written by:
photos by:
September 6, 2011
Originally published in Made in the USA

Working creatively to meet strict preservation codes, architect Roberto de Leon affixes a modern annex onto a historic Louisville house.

The exterior facade of the renovated Victorian Everett House in Louisville Kentucky.
Juliet Gray, Mathias Kolehmainen, and their sons Cooper and Cyrus have a new favorite hangout: the wide back steps on the addition, which double as theater seating. (They project movies from the second-floor balcony onto an out-building across the yard.)
Photo by 
1 / 5
The living room of the Everett House featuring Victorian details, a Gloss floor lamp, vintage Bertoia chairs, and a Norm 03 Steel Pendant Lamp.
The living room in the original house has Victorian details, but the furniture—vintage Bertoia chairs, a Gloss floor lamp by Pablo Pardo, and a Norm 03 Steel Pendant Lamp by Normann Copenhagen—brings the look up to date.
Photo by 
2 / 5
The family room of the Everett House featuring wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall.
The family room has wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall Construction, a local company that also served as the general contractor on the project. The stainless steel drawer pulls are by Sugatsune. The minimalist white-and-wood interior complements the couple's collection of mod furniture, which includes a vintage sofa by Edward Wormley for Dunbar and two cork tables by Jasper Morrison for Moooi.
Photo by 
3 / 5
The kitchen of the Everett House featuring cherry veneer cabinets.
The cherry veneer cabinets carry into the streamlined kitchen where a Shepard Fairey print and a range by Wolf take pride of place. "We tried to make sure that all the wood used in the project looked seamless and uniform," says de Leon. "Wood was the only 'color' we introduced."
Photo by 
4 / 5
The Black Forest Green painted deck of the Everett House.
Out of respect for the structure's more traditional neighbors, de Leon painted the exterior of the addition Black Forest Green, a Benjamin Moore hue commonly used on plantation shutters in the South.
Photo by 
5 / 5
The exterior facade of the renovated Victorian Everett House in Louisville Kentucky.
Juliet Gray, Mathias Kolehmainen, and their sons Cooper and Cyrus have a new favorite hangout: the wide back steps on the addition, which double as theater seating. (They project movies from the second-floor balcony onto an out-building across the yard.)
Project 
Everett House

Seeking a quieter and more kid-friendly existence, in 2007 Juliet Gray and Mathias Kolehmainen traded the glamour of the Hollywood Hills for Gray’s home­town of Louisville, Kentucky. Disappointed with the city’s meager stock of mid-century modern houses, they settled in a 2,200-square-foot “eclectic Victor­ian” in the Cherokee Triangle, an enclave of restaurants, shops, and historic homes on Louisville’s east side. Expanding their new living space with an addition was part of their plan from the start.

“We wanted a family room that was connected to, but not on top of, the kitchen,” Gray says, ticking off their wish list. “We also wanted outdoor space off the kitchen where we could eat, wide steps that would spill into the yard, and that indoor-outdoor relationship that can get lost in old homes with big walls and small windows. We wanted to open it up.”

The living room of the Everett House featuring Victorian details, a Gloss floor lamp, vintage Bertoia chairs, and a Norm 03 Steel Pendant Lamp.
The living room in the original house has Victorian details, but the furniture—vintage Bertoia chairs, a Gloss floor lamp by Pablo Pardo, and a Norm 03 Steel Pendant Lamp by Normann Copenhagen—brings the look up to date.
The couple interviewed five architects before settling enthusiastically on Roberto de Leon of Louisville’s De Leon & Primmer Architecture Work­shop, drawn to his “clear understanding of how to use light and space in a thoughtful way,” says Gray.

From the outset, there were challenges. For one, the century-old house sits in a historic preservation district. De Leon and project manager David Mayo had to design a structure whose modern flair wouldn’t clash with its surroundings, while also passing muster with Louisville’s strict Historic Landmarks and Preservation Districts Commission.

De Leon and Mayo documented every structure within a six-block area, taking design cues from the lean-tos and semi-detached sheds found in many of the neighborhood’s backyards. They proposed cladding the addition in fiber-cement lap siding and painting it dark forest green, a color commonly found on historic Kentucky plantation houses. “That was a way for us to make a case for the scale of the addition, the materials, and even the detailing to the landmarks board as a way to say, ‘This is really in character with everything that’s around this neighborhood,’” de Leon says.

The family room of the Everett House featuring wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall.
The family room has wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall Construction, a local company that also served as the general contractor on the project. The stainless steel drawer pulls are by Sugatsune. The minimalist white-and-wood interior complements the couple's collection of mod furniture, which includes a vintage sofa by Edward Wormley for Dunbar and two cork tables by Jasper Morrison for Moooi.
There were two large trees in the backyard—a hackberry and a pin oak—that Gray insisted on preserving. “That really impacted the footprint of the addition,” de Leon says. “It zigs and zags around those trees and, in the process, creates these little pockets for the kids to play in while allowing light to enter the existing house.”

Construction began in the spring of 2008—as Gray was about to have the couple’s second son—and was completed in January 2009 for around $200,000. Gray, an avid cook desiring a new kitchen to bridge the old house and the new space, was forced to rough it in the interim. “We had a portable range and a big toaster oven,” she says. “It was an adventure.”

The Black Forest Green painted deck of the Everett House.
Out of respect for the structure's more traditional neighbors, de Leon painted the exterior of the addition Black Forest Green, a Benjamin Moore hue commonly used on plantation shutters in the South.
De Leon took pains to carefully integrate the addition and the existing house. He aligned the back door with the front entrance, allowing light to penetrate deeper into the building’s core while increasing a sense of flow through the house. Between the dining room and a renovated bathroom in the original structure, de Leon carved out a new vestibule to serve as a transition point—a place where the residents can “decamp,” as de Leon puts it, when they enter the house, dropping off jackets and keys before emerging in the new kitchen and family room.

Outside, the dark shade of the addition complements the sage-green exterior of the existing house. Large windows let in ample natural light during the day and bathe the yard in artificial light at night. When the family has friends over, Gray and Kolehmainen project movies from a deck off the second floor onto the side of a detached carriage house, and everyone sits on the wide steps to watch. Today, they spend virtually all of their time in the new addition—that is, when they’re not outside admiring it from the backyard.
 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Modern prefab summer home in Madeline Island, Wisconsin
Prefab construction simplified the building process of this northern Wisconsin summer home, where all materials required ferrying across Lake Superior.
May 30, 2016
This unrealized plan reimagined the city’s downtown and included a large green area next to the capitol building and paths to bring people to the Delaware River
In her new book, Wild by Design, Margie Ruddick shows us how to get closer to nature.
May 30, 2016
young guns 2016 emerging talent joa herrenknecht berlin cstudio joa herrenknecht berlin loftsw livingr02 studiojoaherrenknecht 2015
Size doesn't intimidate this ambitious designer.
May 30, 2016
modern fjallbacka sweden pine boxes vacation facade
Architect Gert Wingårdh creates a passionately outfitted vacation home for two midcentury furniture dealers on the western coast of Sweden.
May 29, 2016
young guns 2016 emerging talent driaan claassen cape town south africa ccourtesy of driaan claasen dualpage82
Driaan Claassen combines a variety of materials and a love of history to create distinct objects.
May 29, 2016
energy star dirk wynants extremis poperinge beligium sustainable farmhouse facade
The owner of an outdoor furniture company updates a 19th-century farmhouse.
May 29, 2016
Modern small sustainable weekend home with flat roof
Two linked 1,000-square-foot pavilions are greater than a sum of their parts.
May 28, 2016
inside out los angeles home barbara bestor hollywood outdoor facade charcoal paint pool
Architect Barbara Bestor transforms a Hollywood Hills home by opening up its interior to the site’s dramatic backyard topography.
May 28, 2016
right of laneway vancouver garden sliding glass western window systems door outdoor
A Vancouver garden blossoms alongside fresh development.
May 28, 2016
20160229 dgd highhouse 1777 1024x683
A toddler, a pup, and their parents fit onto a 16.5-foot-wide plot in an inner suburb of Melbourne.
May 27, 2016
rec
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 27, 2016
capitol gains seattle multifamily living dining room wassily chair chaise le corbusier cb2
Two Seattle architects design and build a dynamic multifamily structure on a formerly vacant lot.
May 27, 2016
modern beach house thatch roof living dining bar cart
By eliminating walls and incorporating a series of interior gardens, architect José Roberto Paredes creates an eclectic and inspired El Salvador beach house.
May 27, 2016
7
A two-story Eichler in San Francisco gets a freshening up.
May 27, 2016
Bathyard renovation in Madrid, Spain
In Madrid, Spain, Husos Architects renovate a turn-of-the-20th-century apartment for a client with dual passions: her houseplants and a nice, long bath.
May 26, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
May 26, 2016
starting over sturgeon bay facade tongue and groove new growth cypress  0
After a devastating fire, architect David Salmela designs a house to replace a beloved lakeside retreat in Wisconsin.
May 26, 2016
Modern home with brick base and cedar rain screen on top level
An architect reimagines an outdated brick garage by designing a graceful new family home atop its foundation.
May 26, 2016
sardenya lr 7
A renovation brings light and order to a Spanish flat, maintaining its standout ceilings.
May 25, 2016
pow 5 25 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 25, 2016
young guns 2016 emerging talent thom fougere winnipeg canada cthom fougere studio thom fougere saddle chair 2
Designer Thom Fougere plays with scale and typology to create playful furniture.
May 25, 2016
prs my16 0067 v001 1
In the worlds of architecture and design, we’re always looking for the best ways of supporting sustainable building practices. This awareness doesn’t have to stop at our driveways but rather, it can extend to the cars we choose to take us to the places we go each day. With Toyota’s 2016 Prius, the daily task of getting from point A to point B can now be experienced with a new level of efficiency, safety, and style.
May 25, 2016
mountfordarchitects western australia
On a narrow site in Western Australia, Mountford Architects makes the most of a tight spot—with an eye to the future.
May 25, 2016
San Francisco living room with Wassily chairs
Materials and furniture transformed the layout of this San Francisco house, without the need for dramatic structural intervention.
May 24, 2016
shiver me timbers tallow wood kitchen
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
May 24, 2016
in the balance small space massachusetts cantilevered cabin glass facade
When nature laid down a boulder of a design challenge in the Massachusetts mountains, an architect’s solution elevated the project to new heights.
May 24, 2016
Wooden Walkways
A home in Ontario, Canada, demonstrates how factory-built housing can be as site sensitive as traditional construction.
May 24, 2016
15 icff 5
From Corian furniture to immersive installations, here are some of our favorite designs we saw at the 2016 shows.
May 24, 2016
gpphoto44
A home and community celebrate natural remove in unison.
May 24, 2016
With our annual issue devoted to the outdoors on newsstands, we did a lap of Instagram for some extra inspiration.
May 23, 2016