage systems are by Vitsoe.
  • 
  In the foyer, Deam left one surprise: The neon-pink guest bathroom is hidden behind heavy, dark-gray walls.
    In the foyer, Deam left one surprise: The neon-pink guest bathroom is hidden behind heavy, dark-gray walls.
  • 
  Architect Deam created the dining table from a fallen elm tree.
    Architect Deam created the dining table from a fallen elm tree.
  • 
  Julie enjoys her new kitchen with son Emerson. She wanted to conceal as many appliances as possible, so Deam disguised the Sub-Zero refrigerator and Miele dishwasher with panels from Downsview Kitchens that match the cabinets, giving the kitchen a clean, uncluttered appearance.
    Julie enjoys her new kitchen with son Emerson. She wanted to conceal as many appliances as possible, so Deam disguised the Sub-Zero refrigerator and Miele dishwasher with panels from Downsview Kitchens that match the cabinets, giving the kitchen a clean, uncluttered appearance.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...