written by:
photos by:
August 22, 2011
Originally published in Made in the USA

After purchasing a revered archetypal lake house designed by American architect Richard Meier, a retired couple launches into the home’s second renovation in 35 years.

Modern waterfront house with extended walkway
Located on the shore of Lake Michigan, the 1973 Douglas House was one of architect Richard Meier’s first residential commissions. Defined by its verticality, the house features an exterior stepped walkway that extends over the trees, connecting the levels.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
1 / 21
Modern hillside footbridge
Nestled into the hillside and largely concealed from view, the Douglas House is accessed via a footbridge that leads to the house’s uppermost level. Upon entering, the visitor descends to the lower floors via a winding staircase.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
2 / 21
Original illustrations of the slope of the Douglas House by Richard Meier
An original plan illustrates the extreme slope of the site.
Photo by 
3 / 21
Modern waterfront living room renovation
Michael McCarthy and Marcia Myers spent years rehabilitating the Douglas House. The double-height living room features a custom sofa and low table of Meier’s design, and an Edward Fields rug based on a sketch Le Corbusier created in 1956 for a Tokyo theater.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
4 / 21
An exterior view of the Douglas House in the hillside on the coast of Lake Michigan.
A view of the residence from the shore of Lake Michigan.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
5 / 21
A view of Lake Michigan from the perspective of the Douglas House.
The view of Lake Michigan from the Douglas House.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
6 / 21
An exterior view of the cascading architectural promenade of the Douglas House.
The Douglas House is a clear nod to Les Terrasses, a 1928 residence created by Le Corbusier in Garches, France. Shared elements include curved walls, spatial ambiguities, and the series of ladders and cantilevered staircases that join the levels and encourage a cascading architectural promenade.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
7 / 21
An exterior view of the roof deck and view of Lake Michigan from the Douglas House.
The outdoor furniture is from Richard Schultz.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
8 / 21
A ladder on the exterior of the Douglas House.
There are many avenues from which one can descend the Douglas House, including staircases and ladders.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
9 / 21
Owners Michael McCarthy and Marcia Myers on the exterior promenade.
Michael McCarthy and Marcia Myers on the exterior promenade.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
10 / 21
The upper and lower foot bridges connecting the Douglas House to the surrounding forest.
There are two walkways that extend over the sloping hillside. The top-most walkway is the intended entrance.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
11 / 21
12 / 21
The floorplan of the Douglas House designed by Richard Meier.
An original sketch from Richard Meier's office.
Photo by 
13 / 21
An exterior view of the outside patio, deck and staircases of the Douglas House.
The rear facade is a complex articulation of angles and walkways.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
14 / 21
An exterior view of the foot bridge that connects the Douglas House to the surrounding forest.
The view from the driveway highlights the bright-blue entrance doorway.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
15 / 21
An office space and loft on the top floor of the Douglas House.
The office, which overlooks the main living space, is situated as if it's the prow of a ship.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
16 / 21
A room and desk within the Douglas House.
A desk in the guest bedroom fits tidily next to the bed.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
17 / 21
An interior view of the kitchen in the Douglas House.
The "Meier white" extends even to the kitchen, which has been updated with new appliances.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
18 / 21
An aerial view of the living room of the Douglas House featuring a custom sofa and low table designed by Meier and an Edward Fields rug
The view overlooking the living room, which features the famous Le Corbusier rug by Edward Fields. The residents were also careful to save the sofa, which Meier himself designed for the space.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
19 / 21
The view from the interior living room windows of the Douglas House.
The pair take in the expanse of Lake Michigan. The Douglas House's views are completely unencumbered.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
20 / 21
An exterior view of the covered deck of the Douglas House.
The residents rehabilitated the original redwood decking.
Photo by 
Courtesy of 
© Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED
21 / 21
Modern waterfront house with extended walkway
Located on the shore of Lake Michigan, the 1973 Douglas House was one of architect Richard Meier’s first residential commissions. Defined by its verticality, the house features an exterior stepped walkway that extends over the trees, connecting the levels. Image courtesy of © Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED.
Project 
The Douglas House
Architect 

It took nine months before Michael McCarthy and Marcia Myers fully realized what they’d actually purchased in Harbor Springs, Michigan. “We saw this white house listed on the Internet with a lot of glass looking out at the lake,” says Myers, who, along with her husband, had searched for years for a waterfront property. They scouted lake houses and talked about beachfront property in New Jersey and Delaware. “But we kept going back to the Harbor Springs house,” she recalls. “The price kept going down when prices everywhere else were going up.” So they traveled to Lake Michigan to see it in person.

They knew about the basics of architecture and modernism, but they were only vaguely aware of Richard Meier. All they really knew was how deeply they wanted the house. At 3,200 square feet, it was set among the trees on the steep side of a cliff, commanding views over a turquoise lake and 970 feet of private beach. The 1973 home had issues, but McCarthy, an engineer by training, cataloged them all and used the information to negotiate a lower price. The house had been renovated once before, in 1988, but it was structurally sound. Looking for yet more information before they bought the house, McCarthy decided to contact the three previous owners. That was when he began to discern the home’s pedigree.

Modern hillside footbridge
Nestled into the hillside and largely concealed from view, the Douglas House is accessed via a footbridge that leads to the house’s uppermost level. Upon entering, the visitor descends to the lower floors via a winding staircase. Image courtesy of © Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED.
Friends started to rave about their purchase. Architects and professors began knocking on their door, requesting tours. “That’s when we realized that what we’d gotten was an American masterpiece,” Myers says. The structure, known as the Douglas House, was conceived in the late 1960s when Jim and Jean Douglas of Grand Rapids reached out to Meier after seeing his 1967 Smith House on a magazine cover. “I wanted a Bauhaus sort of a house, very open,” Jim Douglas recalls. “We didn’t put any parameters on him because architects do their best work when they do it the way they want.”

The house was originally planned for a different site located in a development. But when they discussed exterior paint with a homeowners’ association, white was rejected as a color. That didn’t sit well with Meier, or with the Douglases. “[The homeowners’ association] wanted it to be beige,” Douglas recalls. “I got angry.” Client and architect decided against the site. Then the Douglases found a waterfront lot with three sides facing Lake Michigan. “It was very private and completely covered in trees—from the road you could see the lake. No one else could figure out how to build there,” Richard Meier recalls. “It took me quite a while to do it.”

Original illustrations of the slope of the Douglas House by Richard Meier
An original plan illustrates the extreme slope of the site.
He began by calling for a series of 16-inch round pilings, telephone poles really, to be pounded deep into sand and shale and fly in succession up the cliff to support the house. Where the entry to the Smith House had been at ground level, here it was via a bridge from road to rooftop. The Smith House is experienced as an ascent; Douglas is about a cascade down. It’s largely experienced inside, where the glass facade meets water views. “The parti is to close down the entry side and open up the water side,” Meier explains. “The whole experience is about opacity to transparency.”

It’s a notion explored earlier by the modern masters. “In my generation, everyone was influenced by Aalto and Wright and Corbusier,” Meier says. “[The Douglas House] has a separation of skin and structure, and uses the rooftop as an entranceway, and those things are all Corbusier. I think our work on the Douglas House relates back to modernism—it’s not isolated, but it is part of the continuum. Our work is not created in a vacuum.”

“In the 1960s and 1970s, to almost everyone at Princeton and Cornell [Meier’s alma mater], Le Corbusier was almost the Apostle Paul,” says North Carolina–based architect Frank Harmon, who worked in Meier’s office at the time the Douglas House was constructed. Tod Williams, who was Meier’s project architect for Douglas, agrees: “Richard saw himself as interpreting Le Corbusier. He was making his own mark by looking back at Le Corbusier’s work.”

“It’s about the way you walk in and what you see in a cinematic way,” says architect Henry Smith-Miller, a former Meier employee. “At one moment, it puts you out into the lake, cantilevered out via this great leap of faith. I think because of this that Douglas is probably Richard Meier’s best house.”

Modern waterfront living room renovation
Michael McCarthy and Marcia Myers spent years rehabilitating the Douglas House. The double-height living room features a custom sofa and low table of Meier’s design, and an Edward Fields rug based on a sketch Le Corbusier created in 1956 for a Tokyo theater. Image courtesy of © Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED.
But when its newest owners visited it in 2007, they hardly shared Smith-Miller’s impression. “It was obvious that the property had been on the market for years,” McCarthy says. “There were dead bugs, a musty smell, a collapsing ceiling in the kitchen, fogged glass, and a sagging bridge. The steel windows were rusted; the floors had water damage and some buckling.” But the couple was undeterred.

Once they’d bought it, they called Meier’s office in New York. The architect suggested that if they intended to modify the building they might consider hiring his firm. “But he said if we were going to restore it, we’d be better off using local engineers,” says McCarthy, who did a bit of both by assembling a team to move forward while at the same time striking up an informal relationship with then Meier employee and Michigan native Michael Trudeau.

An exterior view of the cascading architectural promenade of the Douglas House.
The Douglas House is a clear nod to Les Terrasses, a 1928 residence created by Le Corbusier in Garches, France. Shared elements include curved walls, spatial ambiguities, and the series of ladders and cantilevered staircases that join the levels and encourage a cascading architectural promenade. Image courtesy of © Dean Kaufman 2011 ALL RIGHTS RESERVED.
If the couple had questions, they’d call Trudeau, who’d get answers from Meier. “They’re impeccably cognizant of keeping the original design,” Trudeau  says. This went on for four years. The team removed the original steel awning windows, sandblasted and powder-coated each one, then reinstalled them with thermal glass and hardware from the original supplier. They replaced and painted the redwood siding its original “Meier White,” then added a steel backbone to the bridge. HVAC systems were replaced with energy-efficient equipment. They even reupholstered a Meier-designed sofa for the living room.

With the renovation now mostly complete, the couple has reached out to state and national preservation organizations about the home’s future. “We had no idea what we were getting into—but this is a keeper,” McCarthy says. “Our role is to restore it and maintain it for America.”

Forty years after its creation, the Douglas House has returned to its original intent—an architectural experience that moves the visitor through an exploration of inside and outside spaces. “The same is true in the Farnsworth House and Fallingwater,” says Meier. “The idea was there from the beginning—it’s about the making of space and how to articulate it.”


For more images of the project, view the slideshow.

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

img 8652 1
The city of San Francisco has been eagerly awaiting the reopening of SFMOMA for years—and as the May 14th opening approaches closer everyday, the anticipation continues to build for art enthusiasts both near and far. This morning, we were given the opportunity to explore the newly expanded space before the crowds roll in. After a series of speeches, remarks, and tours, we left the grounds feeling thoroughly inspired and excited to share what we discovered.
April 28, 2016
Renovation of 1967 Hamburg apartment with Vipp kitchen.
In our April issue, we showcased an apartment in Hamburg, Germany, with a striking, matte-black kitchen from Vipp. The 77-year-old company became famous for its iconic pedal trash can before venturing into kitchens and other tools for the home. This isn't the first time that the Danish company's products have graced our pages, and here we've gathered additional examples from our archive that show how the brand's minimalist black kitchens are always a win in modern interiors.
April 28, 2016
Zafra residence living room.
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
April 28, 2016
the garden inside concrete dining pavilion indoor outdoor custom cabinets thermador dishwasher refrigerator
A skylit conservatory doubles as a verdant dining parlor in Sonoma County, California.
April 28, 2016
Details of the Calico collection.
Calico Wallpaper founders Nick and Rachel Cope showed us through their home in our March Issue, now step inside their studio.
April 28, 2016
william krisel pow 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
April 27, 2016
Dwell on Design and designjunction at ArtBeam
It's all part of Dwell on Design + designjunction's three-day event, featuring a program of talks chock-full of leading figures in design, architecture, urbanism, and beyond—coming up May 13-15 at ArtBeam in New York.
April 27, 2016
seattles mariners floating house prefab facade exterior fiber cement panels
A prefabricated floating home drops anchor in the Pacific Northwest.
April 27, 2016
royan treatment living room stone fireplace vintage new furnishings
French designer Florence Deau effortlessly mixes the old with the new.
April 27, 2016
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
Take a lesson from this school-turned-home.
April 27, 2016
The sidewalks of Copacabana in Rio De Janero, Brazil, designed by Roberto Burle Marx
The Jewish Museum in New York City takes it outside with a celebration of the Brazilian landscape architect Roberto Burle Marx.
April 26, 2016
Waterfront home in Belvedere, California
A 1960s home infested with powderpost beetles had to be sacrificed before this this Zen-inspired house could happen.
April 26, 2016
dialogue house
At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape.
April 26, 2016
street smarts kitchen full view
A creative couple transforms an old Toronto storefront in Dundas West into a home and studio.
April 26, 2016
hald strand
This architect thinks of everything for his summer escape, pizza oven included.
April 26, 2016
gans turin residence living room
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home.
April 25, 2016
131
Johannesburg-based design studio Counterspace was founded in 2014 by young architecture graduates Sumayya Vally, Sarah de Villiers, and Amina Kaskar. Their projects are collaborative, research-led investigations into possible futures and ideas of otherness in Johannesburg.
April 25, 2016
through living room
A second-story addition and a new indoor-outdoor focus revive a nondescript house in L.A.
April 25, 2016
Modern living room with Flexform sofa and Jens Fager candelabra
An Antwerp home blurs the boundaries between art and design.
April 25, 2016
hillside haven  1
This backyard is its own modern retreat in the Berkeley Hills.
April 25, 2016
Two studios flanks a central volume at this home in Mexico
Art and life meet in the middle at a family retreat in Central Mexico.
April 24, 2016
natural instinct swedish family home kitchen table unfold pendants muuto lilla aland chairs stolab
With Alvar Aalto in mind, a renowned Swedish architect crafts a serene home on a long-held family plot.
April 24, 2016
clearing the table coffee tables boxinbox philippe starck glas italia storage
A half-century later, furniture designers are catching up to painter Yves Klein’s visionary Table Bleue.
April 23, 2016
A deck looks out onto the beach in Australia
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 23, 2016
against the grain sustainable hudson new york home black walnut flooring furniture
An architect-turned-falconer considers animals and nature when designing his own home.
April 23, 2016
Aerial view of Copenhagen
@littlemycph finds symmetry in buildings and streets.
April 22, 2016
Josué Azor retuned to his family’s plot to build a new home, designed to resist future quakes and decorated with custom artwork and furniture.
In the wake of a catastrophic earthquake, a young Haitian photographer builds anew.
April 22, 2016
backyard with outdoor shower concrete pavers and wood fence
A hillside Virginia home located on a notch between two ridges is fun for the whole family.
April 22, 2016
Twin houses in Canada
Twin cabins rise together on charming Chaleur Bay in New Brunswick.
April 22, 2016
toy story industrial kitchen los angeles renovation toy lofts brass shelves steel wall hayneedle pot rack verona range
Our best reader reactions this week.
April 22, 2016