An Atypical Modern Home in Southern California

written by:
photos by:
August 4, 2011
Originally published in Japan Style
as
The Hidden Fortress
Read Full Article
  • 
    Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  A gently winding set of exposed aggregate concrete pads leads to the Wabi House’s front door. Mariscal sought to “hide the house behind a dense forest front yard.” As the crape myrtles grow in, they will further filter the home’s facade.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    A gently winding set of exposed aggregate concrete pads leads to the Wabi House’s front door. Mariscal sought to “hide the house behind a dense forest front yard.” As the crape myrtles grow in, they will further filter the home’s facade. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  During construction, Mariscal’s team adjusted the design to accommodate the boughs of an old pine tree in the backyard. The unique detail imbues the home with a spirit of wabi-sabi—or beauty through imperfection.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    During construction, Mariscal’s team adjusted the design to accommodate the boughs of an old pine tree in the backyard. The unique detail imbues the home with a spirit of wabi-sabi—or beauty through imperfection. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  With doors open, Shino and Ken pull an Eames LCW chair for Herman Miller outside to enjoy the space.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    With doors open, Shino and Ken pull an Eames LCW chair for Herman Miller outside to enjoy the space. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  A perpendicular walkway leads right to the garage and laundry areas.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    A perpendicular walkway leads right to the garage and laundry areas. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  After entering through the front door, visitors pass over the large koi pond on a cast-concrete footbridge chiseled to look like stone.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    After entering through the front door, visitors pass over the large koi pond on a cast-concrete footbridge chiseled to look like stone. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  The entrance to the living room includes a seating area where guests can remove their shoes.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    The entrance to the living room includes a seating area where guests can remove their shoes. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  At the client’s request the kitchen contains neither upper cabinets (Shino can’t reach them) nor an oven (they only used the old one once—to reheat a pizza). A modular Roche Bobois Mah Jong sofa adds a decorative flourish to the living area while maintaining as low a profile as the traditional Japanese furniture.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    At the client’s request the kitchen contains neither upper cabinets (Shino can’t reach them) nor an oven (they only used the old one once—to reheat a pizza). A modular Roche Bobois Mah Jong sofa adds a decorative flourish to the living area while maintaining as low a profile as the traditional Japanese furniture. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  Protected by an overhang, and floating above ground level, this tertiary space is known in traditional homes as the "engawa." To sustain a unified look throughout, the floor and ceiling are clad in ipe wood.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    Protected by an overhang, and floating above ground level, this tertiary space is known in traditional homes as the "engawa." To sustain a unified look throughout, the floor and ceiling are clad in ipe wood. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  A custom-tailored mechanism allows six floor-to-ceiling sliding glass doors to open along the entire width of the living space, creating a seamless transition from indoors to out.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    A custom-tailored mechanism allows six floor-to-ceiling sliding glass doors to open along the entire width of the living space, creating a seamless transition from indoors to out. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  While most of the ground level is given over to the large open living and dining area, it also includes a small pantry, office, and Japanese bathroom. An integrated Sub-Zero refrigerator is almost unnoticeable behind its charred cedar cladding.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    While most of the ground level is given over to the large open living and dining area, it also includes a small pantry, office, and Japanese bathroom. An integrated Sub-Zero refrigerator is almost unnoticeable behind its charred cedar cladding. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  In the cheerily outfitted office, a Herman Miller Embody chair lets Shino stay comfortable on business calls that can last for hours.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    In the cheerily outfitted office, a Herman Miller Embody chair lets Shino stay comfortable on business calls that can last for hours. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  At the opposite end of the house, the soaking tub gets almost daily use. The bath and shower fixtures are by Dornbracht  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    At the opposite end of the house, the soaking tub gets almost daily use. The bath and shower fixtures are by Dornbracht Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  The limestone-clad volume at the east end of the house extends to the second story, housing Shino and Ken’s master suite, which opens onto the planted roof deck.  Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    The limestone-clad volume at the east end of the house extends to the second story, housing Shino and Ken’s master suite, which opens onto the planted roof deck. Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
  • 
  The couple asked for a “no maintenance, not low maintenance” backyard. However, Shino tends to “Carlsbad's largest public bathroom for cats” (otherwise known as their Japanese-style rock garden) about once a month.Don't miss a word of Dwell! Download our  FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!   Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
    The couple asked for a “no maintenance, not low maintenance” backyard. However, Shino tends to “Carlsbad's largest public bathroom for cats” (otherwise known as their Japanese-style rock garden) about once a month.

    Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

    Courtesy of ©2010 DANIEL HENNESSY PHOTOGRAPHY.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...