Bach to the Beach

written by:
photos by:
May 16, 2011
Originally published in Beach Houses We Love
Read Full Article
  • 
  Bach to the BeachWith authenticity and simplicity as their rallying cry, a Kiwi architect and his wife have built a modern beach house that puts a fresh spin on the local vernacular.  Courtesy of matthew williams.
    Bach to the Beach

    With authenticity and simplicity as their rallying cry, a Kiwi architect and his wife have built a modern beach house that puts a fresh spin on the local vernacular.

    Courtesy of matthew williams.
  • 
  The bach’s beachfront site is nestled behind sand dunes with views toward Kapiti Island, a nature sanctuary.  Courtesy of matthew williams.
    The bach’s beachfront site is nestled behind sand dunes with views toward Kapiti Island, a nature sanctuary. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The bach was designed with a combined open-plan kitchen, living room, and dining area, for which Gerald designed a dining table that seats ten. Bare bulbs, open shelves, and bright orange MDF cabinets in the kitchen maintain the low-key vibe.  Courtesy of matthew williams.
    The bach was designed with a combined open-plan kitchen, living room, and dining area, for which Gerald designed a dining table that seats ten. Bare bulbs, open shelves, and bright orange MDF cabinets in the kitchen maintain the low-key vibe. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Gerald designed the bach to feel as casual as possible, hence the lack of a paved driveway and garage.  Courtesy of matthew williams.
    Gerald designed the bach to feel as casual as possible, hence the lack of a paved driveway and garage. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The view of Kapiti Island is fully revealed from the tower.  Courtesy of matthew williams.
    The view of Kapiti Island is fully revealed from the tower. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Gerald wanted the siting of the buildings to appear loose, like a campsite. The gap between the living room and the bedroom wing accommodates a washing line.  Courtesy of matthew williams.
    Gerald wanted the siting of the buildings to appear loose, like a campsite. The gap between the living room and the bedroom wing accommodates a washing line. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The site includes a boat shed and a tractor the family uses to pull their boat to and from the ramp.  Courtesy of matthew williams.
    The site includes a boat shed and a tractor the family uses to pull their boat to and from the ramp. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Will relaxes on the sofa Gerald designed, below a painting by Gary Freemantle.  Courtesy of matthew williams.
    Will relaxes on the sofa Gerald designed, below a painting by Gary Freemantle. Courtesy of matthew williams.
  • 
  A bathroom with corrugated steel walls opens directly to the outdoors, making it easy to shower post-beach.  Courtesy of matthew williams.
    A bathroom with corrugated steel walls opens directly to the outdoors, making it easy to shower post-beach. Courtesy of matthew williams.
  • 
  With no television in the bach, reading books and playing board games are favorite activities.  Courtesy of matthew williams.
    With no television in the bach, reading books and playing board games are favorite activities. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Kate and Gerald relax in the living room.  Courtesy of matthew williams.
    Kate and Gerald relax in the living room. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Kate’s father predicted they would never use the crow’s nest–like tower, which is reached by climbing a narrow staircase.  Courtesy of matthew williams.
    Kate’s father predicted they would never use the crow’s nest–like tower, which is reached by climbing a narrow staircase. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Kate and Gerald enjoy the view up there most nights. The chair was salvaged from the original bach on site and reupholstered.  Courtesy of matthew williams.
    Kate and Gerald enjoy the view up there most nights. The chair was salvaged from the original bach on site and reupholstered. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Kayak in hand, Tom and Will make a break for the beach.  Courtesy of matthew williams.
    Kayak in hand, Tom and Will make a break for the beach. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The family spends summers and school vacations at the bach. New Zealand's relatively mild winters mean they use the house year-round.  Courtesy of matthew williams.
    The family spends summers and school vacations at the bach. New Zealand's relatively mild winters mean they use the house year-round. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The glassy pavilion containing kitchen, dining, and living areas is elevated three feet off the ground on posts so it appears to hover among the dunes.  Courtesy of matthew williams.
    The glassy pavilion containing kitchen, dining, and living areas is elevated three feet off the ground on posts so it appears to hover among the dunes. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The orange-painted MDF cabinets add a pop of color to the sun-washed kitchen.  Courtesy of matthew williams.
    The orange-painted MDF cabinets add a pop of color to the sun-washed kitchen. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The kitchen in action!  Courtesy of matthew williams.
    The kitchen in action! Courtesy of matthew williams.
  • 
  Stainless steel countertops are easy to clean and weightless-looking, helping bounce light around the kitchen.  Courtesy of matthew williams.
    Stainless steel countertops are easy to clean and weightless-looking, helping bounce light around the kitchen. Courtesy of matthew williams.
  • 
  In the boys' room, a rolling ladder provides access to the top bunk.  Courtesy of matthew williams.
    In the boys' room, a rolling ladder provides access to the top bunk. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Will and Tom enjoy their other bedroom essential: a foosball table.  Courtesy of matthew williams.
    Will and Tom enjoy their other bedroom essential: a foosball table. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The Parsonsons' dog takes a breather.  Courtesy of matthew williams.
    The Parsonsons' dog takes a breather. Courtesy of matthew williams.
  • 
  There are plenty of places to sprawl in the living room, including an Eames lounger and a custom-made orange chair.  Courtesy of matthew williams.
    There are plenty of places to sprawl in the living room, including an Eames lounger and a custom-made orange chair. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The guest room cleverly shoehorns four bunks into a small footprint.  Courtesy of matthew williams.
    The guest room cleverly shoehorns four bunks into a small footprint. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Another guestroom, with a bit more space.  Courtesy of matthew williams.
    Another guestroom, with a bit more space. Courtesy of matthew williams.
  • 
  There's plenty of beach reading on hand.  Courtesy of matthew williams.
    There's plenty of beach reading on hand. Courtesy of matthew williams.
  • 
  A topographic map of Kapiti Island hangs in the tower.  Courtesy of matthew williams.
    A topographic map of Kapiti Island hangs in the tower. Courtesy of matthew williams.
  • 
  The view as you head downstairs from the crow's nest tower.  Courtesy of matthew williams.
    The view as you head downstairs from the crow's nest tower. Courtesy of matthew williams.
  • 
  Will demonstrates the post-beach shower ritual.  Courtesy of matthew williams.
    Will demonstrates the post-beach shower ritual. Courtesy of matthew williams.
  • 
  A view into the house from the porch.Don't miss a word of Dwell! Download our  FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!   Courtesy of matthew williams.
    A view into the house from the porch.

    Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

    Courtesy of matthew williams.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...