Advertising
Advertising

You are here

The Barn and the Lantern

Read Article

Edgar Lyall, a television writer, and Elizabeth Wise, a Lifetime network executive, bought a 1,000-square-foot 1941 prewar bungalow in Studio City, California, that they quickly grew very fond of, but after living in it for several years and becoming intimately acquainted with how the house functioned, the couple felt that they needed to gain some space and light. Lyall says the design concept for an addition was clear: “We had this old 1940s black rotary-dial phone we kept on this funky, modern white spool table. We wanted an addition that would work like that: vintage and modern elements coexisting together. That was really our starting point.”

  • 
    Photo by: Christa Mae

    Photo by: Christa Mae

  • 
  The lantern addition includes tall sliding doors topped by a frieze of windows to help elevate the light that now pours into the home, which was much darker before the renovation. At left is a load-bearing shear wall that pulls in colors from elements within the house’s existing palette.  Photo by: Christa Mae
    The lantern addition includes tall sliding doors topped by a frieze of windows to help elevate the light that now pours into the home, which was much darker before the renovation. At left is a load-bearing shear wall that pulls in colors from elements within the house’s existing palette.

    Photo by: Christa Mae

  • 
  Architectural designers Chinmaya Misra and Apurva Pande retained the existing structural fireplace wall inside, now sheathed in useful chalkboard paneling, then knocked down a light-blocking wall between the living area and the kitchen and introduced new millwork and appliances to the space. The door at left leads to the garage; at right is the door to the couple’s former bedroom.  Photo by: Christa Mae
    Architectural designers Chinmaya Misra and Apurva Pande retained the existing structural fireplace wall inside, now sheathed in useful chalkboard paneling, then knocked down a light-blocking wall between the living area and the kitchen and introduced new millwork and appliances to the space. The door at left leads to the garage; at right is the door to the couple’s former bedroom.

    Photo by: Christa Mae

  • 
  A view from the living area toward the addition, and the transition of old to new. The existing study, where Lyall often writes, is reached through the new opaque teal doors that slide into the wall (one slides behind the open bookshelf at left). Beyond the sliding white door is the master bedroom and bathroom.  Photo by: Christa Mae
    A view from the living area toward the addition, and the transition of old to new. The existing study, where Lyall often writes, is reached through the new opaque teal doors that slide into the wall (one slides behind the open bookshelf at left). Beyond the sliding white door is the master bedroom and bathroom.

    Photo by: Christa Mae

  • 
  The lantern addition is utilized mostly as an open dining room leading to the patio and pool beyond. Misra and Pande worked with the couple’s existing furniture, such as the Philippe Starck Ghost chairs, and helped integrate new elements such as the custom-made chandelier.  Photo by: Christa Mae
    The lantern addition is utilized mostly as an open dining room leading to the patio and pool beyond. Misra and Pande worked with the couple’s existing furniture, such as the Philippe Starck Ghost chairs, and helped integrate new elements such as the custom-made chandelier.

    Photo by: Christa Mae

  • 
  The ceiling of the new master bedroom follows the gable pitch of its barn-inspired roof. The white door leads back into Lyall’s study; more sliding glass doors lead to the remodeled master bath. The horizontal sliver window at right allows views of the treetops and lets breezes in, yet retains privacy.  Photo by: Christa Mae
    The ceiling of the new master bedroom follows the gable pitch of its barn-inspired roof. The white door leads back into Lyall’s study; more sliding glass doors lead to the remodeled master bath. The horizontal sliver window at right allows views of the treetops and lets breezes in, yet retains privacy.

    Photo by: Christa Mae

  • 
  Misra notes that in the master bath, “Elizabeth and Edgar wanted a muted palette.” This was achieved with white subway tile and a smaller brown tile from Interceramic that echoed the larger-scale tile. “We saw the little Jasper Morrison ball lights in London and then couldn’t find them again,” says Lyall. “We finally came across them at a store on Melrose in LA, and bought them after obsessing over them for awhile.” The fixtures are by Rohl; the sink is from Duravit.  Photo by: Christa Mae
    Misra notes that in the master bath, “Elizabeth and Edgar wanted a muted palette.” This was achieved with white subway tile and a smaller brown tile from Interceramic that echoed the larger-scale tile. “We saw the little Jasper Morrison ball lights in London and then couldn’t find them again,” says Lyall. “We finally came across them at a store on Melrose in LA, and bought them after obsessing over them for awhile.” The fixtures are by Rohl; the sink is from Duravit.

    Photo by: Christa Mae

  • 
  Misra and Pande created a tiny wood three-dimensional model of the addition, showing the relationship between the separate elements. At far left is the existing kitchen, and the jog between the two portions of the addition represents a pause between the new spaces. “We went thru a fair number of architectural models before we all decided upon this specific configuration,” says Pande. Image courtesy Chinmaya + Apurva: Collaborative  Photo by: Christa Mae
    Misra and Pande created a tiny wood three-dimensional model of the addition, showing the relationship between the separate elements. At far left is the existing kitchen, and the jog between the two portions of the addition represents a pause between the new spaces. “We went thru a fair number of architectural models before we all decided upon this specific configuration,” says Pande. Image courtesy Chinmaya + Apurva: Collaborative

    Photo by: Christa Mae

  • 
  The floor plan reveals the existing house, in green, and the addition, bordered in red. The angle of the lantern “was a pretty intentional shift on our part,” says Misra. “First we had it parallel to the barn on plan, but we tweaked it a little and gave it an angle, because when standing on the patio and looking out to the pool, the sightline is best this way. In a parallel format, the patio and pool felt a little close, and this way we were able to maximize the spacious feeling by playing with the angles slightly.” Image courtesy Chinmaya + Apurva: Collaborative  Photo by: Christa Mae
    The floor plan reveals the existing house, in green, and the addition, bordered in red. The angle of the lantern “was a pretty intentional shift on our part,” says Misra. “First we had it parallel to the barn on plan, but we tweaked it a little and gave it an angle, because when standing on the patio and looking out to the pool, the sightline is best this way. In a parallel format, the patio and pool felt a little close, and this way we were able to maximize the spacious feeling by playing with the angles slightly.” Image courtesy Chinmaya + Apurva: Collaborative

    Photo by: Christa Mae

@current / @total

More

Add comment

Log in or register to post comments
Advertising