written by:
photos by:
January 15, 2009
Originally published in Super Natural
For photographer Ed Reeve, building his own house had been a lifelong dream. When he met architect David Adjaye, and found the perfect plot of land in London’s De Beauvoir Town, Reeve knew his time had come. The Sunken House, so-named for its excavated site, is a dark, cedar-clad cube in a stuffy part of town, where weathered brick and clay chimney pots are more common than modernist angles.
The facade achieves a notable sense of verticality for such a stout structure, with its stained-timber cladding aimed straight up toward the sky. The heavy, horizontal brick-work of the neighboring Georgian houses seems to imply aesthetic controversy, but
The facade achieves a notable sense of verticality for such a stout structure, with its stained-timber cladding aimed straight up toward the sky. The heavy, horizontal brick-work of the neighboring Georgian houses seems to imply aesthetic controversy, but in fact, during its short planning review, Reeve's house received letters of support from no fewer than five neighbors. The front gate opens onto a driveway, which in turn leads to a private patio around back.
Photo by 
1 / 13
The house's stained-cedar cladding makes a stark but pleasing contrast to the natural foliage of the site.
The house's stained-cedar cladding makes a stark but pleasing contrast to the natural foliage of the site.
Photo by 
2 / 13
The outer walkway leads all the way around the structure, spilling into a small patio in back.
The outer walkway leads all the way around the structure, spilling into a small patio in back.
Photo by 
3 / 13
Even the rear facade is seamless—its door all but disappearing into the cedar cladding.
Even the rear facade is seamless—its door all but disappearing into the cedar cladding.
Photo by 
4 / 13
A garden of of small herbs and vines creates a fan of green as the plants creep up the outside walls. What at first seems to be a stark use of artificially dark wood reveals itself to be unironically natural: a soothing and woodsy backdrop for this home i
A garden of of small herbs and vines creates a fan of green as the plants creep up the outside walls. What at first seems to be a stark use of artificially dark wood reveals itself to be unironically natural: a soothing and woodsy backdrop for this home in the bustling city.
Photo by 
5 / 13
Despite its dark and boxy exterior, the house's interior is bright, naturally lit, and spacious. Adjaye, a master of the well-placed window, is in top form here. The staircase ascends toward sunlight.
Despite its dark and boxy exterior, the house's interior is bright, naturally lit, and spacious. Adjaye, a master of the well-placed window, is in top form here. The staircase ascends toward sunlight.
Photo by 
6 / 13
Adjaye cut a gap straight through the roof and facade.
Adjaye cut a gap straight through the roof and facade.
Photo by 
7 / 13
Windows range from the smallest of square portholes to wall-sized cinematic expanses of glass, as seen in the dining room.
Windows range from the smallest of square portholes to wall-sized cinematic expanses of glass, as seen in the dining room.
Photo by 
8 / 13
Photo by 
9 / 13
Photo by 
10 / 13
Reeve pauses in a ray of afternoon sunshine, surrounded by the house he had so long dreamed of building.
Reeve pauses in a ray of afternoon sunshine, surrounded by the house he had so long dreamed of building.
Photo by 
11 / 13
Reeve's partner, Michela Meazza, uses built-in closets for her home office. The imposing gunmetal gray doors can simply be swung shut at the end of a long day's work. The sofa is by Rock Galpin.
Reeve's partner, Michela Meazza, uses built-in closets for her home office. The imposing gunmetal gray doors can simply be swung shut at the end of a long day's work. The sofa is by Rock Galpin.
Photo by 
12 / 13
London house facade
Seen in the architectural context of its London neighborhood, the house is all the more extraordinary: compact, materially innovative, and easy on the eyes.
Photo by 
13 / 13
The facade achieves a notable sense of verticality for such a stout structure, with its stained-timber cladding aimed straight up toward the sky. The heavy, horizontal brick-work of the neighboring Georgian houses seems to imply aesthetic controversy, but
The facade achieves a notable sense of verticality for such a stout structure, with its stained-timber cladding aimed straight up toward the sky. The heavy, horizontal brick-work of the neighboring Georgian houses seems to imply aesthetic controversy, but in fact, during its short planning review, Reeve's house received letters of support from no fewer than five neighbors. The front gate opens onto a driveway, which in turn leads to a private patio around back.
Project 
Sunken House
Architect 

A rather mysterious cube rises up between thetrees and neighboring Georgian houses of London’s peaceful De Beauvoir Town. The cube is clad in a cedar rainscreen, which is stained dark brown. A single slot window at the front is all that indicates that this is, in fact, a house. To those close to the commissioner and inhabitant, Ed Reeve, it has affectionately become known as Ed’s Shed.

“Since I was nine, it has been a lifelong passionto one day build my own house,” muses Reeve, a photographer. It is with justifiable pride that he can make such a statement, as he contentedly sips a cup of tea in his recently completed home.

The thought of building your own home is, by most people’s standards, a draining proposition. Finding a plot in London is already a struggle, as the shortage of availability coupled with the turmoil of regulations and high land costs are three challenges too many. For Reeve, the opportunity couldn’t come soon enough.

Serious conversations to realize his childhood dream go back more than a decade, to when Reeve met the then-fledgling architect David Adjaye. While Reeve shot Adjaye’s portrait and early architectural projects, the two struck up a friendship. When, in 2003, a mutual friend pointed out a potential site in De Beauvoir Town, Reeve immediately fell in love with it. He always knew he wanted a house with plenty of natural light, instinctively in tune with the trained sensitivities of his photographic eye, so he was understandably eager to exploit the location’s evening sunset as well as optimize the view of the surrounding trees. Reeve was adamant that the new house should make a panoramic composition of the natural environment outside—a visual luxury in sharp contrast to the urban density on view for most city dwellers.

After Reeve purchased the plot, formerly a builder’s yard located at the end of a block of houses, Adjaye commenced with some early concepts for Reeve’s consideration. One of his first ideas was to include windows only at the back of the house, to focus and accentuate the view—but the idea never really gained traction with Reeve, who grew uneasy with this rather extreme proposal. The final design was approved in 2004 (albeit with more windows). Adjaye obtained planning permission within eight weeks, accompanied by the written support of five neighbors.

The entire site was excavated to basement level in order to create the sunken concrete foundation on which the house now sits. With this in place, the prefabricated solid timber load-bearing structure simply arrived one day on two trucks from Germany. The large section-engineered spruce panels were expertly assembled in two days and, to everyone’s satisfaction, gave immediate shape to the house. Hemp insulation improves the acoustic performance of the structure while the solid timber frame boasts a significantly reduced carbon footprint. (Each cubic meter of timber saves almost one ton of carbon dioxide emissions, compared to the use of brick or concrete blocks.)

There was a lull of a year before suitable builders were found to complete the fit-out, made more difficult by the fact that Reeve’s budget had already been maxed out. Perseverance and continued momentum were essential, both of which could be attributed, in some part, to Reeve’s new partner, Michela Meazza. Indeed, certain key moments in the house were accompanied by key moments in their relationship. For example, Reeve celebrated the purchase of the site at their first dinner date; the rough structure was then inaugurated with a bottle of champagne as the couple perched tentatively on the roof. Now, they have been happily living in the house since May 2007, having overseen the process together.

Through a set of gates at street level, one reaches the house beyond a small space that provides off-street car parking—a rarity in London. The dark-brown-stained timber that clads the facade also flows into the vertical and horizontal surfaces of the concrete patio. This abundant use of what isessentially wood decking gives the impression that the house has sunk into its own skin, which explains why Adjaye named it the Sunken House.

Past the front door, a triple-height space—a key transitional area—houses a walnut staircase flooded with natural light from the overhead slot window. Small, randomly positioned panels dot some of the walls. These somewhat abstract interjections open to the outside, allowing natural cross ventilation to counteract any overheating in the summer. All rooms have under-floor heating, banishing the need for unsightly radiators. The master bedroom, bathroom, and office occupy this main floor, so guests are either steered down toward the kitchen or up to the main living room.

Head upstairs and the tranquility of the site comes alive: The patina of foliage from the rubina, oak, maple, and birch trees and surrounding gardens are framed beautifully by the large single-pane picture window. Dominating the vast white room with its poured white rubber floor is a corner sofa by British furniture designer Rock Galpin, big enough for entertaining or catching a movie on the slick TV. The back wall features immense built-in closets, which Meazza uses for her office. For the brave, a drop-down hatch in the ceiling reveals a slidingladder with access to the barrier-free flat roof, which boasts stunning 360-degree views of London’s distant high-rises. Solar panels reap the rewards of such exposure and generate energy for the home’s hot-water supply.

Down in the kitchen, a spacious layout for both the cook and guests fulfills the couple’s love for entertaining. A large glass window allows light in and gives view to the small jasmine-lined out-door area, great for summer parties. The garden links around to a small courtyard at the front of the house, and stairs loop back up to the entrance.
 
One leaves Ed’s Shed certain that it is anything but a shed. Adjaye has managed to create an urban sanctuary—a home that invites you to retreat from the demands of city life. The couple, hindered by constant travel commitments, are conscious that they need to add more homely touches to counteract a feeling of emptiness in certain spaces—a sparseness that is nevertheless balanced by soft artificial illumination and continual shifts in natural light.

Asked if there is anything he would have done differently, Reeve responds with a fairly resolute “no.” He is living the euphoria that is inevitable after such an ambitious endeavor—an endeavor that has literally been a lifetime in the planning.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

stdaluminum 021
Since windows and doors are such important aspects of your home, it’s always a good idea to take the time to evaluate how they fit within the lifestyle you want. Whether you’re in the middle of constructing a new home, or you’re considering replacing your current setup, there are multiple elements to consider when it comes time to make the final decisions. Milgard® Windows & Doors understands how vital these choices are to the well-being of your home and has developed ways to turn the process into a journey that can be just as enjoyable as it is fulfilling. Not sure where to start? We gathered some helpful insights from their team of experts to help us better understand what goes into the process of bringing your vision to life.
February 08, 2016
modern fire resistant green boulder loewen windows south facade triple planed low-e glass
These houses in Broncos Country prove modern design is alive in the Rocky Mountains.
February 08, 2016
french evolution paris daniel rozensztroch living area eames la chaise butterfly chair moroccan berber rug
A tastemaker brings his distinct vision to an industrial loft with a centuries-old pedigree.
February 07, 2016
senses touch products
The haptic impact can’t be underplayed. The tactility of a material—its temperature, its texture­—can make the difference between pleasure and discontent.
February 07, 2016
senses taste products
Ambience is a key ingredient to any meal—materials, textures, and mood all impart a certain flavor.
February 07, 2016
senses smell products
The nose knows: Though fleeting and immaterial, scent is the lifeblood of Proustian memories, both evoking and imprinting visceral associations.
February 06, 2016
design icon josef frank villa beer vienna
Josef Frank: Against Design, which runs through April 2016 at Vienna’s Austrian Museum of Applied Arts/Contemporary Art, is a comprehensive study of the prolific architect, designer, and author.
February 06, 2016
senses sound products
From an alarm to a symphony, audio frequencies hold the power to elicit an emotional call-and-response.
February 06, 2016
Italian Apline home with double-height walls on one facade.
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
February 05, 2016
A built-in sofa with Design Tex upholstery marks the boundary between the two-level addition and the bungalow. Leading up to the master bedroom, a perforated metal staircase, lit from above, casts a Sigmar Polke–like shadow grid on the concrete floor.
From a minimalist Walter Gropius design to a curving sculptural stair, these six stairways run the gamut.
February 05, 2016
distant structure lakeside prefab norway facade stones green roof
Dwell has traveled all over the world, from Tasmania to Indonesia, to report on modern houses.
February 05, 2016
modern lycabettus penthouse apartment master bedroom atrium
Get ready for a weekend of rest with these sleepy, little cocoons.
February 05, 2016
lamp show 99 cent plus gallery 0
At Brooklyn's 99¢ Plus gallery, 30 artists and designers re-imagine the lamp in an illuminating light show.
February 04, 2016
Hidden storage stairwell with raw brass hardware
Having ample space to stow items is a daily struggle—peep these modern homes for some ideas on maximizing your square footage.
February 04, 2016
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus living room Patricia Urquiola sofa
Whether it's along a coast in Australia or the French Alps, wood provides a natural touch in these interiors.
February 04, 2016
Glass and steel sculpture in Printemps store of Paris.
In the Paris' venerable Printemps department store, two Toronto-based firms were tasked with enlivening a new atrium and creating a unique experience for visitors. YabuPushelberg, partnering with UUfie, designed this stunning steel "sail" embedded with vibrant dichroic glass.
February 04, 2016
Monochromatic Master Bedroom in Copenhagen Townhouse
Whether it's to maximize limited light or create a soothing interior, these five projects go white in a big way.
February 04, 2016
EQ3 Assembly quilt by Kenneth LaVallee
The new Assembly collection from EQ3 celebrates up-and-coming figures in Canadian design. Discover this newly appointed class, which debuted at Toronto's Interior Design Show, here.
February 03, 2016
The Greenhouses of Half Moon Bay
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most viral design and architecture shots of the week.
February 03, 2016
Deck of Australian addition to Edwardian home.
A 1,500-square-foot home in Melbourne welcomes a modern black and white kitchen, dining, and living area.
February 03, 2016
open plan concrete home in japan
Embracing the organic, imperfect material, these raw concrete surfaces are a step up from exposed brick.
February 03, 2016
Renovated DC Row House loft space with Arne Jacobsen Egg Chair.
The classic designer's signature and comfortable forms continue to be popular in homes today.
February 03, 2016
Zinc-roofed cabin France.
An architect builds an energy-efficient home near one of France’s most popular pilgrimage sites.
February 03, 2016
1973 Palm Springs home
Made for casual design enthusiasts and Palm Springs connoisseurs alike, Unseen Midcentury Desert Modern offers a peek into 51 buildings—some not open to the public—in that Southern California mecca of modernism. Begun in 2008 by photographer Dan Chavkin, the book is set for release this February 9th and will be available on Amazon and at multiple venues of Modernism Week in Palm Springs, February 11 - 21. Here we preview some of its images.
February 03, 2016
Millennial concept home with an outdoor living area
A concept home aims to reflect the requests of the Millennial market.
February 03, 2016
The two twelve-by-sixteen-foot bedrooms, directly above a comparable pair on the first floor, feature a glass transom that follows the pitch of the roof. “The stair and railings were very simple,” Depardon observes. “We added a bit of design, with panels
Skylights needn't be simple overhead daylighting; sometimes they can truly define a room.
February 03, 2016
Modern small space Rhode Island cottage with landscaping and cedar cladding
Surrounded by nature, these cottages are tranquil retreats from the city.
February 03, 2016
The couple kept original touches, including the arch.
Historic archways belie these contemporary homes with physical reminders of each structure's storied past.
February 03, 2016
modern guesthouse in norway with angular facade and cutaway patio with spruce cladding and ikea chair
These houses make room for nature, not the other way around.
February 02, 2016
Modern kitchen with yellow sectioned walls and monochrome appliances
Whether it's a splash of color or bold strokes, this collection of interiors brightens up these homes.
February 02, 2016