An Atypical Tree House

written by:
photos by:
October 28, 2009
Read Full Article
  • 
  The tree house is perched on a hill that offers canyon vistas and views of downtown L. A. and the Getty Museum.
    The tree house is perched on a hill that offers canyon vistas and views of downtown L. A. and the Getty Museum.
  • 
  A clerestory around the perimeter of the butterfly roof gives an illusion that the roof floats over the box of the tree house.
    A clerestory around the perimeter of the butterfly roof gives an illusion that the roof floats over the box of the tree house.
  • 
  A mere 172 square feet, the tree house in the hills of Brentwood in Los Angeles was designed by Rockefeller Partners Architects, Inc. as a refuge, gallery and guest cottage.
    A mere 172 square feet, the tree house in the hills of Brentwood in Los Angeles was designed by Rockefeller Partners Architects, Inc. as a refuge, gallery and guest cottage.
  • 
  The entry and stairs to the tree house complex was sculpted from exposed, unpainted concrete, designed to suggest the ladder of a traditional tree house.
    The entry and stairs to the tree house complex was sculpted from exposed, unpainted concrete, designed to suggest the ladder of a traditional tree house.
  • 
  The tree house serves also as temporary guest quarters, with modern-day amenities like a daybed, a sink, a toilet, a small refrigerator, a fireplace and a microwave.
    The tree house serves also as temporary guest quarters, with modern-day amenities like a daybed, a sink, a toilet, a small refrigerator, a fireplace and a microwave.
  • 
  To reconnect back to the fallen tree, the architects carved a portal in the walnut floor, affording a view of the inspiration for the house itself.
    To reconnect back to the fallen tree, the architects carved a portal in the walnut floor, affording a view of the inspiration for the house itself.
  • 
  Materials and craft play a significant role inside and out. The columns are Type 316 stainless steel – almost nautical grade. Floors and walls are walnut; windows are mahogany.
    Materials and craft play a significant role inside and out. The columns are Type 316 stainless steel – almost nautical grade. Floors and walls are walnut; windows are mahogany.
  • 
  Metaphorically, architect Chris Kempel said, the Kynar-painted steel columns are trees. “It was like taking a box and poking it with chopsticks.”
    Metaphorically, architect Chris Kempel said, the Kynar-painted steel columns are trees. “It was like taking a box and poking it with chopsticks.”
  • 
  The architects took about eight months to design the tree house. Construction of the inhabitable sculpture, with its studio and lounge, took another 18 months.
    The architects took about eight months to design the tree house. Construction of the inhabitable sculpture, with its studio and lounge, took another 18 months.
  • 
  The outdoor shower below the tree house was shaped and formed from concrete to be a truly private experience.
    The outdoor shower below the tree house was shaped and formed from concrete to be a truly private experience.
  • 
  Large floor-to-ceiling windows and doors provide abundant natural light and ventilation.
    Large floor-to-ceiling windows and doors provide abundant natural light and ventilation.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...